Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Никозия се открива "Кипърски форум 2023"

Снимка: архив

Върховенството на закона и прозрачността в управлението, икономиката и обществото са централна тема на започващия днес в Никозия четвърти "Кипърски форум 2023". Водещи на дискусиите са повече от 200 изявени представители на политиката, икономиката, академичните среди и гражданското общество от Кипър и чужбина. 

Целта на двудневната конференция е в диалог между политици, технократи и граждански активисти да се представят становища за постигане на по-устойчиви и социално отговорни политики в страната и Източното Средиземноморие, както и да се намерят нови решения на ключови въпроси на обществото, казаха организаторите на събитието.Това са кипърската неправителствена организация "Оксигоно" /”Oxygono”/ съвместно с Икономическия форум в гръцкия град Делфи. Техни партньори са Европейската комисия, Европейският парламент, ООН, Световната банка, международни и кипърски институции и организации.

Програмата включва 60 часа дискусии по широк спектър проблеми, като тематичните панели се провеждат паралелно на четири места в Никозия.Специално внимание в обсъжданията се обръща на борбата с корупцията на всички нива, участието на гражданите във формирането на политиките и засилването на обществените консултации.

"Кипърският форум" ще участва със собствени панели в конференции през октомври в Брюксел и през февруари във Вашингтон. 

По публикацията работи: Даниела Савова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стела Николова от ПП-ДБ

ПП-ДБ искат спешни мерки за предотвратяване на пожари с жертви в болници

Работата на НС започна със спор около причините за тежките условия в психиатричните клиники. В декларация Стела Николова от ПП-ДБ призова за спешни мерки, за да се предотвратят още случаи на изгаряне на пациенти след този във Варна, който е шести за последните 5  години. По думите на Николова се налагат спешни действия по изпълнение на препоръките..

публикувано на 15.08.24 в 10:18
Делян Пеевски

За Пеевски темата днес е: Защо се бави процедурата за служебен кабинет?

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски коментира упреците от "Възраждане" и ПП-ДБ, че използва прокуратурата като бухалка по случая с проверката срещу Румен Гайтански - Вълка. "От партия на кеша и от проруската партия, от най-големите мафиоти и слуги на Путин в България, питай ги ти какво правят и защо прокуратурата нищо не..

публикувано на 15.08.24 в 10:06

Деяна Марчева: Прилагането на "нетрадиционна сексуална ориентация" в училище ще доведе до лов на вещици

ЛГБТИ и стигмата в България, за която не се говори, стои в обществото ни на всички нива.  Това коментира в интервю пред БНР доц. д-р Деяна Марчева преподавател Конституционно право в НБУ за искането президентът Румен Радев да наложи вето ва Закона, в който се забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училище. "Липсата..

публикувано на 15.08.24 в 10:06

Веселин Вучков: Важно е кой ще е вътрешен министър, но не бива да се политизира система

" Не е работа на служителите на МВР от всички нива да изразяват конкретни политически възгледи кой да бъде в политическото ръководство на една институция, която е разположена в един демократичен правен ред на нашата родина ". Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър Веселин Вучков във връзка с полицейските протести. Полицаи пред..

публикувано на 15.08.24 в 09:41

Състезание по спортен риболов за незрящи ще се проведе в Монтана

Състезание по спортен риболов за хора с нарушено зрение ще се проведе на язовир "Огоста" на полуостров "Расника", в района на садките, съобщи Ива Петкова, регионален председател на Съюза на слепите в Монтана.  Всеки отбор е съставен от по трима състезатели. "Ще участват 16 отбора от цялата страна, със състезатели, с хора без зрение или с..

публикувано на 15.08.24 в 09:26
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

САЩ и Катар с призив да не се подкопават преговорите за примирие в Газа

САЩ и Катар призоваха всички страни да не подкопават преговорите за постигане на примирие в Газа. Франс прес тълкува призива като завоалирано предупреждение към Иран, "Хамас" и Израел. Вчера от палестинската групировката "Хамас" обявиха, че няма да участват в насрочените за днес в Катар нови преговори за прекратяване на огъня. Решението беше..

публикувано на 15.08.24 в 09:07

Остров "Света Анастасия" отбелязва 10 г. от превръщането си в туристическа дестинация

10 години от превръщането си в туристическа дестинация чества единственият обитаем остров по българското Черноморие - "Света Анастасия" край Бургас. 4 дни ще продължи празничната програма на  острова, която включва концерти, изложба, плувен маратон, поетично четене и още много изненади. Първите гости на острова днес, когато малкото късче земя..

публикувано на 15.08.24 в 09:01