Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Петимата българи представляват стандартна разузнавателна клетка, основана с идеята за дългосрочно проникване и подривна дейност в една отслабена държава“

Проф. Антъни Глийс: Обвинените в шпионаж българи очевидно са имали амбиция да действат и в ЕС

"Тази клетка е израз на една твърде дъгла традиция в шпионажа“

| Интервю
Снимка: Westminster Magistrates Court

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова - петимата българи, арестувани във Великобритания по подозрения в шпионаж в полза на Русия - бяха официално обвинени в съда в Уестминстър. Те остават в ареста до следващото заседание на 13 октомври. Според обвиненията са участвали "в заговор за събиране на информация" с цел да подпомогнат Русия в провеждането на враждебни действия, включително потенциални отвличания. Това се е случвало в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.


В съда от прокуратурата се чу и името на Ян Марсалек, като поръчител на задачите за българската група. Австрийският гражданин е един от най-издирваните мъже по света след огромна финансова измама за 20 милиарда евро през 2020 година през германската компания Wirecard. Някога наричана "гордостта на германските финансови технологии", тя фалира в рамките на само няколко часа, Марсалек е заподозрян в измама и изчезва. Интерпол го обявява за издирване с червена бюлетина, а журналистически разследвания го разобличават като свързан с руските тайни служби. И подозират, че се намира в Русия.

Без да го обвинява по делото срещу българите, лондонската прокуратура твърди, че Марсалек е контактувал с Орлин Русев през социалната мрежа "Телеграм". В свои разследвания журналисти във Великобритания и Германия твърдят, че двамата са си разменяли и имейли, като Русев е предоставял на Марсалек специална шпионска апаратура, включително телефон със защита от следене и специализиран софтуер.

Нашият кореспондент в Лондон Веселин Паунов потърси за коментар професор Антъни Глийс от университета в Бирмингам, международно признат експерт по въпросите на сигурността и разузнаването. 

- На фона на заливаното със шпионски скандали Обединено кралство колко значим е случаят с българската шпионска клетка?

Мисля, че този случай е важен и сериозен, защото показва, че Обединеното кралство е мишена на дългосрочно проникване с прецизни шпионски методи на руското разузнаване. Плановете за тази шпионска мрежа датират отпреди около 10 години, когато тези хора са били илфилтрирани в Обединеното кралство.

Втората причина да приемам случая за значим е, че агентите на Русия този път са българи - не британски граждани и не руски. Това показва, че британската разузнавателна общност, и особено контраразузнаването МИ-5, сега разбират, че руска дейност във Великобритания е сравнително лесно да бъде наблюдавана, докато много по-трудно се проследява какво правят граждани на страни-членки на ЕС, които законно пребивават тук, каквито са тези българи.

До сега бе нормално в случаи като този заподозрените или обвинените в шпионаж директно да се ескрадират. Каква е сега причината срещу тях да бъдат повдигнати обвинения?

Това, което казвате, е напълно вярно за подобни случаи, като този преди години на руската шпионка Катя Затуливетер, която имаше сексуална връзка с депутат, който по онова време беше член на паламентарната комисия за отбрана и сигурност. Тази атрактивна млада жена беше обвинена, че е руски шпионин, но нямаше достатъчно доказателства да бъде призната за виновна в съда. Това може да бъде възприето (и то беше възприето) като поражение за МИ-5. От гледна точка на МИ-5 обаче, дори само идентифицирането й като руски шпионин означаваше, че тя вече не може да бъде полезна на Русия. И сега Катя Затуливетер работи за режима на Путин в Русия и в Източна Европа. В действителност на МИ-5 се оказва натиск да не завеждат дела срещу хора, а просто да се отървават от тях.

Сегашният случай обаче е много по-сериозен, защото тази българска мрежа от петима души определено е имала амбиции да действа не само във Великобритаиня, но и в ЕС. Те са разполагали с лични карти, паспорти и други документи за самоличност, не само за Великобритания и България, но също за Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Така че,  каквото и да са вършели, то е било проект за цяла Европа, не само за тук. Освен това един процес ще изпрати сигнал към хора в Обединеното кралство, които вероятно несъзнателно или неволно са общували с членове на тази мрежа, че може би са били използвани за интересите на путинова Русия.

Ние например смятаме, че Катрин Иванова, която е базирана в Хароу, Северен Лондон, не само е движела социална интернет-платформа за българи във Великобритания, привидно за обмен на информация, но и чрез нея се е опитвала да вербува други българи на Острова да станат агенти и шпиони в полза на Русия. А също тези българи, които са граждани на страна-членка на ЕС и законно пребивават тук, да шпионират за Русия в различни институции и в профсъюзите. Така че образно казано, петимата са хвърлили въдици в много посоки и изправянето им пред съда ще покаже ясно опасностите, произтичащи от този случай.

Ян Марсалек не е обвиняем по случая, но несъмнено е най-голямото име, споменато във връзка с българското дело. "Дейли телеграф" публикува обширна статия за един от най-издирваните измамници в света, избягал впоследствие в Русия. В тази връзка вестникът коментира, че в сравнение с Марсалек случаят с българите изглежда доста невзрачен.

