Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творци се готвят за участие в Есенния салон на великотърновските художници

Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Творците в различните жанрове на изобразителното изкуство във Велико Търново се подготвят за тазгодишното издание на "Есенния салон на великотърновските художници". Проявата е един от акцентите в културния календар на историческата и духовната ни столица всяка есен, а традицията да се обединяват утвърдените и младите творци датира от 90-е години на миналия век. 

Провежда се без прекъсване всяка година. Изобразителното изкуство успешно се вписва и в туристическия облик на стропрестолния ни град, коментира Мартин Митев, председател на Съюза на българските художници във Велико Търново, организатор на проявата съвместно с Общината.

Пролетният и есенният салон на великотърновските художници от десетилетия са изключително важни събития в културния календар на Велико Търново и са начин за среща и обмяна на идеи, концепции и виждания между творците от различните поколения, които са родом от старопрестолния град, живеят, творят или учат в него, разказа Мартин Митев, председател на Съюза на българските художници във Велико Търново: 

Мартин Митев
"Есенният салон, може би, неговата най-важна роля е да обединява и представя различните поколения по едно и също време в едно и също пространство. Трябва да отбележим, че в годините назад е било много трудно младите поколения да се представят на художествената сцена, да бъдат допуснати до големите имена. Това, към което ние се стремим, е именно тези поколения да бъдат интегрирани в тази художествена сцена, не само да бъдат представени, но и да видят и да научат нещо ново за това как се работи, как се представят художниците. Есенният салон, който ние организираме, можем да кажем, че в последните години се увеличава като брой автори, които участват. Примерно през 2021 година авторите са били към 60, през 2022 година вече са 90. Надяваме се тази година също да има особен интерес". 

Велико Търново е доказал своя туристически потенциал, но и възможностите, които предлага за развитие на изкуствата. "Есенният салон на великотърновските художници" е още една допълнително отворена врата и към туристите, ценители на изкуството, да посетят историческата и духовната ни столица, коментира Мартин Митев:  

"Именно този форум е средство да се покажат великотърновските автори. Чрез него всеки турист, всяка нова публика, която идва в града, има шанс да се запознае с местното творчество. Когато турист отиде в даден град, вижда туристическите обекти, галериите, музеите. Същевременно с това художниците са неразделна част от този културен пейзаж. Имено чрез този салон имаме възможност да привлечем туристите и ценителите на изкуството да опознаят родното творчество, да видят нещо ново. Сред старите автори можем да видим традиционни техники в живописта, графиката и скулптурата. Същевременно в младите поколения можем да видим съвсем различни, на моменти леко дръзки идеи. това разнообразие, което може да се види в есенния салон, е от изключително голяма важност за нашето развитие като култура и като творчество в града". 

Велико Търново

Творбите са картини, скулптури и графики в различни стилове, отличават се с изящност, много цветове и прецизност в детайлите. Няма ограничения за сюжетите, които представят великотърновските художници, поясни председателят на СБХ – Велико Търново Мартин Митев:  

"Идеята е преди всичко авторът да е свързан с Търново, той има пълното право да се включи в тази изложба и да я обогати. Колкото до темите, ние гледаме да не слагаме някаква рамка на идеите, защото Търново си е Търново независимо от това, което ще изобразяваме. Когато приключи изложбата, практиката е различна за творбите. Като цяло след приключването на сезона ние връщаме творбите, но, разбира се, има и такива случаи, в които авторите искат да си дарят творбите за създаването на някакъв фонд, за да останат за поколенията. Ние винаги сме отворени в посока на дарителство". 

Експозицията ще бъде открита за публиката на 3 ноември в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Тогава с награди ще бъдат отличени най-добрите живописни платна, скулптури и графики. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ, нито кабинет с втория мандат

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проекта на декларация със законодателни приоритети на "Продължаваме промяната - Демократична България", нито предложение за кабинет с втория мандат.  Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди..

публикувано на 17.07.24 в 17:30

Горски пожар е избухнал в близост до голф игрището над Разлог

Горски пожар е избухнал в ниската част на Пирин, в близост до голф игрището над Разлог. Пожарът е локализиран в местността "Църнако", в землището на община Банско. На място са пет пожарни екипа, служители на горските стопанства от района и от Национален парк "Пирин", каза директорът на парка Росен Баненски, който участва в гасенето:..

публикувано на 17.07.24 в 17:22

Доц. Соня Алексиева: Културният туризъм у нас се развива, но ние не го рекламираме добре

България може да спечели много като целогодишна дестинация, развиваща един качествен, интересен и нестандартен туризъм. Под неговата шапка е и виненият, религиозният и фестивалният, образователният и други видове. Това каза пиар експертът доц. д-р Соня Алексиева от Асоциацията за реклама и комуникации в туризма в интервю пред БНР...

публикувано на 17.07.24 в 17:22
Централен плаж Варна

Павлин Косев: Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи

"Има ръст, има доста българи. Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи".  Това каза пред БНР Павлин Косев от Българска хотелиерска и ресторантьорска организация. "Има голям микс от туристи. В моя хотел в момента са отседнали корейци, виетнамци, жители на африкански държави".  Хотелиерите сме предпазливи да се изхвърляме..

публикувано на 17.07.24 в 16:49
Снимката е илюстративна.

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония. В гасенето на Пелопонес се включиха и пожарникари от екипа за европейска помощ.  Трудна и екстремна е пожарната обстановка в Гърция с температури около 43 градуса и на места силен вятър.  Максимални усилия са съсредоточени в Коринт, област Пелопонес.  Там помага група пожарникари от Молдова. 19..

публикувано на 17.07.24 в 16:45

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на дарения

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания, с която събират дарения за покупка на специални пожарогасители за овладяване на горски пожари в райони без вода.  Дарения се събират на номер 17 777 с текст DMS OGNEBOREC, както и чрез сайта "platformata.bg". Повече от седмица стотици доброволци от цялата страна помагат на аварийните екипи и..

публикувано на 17.07.24 в 16:25
Снимката е илюстративна.

Стойчо Стойчев - за ролята на доброволците при потушаване на пожарите

Продължава работата по потушаването на пожарите в различни райони на страната. В помощ на огнеборците са и доброволци. "Пожарът се разгаряше. Беше трагична гледка". Това разказа пред БНР Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към община Варна. От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на..

публикувано на 17.07.24 в 16:22