Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личен лекар от Монтана: В последната година няма желаещи да се ваксинират за Covid-19

Субвариантът на Омикрон - Пирола, се разпространява бързо. Ентусиазъм за ваксини няма

Проф. Радка Аргирова: Не мога да разбера защо хората се отнасят толкова скептично

Снимка: БГНЕС

От днес започва поставянето на новата ваксина срещу Covid-19. РЗИ - Монтана разполага с 2880 дози от новата ваксина. Регионалната инспекция е провела разяснителна кампания. 

Ваксината е предназначена за лица над 12-годишна възраст, пояснява Елена Тодорова, главен инспектор в Дирекция "Надзор на зараните заболявания" в РЗИ. По думите ѝ "ваксината осигурява защита срещу настоящите доминиращи и нововъзникващи щамове" и може да се поставя в медицински центрове в Монтана и Лом, както и от личните лекари.

"Няма някаква промяна. Препоръчително е за всички хора с хронични заболявания да го направят, както и по-възрастните, защото имунитетът трябва да се поддържа допълнително активен", съветва общопрактикуващият лекар д-р Людмил Джурджов. Според него се забелязва ръст в броя на заболелите, като симптомите са познати от предишните варианти – температура, дразнене в гърлото, парене на очите, кашлица.

д-р Людмил Джурджов  Снимка: Любо Андреев

"През последната година, последните няколко месеца няма преминал желаещ да се ваксинира за Covid. Има единични случаи, в които проявяват интерес – само като информация, не като желание за ваксиниране", уточнява личният лекар.

Жители на Монтана изразяват скептицизъм към новата ваксина:

"Няма да се възползвам от ваксините, защото за мен тези ваксини са в процес на изпитване. Това, което съм чел е, че минималният срок за изпитване на една ваксина е 4-годишен. Предните ваксини много бързо се пуснаха на пазара. От моето семейство никой няма да се възползва от ваксините."

Радка Аргирова  Снимка: БГНЕС

Covid-19 започва да се завръща, но не в степента, която беше преди. Пирола е най-разпространеният субвариант на Омикрон, вече го има в цяла Европа, поясни в предаването "Хоризонт до обед" проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. По думите ѝ субвариантът се разпространява много бързо.

Въпреки че симптомите, които възникват в резултат на Пирола, са много по-слабо изразени в сравнение с първоначалната картина на вируса, те могат да се окажат твърде сериозни, дори фатални за определи групи пациенти, коментира проф. Аргирова пред БНР. Има и висок брой на новозаразените сред децата, допълни тя.

Според Аргирова "хората нямат достатъчно здравна култура": 

"Не мога да разбера защо толкова скептично хората се отнасят. Тази ваксина е изпитана вече, защото се знаеше много добре кои са вариантите, които ще се получат."

От 1 октомври започва и националната програма за поставяне на противогрипни ваксини за лица на и над 65-годишна възраст.

Може да се постъпи по два начина – поставянето на двете ваксини: срещу грип и Covid-19, да стане или през интервал от 2 седмици, или едновременно - на всяка ръка по една ваксина, посочи вирусологът.

Очаква се сериозна грипна епидемия. Възможно е и комбинирано заразяване с двата вируса, каза още Радка Аргирова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка

Трети ден екипи на пожарните служби от Петрич и Сандански, както и служители от няколко горски стопанства, са на границата с Гърция в опит да не допуснат  разпространението на пожара в планината Славянка  на българска територия.  Българските огнеборци продължават с превантивните действия и на двата фронта на пожара - източният, където растителността..

публикувано на 22.07.24 в 12:23

Кирил Петков: Ще търсим подкрепа и в следващото НС

Ще търсим подкрепа и в 51-ото Народно събрание, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след връщането на втория мандат неизпълнен на президента: "Потвърдихме, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между доходите на хората, връзката с чувството за справедливост, всичко това се концентрира в тази борба, както и с липсата на..

публикувано на 22.07.24 в 12:19

Гръцките здравни власти информират туристите за увеличен брой заразени с Covid-19

Гръцките здравни власти информират туристите за покачване на броя на заразените с Covid-19. В последната седмица 570 пациенти с Covid -19 са хоспитализирани в Гърция, което е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи председателят на Съюза на лекарите Матина Пагони. Починалите за седмица са 21 души. От клиничната..

публикувано на 22.07.24 в 12:09
Камала Харис

Влиятелни демократи подкрепиха Камала Харис за номинацията на демократите

Все повече влиятелни фигури в Демократическата партия се обявяват за номинацията на Камала Харис за изборите през ноември, след като американският държавен глава Джо Байдън обяви, че се отказва от преизбиране и подкрепи нейната кандидатура. Тя заяви, че ще заслужи и спечели номинацията на демократите и ще победи Доналд Тръмп. След..

публикувано на 22.07.24 в 12:09

Жълт код за дъжд в Югоизточна България

Жълт код за дъжд и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 9 области предимно в Югоизточна България (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места..

публикувано на 22.07.24 в 11:54
Димитър Главчев (в средата), служебния министър на енергетиката Владимир Малинов (втори отляво), посланика на САЩ в България Кенет Мертен (втори отдясно) и други официални лица.

Главчев: Сътрудничеството ни с Американската агенция за търговия и развитие е ключово

Електроенергийният системен оператор и Американската агенция за търговия и развитие подписаха на церемония в Министерския съвет договор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждането на енергиен коридор Изток-Запад. Стойността на проекта е близо милион и половина долара. Планира се проектът да свързва електропреносните..

публикувано на 22.07.24 в 11:47

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание - ПП-ДБ. ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след..

публикувано на 22.07.24 в 11:15