- Да, разбира се, винаги има един "голям". Това лице е обвинено в много сериозни финансови машинации. Може да се окаже, че има директни връзки с него, но сега те не се разследват в Обединеното кралство, вероятно по правни причини. Вие можете да кажете, че това все пак е доказателство, но говорите с човек, който изучава подобна материя от много дълго време. Ако погледнете снимките на петимата обвинени, за мен е абсолютно очевидно, че Орлин Русев, на 45 години, базиран в Грейт Ярмут в Норфолк, е ръководителят на тази група. Той има лице, изражение на офицер от разузнаването от съветската ера с този характерен твърд, студен поглед.

Разбира се, Съветският съюз изчезна, но майсторлъкът на шпионажа се е предал от бившия КГБ на разузнавачите на постсъветска Русия - Федералната служба за сигурност и Главното разузнавателно управление. Струва ми се, че Русев е голямата фигура. Вероятно е двамата с Марсалек да са свързани, но не бих следвал внушенията на "Дейли телеграф", че българският случай е незначителен.

Обвинението в съда категорично заяви, че Ян Марсалек е смятан за човек, който е спускал задачите на българската шпионска клетка.

Нека да изчакаме. Българите са обвинени, но срещу тях все още не се води процес. Води се мащабно разследване. Петимата бяха арестувани през февруари, но ние научихме за това 5 месеца по-късно. МИ-5 и полицията са събрали много доказателсва преди тези хора да бъдат задържани. След това също. Разбираемо е тази група да отрича и да оспорва каквато и да е връзка с руската държава, като вероятно ще кажат, че им е било плащано от някой в Германия.

В този свят, света на шпионажа, на оказване на влияние, на събиране на разузнавателна информация, ние постоянно се сблъскваме с двойни агенти и с фалшиви новини. В този свят често е много трудно да разбереш какво е истина и какво не. По мое мнение, петимата българи представляват стандартна разузнавателна клетка, основана с идеята за дългосрочно проникване и подривна дейност в една отслабена държава, защото, както всички знаем, Обединеното кралство е в много затруднено положение. Още повече, Великобритания е не само водещ член на НАТО и на Съвета за сигурност на ООН и ядрена сила, но също и непоколебимо подкрепя борбата на украинския народ да запази независимостта си, извоювана през 1991 година.

Има много причини Русия да смята Обедиенното кралство за отслабено, не само заради Брекзит. За мен тази клетка от петимата българи е израз на една твърде дъгла традиция в шпионажа и подривната дейност. Не става дума само за събиране на секретни материали. Шпионажът и разузнавателната дейност имат различни форми, включително проникване в институции и опит за създаване на нови мрежи, които да вербуват нови хора.

Също не трябва да игнорираме факта, че от началото на 2023 година имаме нов закон за шпионажа в Обедиенното кралство, където е записано, че помагането на чуждо разузнаване е престъпление. Преди влизането в сила на новия закон случай като този много тудно можеше да стигне до съд. Така че имаме нов закон, нова мрежа от българи, но много стар проблем.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-ата годишнина от атентата на бургаското летище

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

публикувано на 18.07.24 в 20:40
Николай Стайков

Николай Стайков и Андрей Янкулов бяха изслушани в комисията за Нотариуса

Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд бяха изслушани днес във временната парламентарна комисия, която проверява дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Николай Стайков и Андрей Янкулов представиха справка на ГДБОП, свързана с хора около Мартин Божанов, която Антикорупционният фонд..

публикувано на 18.07.24 в 20:34

Едномесечна забрана за палене огън на открито в населените места в област В. Търново

Областният управител на Велико Търново забрани със заповед едномесечното обработване на пасища и почистването на сухи треви край железопътните линии и пътищата в региона, както и паленето на какъвто и да е било огън на открито в населените места.  По десетина тежки пожара гасят ежедневно огнеборците в областта, а хората от свищовското село Ореш,..

публикувано на 18.07.24 в 20:20
Снимката е илюстративна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна и навлезе в близкия горски масив. Огънят е тръгнал от крайните къщи на селото, но бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. Изгоряла е единствено дървена постройка със слама. В момента гори смесена гора, между селата Априлци, Щърково и Елшица. На място са пет противопожарни екипа,..

публикувано на 18.07.24 в 20:10
Министерство на земеделието

Експертни комисии за щетите от пожарите сформира Министерството на земеделието

Министерството на земеделието и храните сформира експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи. Констатирането на щетите е важно, защото е предпоставка за изплащане на подпомагане на пострадалите. Пострадалите от районите с бедствено положение трябва да подадат..

публикувано на 18.07.24 в 20:00

Община Свищов получава близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска безвъзмездно на община Свищов близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила. Заради безводието селото е на режим и в безсрочно бедствено положение. Овча могила остана единственото свищовско село, където не е сменен довеждащият водопровод, по..

публикувано на 18.07.24 в 19:42
В село Воден след пожара

Огънят тръгна от Воден към Крайново, няма официална информация докъде е стигнал

Все още няма официална информация каква е ситуацията в боляровското село Крайново и достигна ли огъня до населеното място. Според непотвърдена информация огънят е достигнал до селото, но до там журналисти не се допускат, а властите не отговарят. По-рано следобед от там бяха евакуирани четирима болни и трудноподвижни хора, а Жандармерията затвори..

публикувано на 18.07.24 в 19:27