Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дейли телеграф" отделя цяла статия на Ян Марсалек, свързан с обвинените в шпионаж българи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Елитен руски шпионин, внедрен в сърцето на Европа", това е заглавието на голяма статия във вестник "Дейли телеграф", посветена на Ян Марсалек – човекът, смятан за определящ задачите на изправените пред съд българи от шпионската клетка в Обединеното кралство. 

И преди тази седмица случаят с българската шпионска мрежа не беше лишен от интрига. В една история, богата на всичко, което Джон льо Каре и Иън Флеминг биха могли да измислят, трима българи и две българки са обвинени във водене на шпионска кампания във Великобритания от две и половина години, пише вестникът. Русев, Джамбазов, Иванова, Стоянов и Габерова са заговорничели дори да отвличат хора, посочени от руските служби за сигурност. Петимата са вършели съвсем нормална работа. Габерова, например, е била управител на салона за красота  "Pretty Women". Пикантен материал да радва вестниците със седмици. Но в магистратския съд на Уестминстър във вторник настъпи такъв обрат, толкова необикновен, че ако се опитате да го вкарате в трилър, всеки достоен редактор би го изхвърлил като прекалено зашеметяващ, отбелязва "Дейли телеграф". Предполагаемото участие на Ян Марсалек в българския шпионски кръг е последният обрат в една от най-необикновените криминални саги напоследък – измамата с Wirecard. 

До пролетта на 2020 г. разплащателната компания Wirecard беше нещо като кинозвезда за германския сектор на финансовите услуги - доказателство, че страната може да се конкурира с американците, когато става дума за динамични финтех бизнеси. Марсалек, неговият главен оперативен директор, беше стълб на европейската бизнес общност, харизматичен, говорещ три езика и винаги на разположение за колегите си. "За теб винаги", казваше той, независимо колко беше зает. Но на 18 юни същата година компанията съобщи, че почти 2 милиарда евро липсват от нейните сметки, практически цялата печалба, която някога е регистрирала, в това, което по-късно ще нарече "сложна измама". Парите са изчезнали, вероятно откраднати, от две банки във Филипините, регион под егидата на Марсалек. 

Същата вечер Марсалек се среща с Мартин Вайс, приятел, който преди това е бил член на австрийските разузнавателни служби, на пица в Мюнхен. Вайс урежда Марсалек да напусне страната. На следващия ден Марсалек е прекаран през границата до Виена и излита с частен самолет от Бад Вослау, малко летище извън австрийската столица, за Минск и след това за Русия. Това беше последният път, когато Марсалек, който имаше поне осем паспорта, пътуваше под собственото си име. 

Днес 43-годишният Марсалек е един от най-издирваните мъже в света. Той не е обвинен по делото за българските шпиони, но много други органи на властта биха искали да му зададат няколко въпроса. В сравнение със случая Wirecard български шпионски кръг от пет души почти не прави впечатление, пише "Дейли телеграф". 

По публикацията работи: Мария Петрова-Гълъбова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лондонски съд предяви обвинения към петима българи за шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, уличени във Великобритания в заговор за шпионаж в полза на Русия, остават в затвора.   Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова днес бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и..

публикувано на 26.09.23 в 15:23

Задържаните за шпионаж във Великобритания българи остават в ареста

Обвинените в заговор за извършване на шпионаж във Великобритания в полза на Русия Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова остават в затворите, в които се намират. Очакванията на журналистите да заснемат българите при..

публикувано на 26.09.23 в 13:46

Петима българи се изправят пред съда във Великобритания по обвинения в шпионаж за Русия

Днес петима български граждани, живеещи във Великобритания, ще се явят в съда в Уестминстър в централен Лондон, където ще им бъдат повдигнати обвинения в шпионаж в полза на Русия. Орлин Русев, на 45 години, от Грейт Ярмут, графство Норфолк,..

публикувано на 26.09.23 в 04:24
ВИЖТЕ ОЩЕ
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и боепирпаси за "Страйкър"

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е..

публикувано на 08.08.24 в 16:59

Какво е необходимо, за да се включим адекватно като доброволци при бедствия?

Когато си говорим за адекватно поведение през летния сезон, няма как да не отправим и благодарност към всеки, отделил от личното си време, за да помогне безвъзмездно в потушаването на огнените стихии по места из страната.   "Много бихме искали..

публикувано на 08.08.24 в 16:25

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа. Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към..

публикувано на 08.08.24 в 11:30
Проф. Мая Аргирова

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока . Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение , тъй като, за да има..

публикувано на 07.08.24 в 16:50
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се..

публикувано на 07.08.24 в 14:01

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ..

публикувано на 07.08.24 в 12:16