Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шломо Леви: Аз съм 150 на сто българин

2
Шломо Леви
Снимка: Елена Цанева

В  15-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" ще ви представя мечтата на един български евреин, който  иска да види Америка от дете, за да се разходи в Музеите й и да й покаже своите рисунки.

Шломо Леви отдавна е познат в Европа чрез своите  картини, художествени изложби и оформления на многобройни международни търговски изложения, но не и за  американците.

Месец преди да навърши 90 г. дъщеря му Рина Мелтон прави най-приятната изненада за рожденият му ден.

Имали ли сте мечтата да дойдете за първи път в Америка и да направите изложба?

"Не, това е голяма изненада. Тя ми направи голяма изненада….Аз исках да дойда в Америка и преди, но не можех , защото ми искаха много пари. Аз имам големи  рисунки. И това струва много пари…. 

Рина е най-малката от 3 -те деца на Шломо. Сега тя живее в Чикаго. Не е израснала под грижите на баща си, но пази обичта си към него. Тя е само на 2 годинки, когато той решава,че в семейството му нещата не вървят и без да се колебае оставя първата си съпруга с децата и поема от Израел към Франция в преследване на мечтата си да рисува . Той  вече е с диплома от Художествената академия  в Ерусалим. Завършва с 8 награди, но е минал през много препятствия.

Баща ми беше шивач. Малко по-късно влязох в Художествената академия в Ерусалим. Баща ми не искаше да чуе даже и после ми каза  - Аз нямам пари да плащам.
Рина Мелтон и  Шломо Леви

Учителят, който реши, че аз ще бъда художник не зная какво е направил с училището, но ме приеха първата година да уча без пари. Първата година аз спях в градската градина. Нямах пари, нямах нищо. Даже не съм ял всеки ден. Бях толкова влязъл в този свят, че не мислех даже за ядене. Това беше първата година. Не говорех още езика, нямах пари, срам ме беше да искам. Седях до ресторантите, миришех миризмите, ядях една малка питка със затворени очи. Миришех и си мислех, че ям. 

Един ден стопанина на ресторанта, той беше евреин, излезе навън с бялата си килимявка и ми каза: - Абе момче ти какво правиш тука. Всеки ден те виждам тука на обед? Аз му казвам ,че аз мириша миризмите и ям така , защото нямам пари. Той ми каза: - Така ли?! Влез и от днеска ще ядеш когато си искаш при мене без пари, без нищо. Само ще влезеш и ще ядеш. Какво правиш? - Аз му казах, че уча в Академията и той каза, че и той е художник. Наистина, като влязох вътре видях големи платна с картини рисувал е параходи. Аз му казах, че има грешки, а той ми каза: - Ти ще ме учиш да рисувам и идваш и ядеш. И така 3 години всеки ден. Сутрин, обяд и вечер...


Завърших Академията и поканих моите родители да дойдат, защото 4 години те не ме бяха виждали и чували, дойдоха, така срамежливи между хората. Започнаха да раздават дипломите. Извикаха ме 8 пъти. Получих 8 награди за работата си.

Отивам при тях. Дипломите си ги държа така в ръката. Майка ми скочи да ме целува. Аз казвам на баща ми: Татко , какво мислиш сега, ще мога ли да бъда чистач? Той ми каза:- Ти си доказал едно нещо много важно ,че си бил добър ученик, но истинското училище е навънка!", разказа още пред БНР Шломо Леви.

В Израел постигнахте това, което мечтаехте. Завършихте училище, започнахте да рисувате, направихте студио…Не беше ли достатъчно?

Станах вече голям, прочут. Работех за министерствата. Изпратиха ме в странство. Бях в Хелзинки, в Копенхаген, във Виена, разказа за "Закуска на тревата" Шломо Леви.

В 15 епизод на руриката "Америка - илюзии и реалности" ви срещнах с  художника Шломо Леви, роден в Провадия, изселил се с родителите си преди 75 години в Израел, от 50 години живеещ в Париж. На 90 години той сбъдна мечтата си да направи изложба в Америка чрез дъщеря си Рина и чрез българите, които живеят в Чикаго.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология. Създаден преди 30 години той обезпечава с кръв и кръвни продукти столичната военна болница и въоръжените сили. Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология още от..

публикувано на 02.06.24 в 07:50

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150-годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит..

публикувано на 02.06.24 в 07:10

Доброволци от Турция помагат на "Млади изследователи за младежко развитие" за екологично земеделие

"Млади изследователи за младежко развитие" се заеха да развиват екологично земеделие край Смолян. Със същите тези младежи сме ви срещали. Те облагородиха пространството над каскадите в новия център на Смолян и го изрисуваха с красиви графити. Поставиха табели с призиви за опазване на града и зелените пространства. Почистиха и украсиха с..

публикувано на 02.06.24 в 07:03

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Кой уби Ботев?

148 години след гибелта на Ботев все още се говори за убийството на гениалния ни поет и революционер. Какви са спекулациите по този въпрос и изобщо защо се повдига, са темите, които представя кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева. Един от основателите на Русенския частен революционен комитет и на тайната комитетска поща, която осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 08:00