Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тук се преплитат различни интереси на отделните представители на международната общност"

Миодраг Миличевич: Нито Белград, нито Прищина имат политическата смелост да постигнат някакво споразумение

"Минирането на диалога с въоръжен сблъсък е политически провал и за Прищина, и за Белград"

| Интервю
Снимка: Деян Йотов

Миналата неделя в доминираната от сърби северна част на Косово се случи нещо, което разгорещи напрежението толкова близо до точката на кипене, че познаващите динамиката на събитията там си помислиха, че в Европа избухва нова война, паралелна на руската в Украйна.

Властите в Прищина съобщиха, че тежко въоръжена около 30-членна група сърби, пратени от Белград да създадат хаос в бившата му провинция, са убили от засада косовски албански полицай в подстъпите към селцето Баньска и едноименния православен манастир, недалеч на север от Косовска Митровица. Близо 12 часа след това са се водили спорадични престрелки между "терористите", както ги определи Прищина, и полицаите. И всичко свършило с трима убити сърби.

Последва продължение на познатата словесна война между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти в стила на "Ничия земя" - един от най-запомнящите се филми за войните в бивша Югославия: "Кой почна войната, а!?"

И изненадващо вчера сенчестият косовски сръбски бизнесмен Милан Радойчич, свързван и от сърби, и от албанци с Вучич, пое отговорността за случилото се. Направил го обаче самостоятелно, без знанието на Вучич или на протежетата му от партията "Сръбска листа" в Косово, за да освободи косовските сърби от терора на Прищина.

От няколко месеца Вучич е усилено ухажван от западните посредници в спора с Прищина чие е Косово - толкова, че си повярва и допусна много тежка грешка, която го поставя в твърде неизгодно положение при евентуално продължение на преговорите. Кримският модел за отцепване на четирите северни сръбски общини на Косово, за който спомена косовската президентка Вьоса Османи, изглежда вече абсурд, защото нито силите на НАТО KFOR, нито полицейската евромисия EULEX се подлъгаха да се намесят в неделя в Баньска.

По всичко изглежда, че Вучич се освободи от поредната си маша в Косово в опит да се спаси политически. 

Деян Йотов разговаря по темата с Миодраг Миличевич от неправителствената организация "Актив" в северната част на Косовска Митровица.

- Изненадващо ли е това? 

Това показва под какво напрежение е официален Белград и сериозността на ситуацията, в която се оказа. Очевидно е, че такова скоростно признание от страна на Радойчич, въпреки че вече имаше индикации, че е бил замесен в организирането на въоръжената група в Баньска и стрелбата срещу косовските полицаи, означава, че най-вероятно ще бъде доказано, че има връзка с някои представители на официален Белград.

Освен това - няма как да не го отбележа, макар и с известни резерви, защото трябва първо да го докаже разследването за това как са били организирани членовете на въоръжената група - трудно е да се повярва, че те са действали независимо. И че абсолютно никой не е знаел какво се готви. В такъв случай отговорност би трябвало да понесат службите.

Резултатът е, че това навреди сериозно на сръбската общност в Косово преди всичко, но и на сръбската държава, включително на службите за сигурност. Нека кажа отново - ако се окаже вярно, че са допуснали такъв пропуск - те също ще са отговорни за нанесената на всички ни голяма, голяма вреда. Да не говорим как ще се отрази на преговорния процес с Прищина - позициите на Белград ще бъдат значително отслабени.

- Радойчич уверява, че не е получил никакво съдействие от властите в Белград. Дори не ги е информирал какво смята да прави, защото и без това разбиранията им за това как трябва да се даде отпор на "режима на Курти" се разминавали отдавна. Ако първото е вярно, защото Вучич е категоричен, че няма пръст в тези събития, възможно ли е наистина останалото?

- Не изключвам и да е възможно. Имайки предвид първата пресконференция на президента Вучич, която той даде с голямо закъснение - чак към 8 ч вечерта в неделя. Такъв сценарий според мен не е изключен, защото отговорите му ми се сториха дезориентирани. Не изглеждаше добре подготвен.

Ще разберем дали е така, ако някой от ръководствата на службите за сигурност - цивилното и военното разузнаване - понесе отговорност. На множество въпроси ще трябва да бъде отговорено - например как е възможно някой да събере огромно количество оръжие в Република Сърбия и съвсем незабелязано и безконтролно да го пренесе в Косово, за да нанесе толкова големи щети на нас, сърбите.

