Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Все още сме много далече от изпълнението на инфлационния критерий

"Еврозоната има нужда от сериозни структурни реформи. Докато те не бъдат изчистени, за България е по-скоро риск да се присъединява"

| Интервю
Георги Вулджев
Снимка: Иван Русланов

"Датата 1 януари 2025 г. за влизане в еврозоната е напълно пожелателна. Правителството казва кога би искало да се присъедини, но това не е никаква гаранция, че тогава ще се случи". Това заяви пред БНР икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Георги Вулджев.

"По отношение на изпълнението на инфлационния критерий не виждаме какъвто и да е успех. Все още сме много далече от него. Инфлацията по последни данни в България е 7,7%. За да изпълним инфлационния критерий, тя трябва да е поне с приблизително 3 процентни пункта по-ниска. Към този момент сме много далече от изпълнението на критерия и не е сигурно дали ще успеем навреме да се впишем в него. Скептичен съм, че това ще се случи", подчерта той в интервю за предаването "Преди всички". 

Икономистът обясни, че инфлацията трябва да е паднала до допустимите норми още в началото на следващата година. Ако ще се иска конвергентен доклад, това ще се случи в началото на 2024 г., а не в края, отбеляза той и добави, че този доклад трябва да е готов до средата на 2024 г. Ние трябва да си пишем инфлационния критерий в следващите няколко месеца, което на този етап ми се струва много малко вероятно, изказа мнението си Вулджев.

Относно законодателните промени в тази посока икономистът не очаква съществени спорове

"На политическо ниво между партиите, които участват пряко или непряко в управлението, няма спорове, ситуацията е много различна в сравнение с началото на годината. Дори имаме и ДПС, които изглеждат напълно съгласни и те нямат никакви възражения по отношение на нужните законодателни промени. Политически в рамките на този парламент не изглежда да има някакви сериозни бариери".

Вулджев очаква спорове обаче около обсъждането на бюджета за 2024 г. Очаквам някакъв политически конфликт по тази линия, посочи той и добави, че това може да доведе до необходимостта да се съкращават разходи от други пера, за да може да се закърпи бюджетът. 

От ЕКИП публикувахме исторически и икономически анализ за развитието на еврозоната от създаването й, обяви икономистът. По думите му докладът показва, че еврозоната страда от редица структурни проблеми: 

"Тя не представлява оптимална валутна зона, което води до редица икономически дисбаланси между страните-членки. Този валутен съюз има нужда от сериозни структурни реформи, за да стане функционален. Докато те не бъдат изчистени, за България е по-скоро риск да се присъединява". 

По думите му след присъединяването към еврозоната е много вероятно в цените на определени стоки и услуги (хранителни стоки и ежедневни услуги) да има известно забързване на инфлацията. Много държави са показали, че са преминали през такъв ефект, отбеляза още той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова в интервю пред БНР. „Аз от малка съм мечтала да бъда..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана...

публикувано на 28.07.24 в 15:59
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири. Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин Прокурор Николова съобщи, че са започнали..

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток, в долината Бекаа, заради опасения, че бойните..

публикувано на 28.07.24 в 15:08

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки. Регионалната инспекция по околната среда и..

публикувано на 28.07.24 в 14:34
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията в бъдещи съюзи

Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията. На това трябва да почиват нашите бъдещи съюзи. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов в интервю пред БНР. „В предната кампания ние се занимавахме с това да..

публикувано на 28.07.24 в 14:30