Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикалист: Искаме да разберем дали ще имат наглостта да приемат териториалните планове във вида, в който ги представят

Георги Кадиев: Или ще бъдем наказани от Брюксел, или от работниците

Териториалните планове, които бяха сервирани преди два дни, съдържат доста проблеми, смята финансистът

Снимка: БГНЕС

Протестиращите енергетици са готови за среща с властта, на която да се предоговарят сроковете за затваряне на въглищни производства. Работещите в тази индустрия настояват енергийния преход да се случи плавно и не одобряват териториалните планове за справедлив преход в сегашния им вид.

"Искаме да запазим енергийната сигурност на България. Няма никаква яснота какво ще се случи с тези пари, които ще отпуснат за прехода", каза пред БНР работещ в ТЕЦ "Марица Изток 2". "Искаме да удължим срока на работа на централата. Тя има залежи до 2050 г.", допълни работникът.

"Ще останем колкото е необходимо. Искаме да разберем дали ще имат наглостта да приемат териториалните планове във вида, в който ги представят. Трябва да бъдат преразгледани", подчерта Бисер Бинев от КТ "Подкрепа" в мини "Марица Изток". "Искаме изцяло нов териториален план, обсъден с всички заинтересовани страни", настоя синдикалистът.

Раднево, 28 септември 2023 г.  Снимка: БГНЕС

"Тази работа не става насила. Не става с аргумента – имаме два дни да предадем плановете и нямаме време да ви обясняваме. Вече сме в патова ситуация, когато или ще сме наказани от Брюксел, или ще сме наказани от работниците."

Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш депутат и заместник-министър на финансите. По думите му днешните протестни блокади на пътища изразяват недоверието на миньорите към правителството.

"Постоянно са лъгани. Постоянно се крие истината от тях. Тези териториални планове, които бяха сервирани преди два дни, съдържат доста проблеми и те го разбират, поради това и протестират."

Вина за закъснението на плановете носят и предишни правителства, изрази мнение Кадиев.

Георги Кадиев  Снимка: БГНЕС

Миньорите искат да знаят, че затварянето няма да е по-рано от 2038 г., а е записано затваряне до тази дата, посочи бившият заместник-финансов министър и попита защо Полша и Германия са извоювали за затварянето на техни производства години, за каквито са настоявали.

"Всички се съмняват, че това са фирмите, които ще спечелят от "справедливия" преход", отбеляза финансистът относно огласените индикативни списъци от фирми, които ще получат финансиране в процеса на енергийна трансформация. Според Кадиев няма никаква прозрачност и всички остават с впечатление, че "някой ще прибере едни пари". Той посочи като пример една от фирмите, за която са предвидени 700 милиона евро за изграждане на фотоволтаици срещу ангажимента да се създадат едва 20 работни места.

Това на практика е единствената икономика, която има област Стара Загора. Лишавайки я от сърцето ѝ, тя на практика става безсмислена, изтъкна Кадиев.

Най-ощетени ще бъдат в комплекса "Марица Изток". Ако мините и централата "Марица Изток 2" затворят бързо, рязко, без да се осигури алтернативна работа, ще пострада не само област Стара Загора, но и областите Хасково, Ямбол и Сливен. Първите, които ще си заминат от региона, са младите хора. Това обезлюдяване, което е характерно за периферни области на България, ще го видим в центъра ѝ, поясни Георги Кадиев в предаването "Преди всички".

Лигнитните въглища са си наш ресурс. Абсолютно престъпление е да затворим това производство, разчитайки само и единствено на международните пазари, смята той.

Повече детайли по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Няма индикации за пълномащабна война между Иран и Израел , заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф.  Според него иранците не са в състояние да водят такава война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си.  Израел има технологично и военно превъзходство , подчерта той в предаването "Хоризонт до обед" и бе категоричен, че..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

Главчев отчете: Перфектна работа при евакуацията на сънародниците ни от Бейрут

Служебният премиер Димитър Главчев отчете перфектна работа на българските служби за евакуацията на сънародници от ливанската столица Бейрут.  Държавният авиационен оператор извърши два полета до момента, припомни премиерът. "Абсолютно всяка една стъпка, от самото начало до края на евакуацията, беше съгласувана с партньорски служби и..

публикувано на 02.10.24 в 11:51
Служебният министър Найден Тодоров

Найден Тодоров пред БНР: Няма нарушения в театрите, като тези в Разград

Според резултатите от първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри, няма нарушения като тези в Разград или ако има те са малки и все още невидими. Това заяви в интервю за БНР министърът на културата Найден Тодоров. Припомнямe, че директорът на разградския театър Левон Манукян беше уволнен в понеделник,..

публикувано на 02.10.24 в 11:42

Петролът поскъпна заради напрежението в Близкия изток

Петролът поскъпна с повече от два процента заради напрежението в Близкия изток. След иранските атаки срещу Израел инвеститорите в черно злато виждат реална опасност за прекъсване на доставките на ключовата суровина.  Поскъпването на сорта "Брент", който е референтен за европейския пазар, е с близо 1 долар и 70 цента, което е повече от две на..

публикувано на 02.10.24 в 11:37

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена информация при операцията са задържани двама души мъж и жена, които са живеели на семейни начала. Източници..

публикувано на 02.10.24 в 11:08
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Експлицитно признаване на право на безопасен и достъпен аборт в ЕС няма

В Европа ситуацията с абортите е много различна. Някъде проблемът е много тежък – достъп няма, другаде е недостатъчен, а на трети места е фалшив достъп: уж го има. Това каза пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация. В Малта абортът е забранен дори в случаи на изнасилване, както и когато е застрашен..

публикувано на 02.10.24 в 11:03

По-евтини пътни такси по магистрали в Гърция

От този месец се намаляват пътните такси по две от основните магистрали, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. С до 3 евро пада цената на таксите по магистралата, пресичаща Централна Гърция. Например за отсечката Малиакос - Клейди настоящата цена от 16,5 евро намалява до 13,7 евро. От 6 октомври с 2,5 евро намалява и цената за пътуване..

публикувано на 02.10.24 в 11:00