Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Кърнолски в опит да върне децата към публичната реч и общуването извън мрежата

| Интервю
Мартин Кърнолски
Снимка: личен архив

Мартин Кърнолски е музикант, магистър по маркетинг и доктор на театралните науки, създател на българско училище в Сингапур, учител по сценично поведение на музикалната сцена. След завръщането си в България се захваща с нелеката задача да обучава български деца на публична реч. Така той ще се бори с липсата на комуникативни умения у деца и младежи и забития поглед в екрана на телефона или таблета. 

Плаче ми се, когато понякога разговарям с мои ученици, сподели той пред БНР и обясни:

"Буквално виждам напиращите сълзи в техните очи от това, че искат да кажат нещо, а не могат. Случи ми се няколко пъти - родители идват и ми казват "Детето ми след пандемията, след тези маски и това време в затворено пространство вкъщи не може да общува. Помагайте". Аз опитвам да говоря с него и да направя нещо, а детето отсреща - виждам как иска да каже нещо, а не може, не знае как, страхува се, няма опита в общуването с хора".

Мартин Кърнолски разказа за дъщеря си, която е на 10 години. Има телефон, както всички останали. Ограничаваме й времето на телефона, сподели той и добави, че тя се опитва да го научи да говори със съкращения от мрежата. Според него устройствата много пречат, но са неизбежни

Кърнолски открива курсове по публична реч за деца. По думите му има интерес към тях. Според него вина имат и родителите, които по-малко общуват с децата си:

"Лесно ни е да дадем таблета или телефона на детето и да си продължим разговора с приятелите. Това е повсеместно. Ако очакваме някой друг да свърши нашата работа, няма да стане. Трябва да общуваме, да си говорим, да обясняваме защо едно или друго нещо е добро или лошо, а не да го налагаме, т.е. трябва да внушаме. Трябва да намерим заедно правилния отговор. Няма двама еднакви човека и няма две еднакви правилни позиции за каквото и да било". 

Според него би било хубаво това да влезе в програмата на учениците, например в часа на класа. 

Кърнолски подчерта още, че голяма част и от учителите също не могат да общуват с децата. Всеки има в живота си учител, който си казва урока и си тръгва, отбеляза той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Чолоку срещу Чука: Кой ще спечели президенстките избори в Румъния

Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку е фаворит за предстоящите в края на годината президентски избори, според най-новото прочуване на CURS, осъществено в периода 6-22 август 2024 г., съобщава новинарският сайт "Хотнюз". Според резултатите от анкетата на втория кръг на президентските избори един срещу друг..

публикувано на 25.08.24 в 19:56

Потушен е голям пожар между Хасково и Димитровград

Големият пожар между Хасково и Димитровград, който горя в непосредствена близост до натоварения път между двата града и премина в двора на близкия завод, вече е потушен. Това съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Димитровград главен комисар Иван Пачов. Нанесени са щети върху инвентар и..

публикувано на 25.08.24 в 19:45

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и репресиите в Никарагуа срещу католическата църква. Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за..

публикувано на 25.08.24 в 18:24
Бенямин Нетаняху

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула"

Израелската противовъздушна отбрана е прехванала всички дронове, изстреляни от "Хизбула" срещу стратегически цели в Израел през последната нощ, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от местни медии. Извънредно положение в Израел в следващите 48 часа Той потвърди, че израелските сили за отбрана са нанесли изпреварващи удари срещу..

публикувано на 25.08.24 в 18:08

Горят треви и храсти край Ботевград

Горят треви и храсти в местността Малините край Ботевград,съобщи за БТА кметът на Ботевград Иван Гавалюгов. Пътят Е-79 в посока Видин е временно затворен, но скоро се очаква движението да бъде пуснато.  Екипи на местната пожарна гасят огъня. Гавалюгов заяви, че ситуацията е под контрол и скоро пожарът ще бъде потушен. От Главна дирекция "Пожарна..

публикувано на 25.08.24 в 17:41

Проект ще подобрява междуграничното сътрудничество между България и Турция

„Повишаване капацитета на органите по сигурността на общата граница между България и Турция и подобряване на сътрудничеството в борбата срещу нелегалната миграция в областите Бургас, Хасково и Ямбол и областите Одрин и Къркларели“ е съвместен проект, който ще се реализира по европейските програми за трансгранично сътрудничество..

публикувано на 25.08.24 в 17:15