Може да се очаква още косовското правителство да реши -след признанието на Радойчич, че е участвал пряко в организацията на въоръжената група в Баньска - последици да понесе и "Сръбска листа". Възможно е да й забрани да извършва каквато и да било дейност. Това би бил тежък удар за досегашната политика на Сърбия по отношение на Косово.

От друга страна последици сигурно ще понесат и отделни членове на "Сръбска листа". Включително за евентуална съпричастност към убийството на Оливер Иванович.

- Странно до признанието на Радойчич изглеждаше - по реакциите от Белград и Прищина - като че нищо не се е случило. Вместо спешно да уталожат напрежението, Александър Вучич и Албин Курти продължават да се обстрелват с обвинения, че тласкат нещата към война. А западните посредници само кършат пръсти, осъждат, призовават към диалог...

Че може да се стигне до тази ситуация няколко неправителствени организации от Северно Косово предупреждавахме вече от близо две и половина години. Обръщахме вниманието към непрекъснатото влошаване на сигурността тук, към непрекъснатия натиск от Прищина и честите нарушения на законите на Косово от изпратените тук на Север полицейски части с прекомерна употреба на сила.

Но настоящата ситуация дори надхвърля неприятните ни очаквания - стигна се до въоръжен сблъсък между полувоенна формация и официалните полицейски сили в Косово. И епилогът никак не изглежда, че ще бъде добър. Няма и как да бъде при такива обстоятелства. Доста нещастна ситуация с негативни последици на много различни нива ... както в Косово, защото вече се усеща, че се пробуди междуетническата нетърпимост, така и в отношенията между Белград и Прищина с предизвикателната им реторика едни срещу други. Това ще е проблемно за продължаването на преговорите, за което всички се надяваме. Защото сценарият с оръжията и сблъсъците няма как да има положителен изход.

- Напоследък президентът Вучич непрекъснато употребява думата "война", когато говори за Косово. Уверява, че Сърбия не иска война, но на Албин Курти това му била мечтата - да въвлече сърбите в конфликт с НАТО. На кого конкретно ги говори Вучич тези неща?

Не съм сигурен дали която и да било от двете страни иска война в истинския смисъл на думата. Инцидентните ситуации обаче са общ знаменател и за двете. От една страна, както вече споменах, Прищина подлага на постоянен натиск Севера със спецчастите на полицията си. От сръбска страна пък с честите случаи на издигане на барикади се правят опити за оказване на влияние на хода на преговорния процес.

Така че, без да казвам дали която и да било от страните носи пълната отговорност, или и двете са еднакво отговорни, че сме в тази ситуация, смятам, че минирането на диалога с този въоръжен сблъсък е политически провал и за Прищина, и за Белград.

Губещи сме всички заедно. И международната общност, и местното население. Но също и политиците, които за съжаление на всички ни, не могат да водят преговори на оптимално ниво и да търсят решения с диалог, а не с конфронтация.

- От властите в Прищина се чуват послания, че преговори от тук насетне няма да се водят както досега. Дали има шанс за разтопяване на ледовете скоро?

- Рано е още да се прогнозира какво ще е поведението и на двете страни в този процес. В последните няколко кръга от преговорите Белград изглеждаше доста по-гъвкав от Прищина по отошение на компромисните предложения от Европейския съюз. Косовската страна твърдо отхвърля всичко, избирайки да се концентрира върху единствения си приоритет - Сърбия да признае независимостта на Косово.

Диалогът, според мен, трябва да продължи веднага. През следващите 7 до 10 дни трябва да се свика поне една среща, на която те да постигнат консенсус за това, че конфронтацията не може да бъде решение на проблемите. Това е единственият път към намаляване на напрежението в Косово.

- Русия, по свои си причини, реагира на сблъсъка в Баньска с доста язвително изявление към Прищина, което очевидно трябваше да изиграе и ролята на язвително послание към Запада. "Т.нар. премиер Курти е виновен за кръвопролитието и подклажда конфликт", заяви Москва. Американските и европейските посредници от доста време се показват импотентни в опитите да постигнат каквото и да било позитивно в спора между Белград и Прищина. Провали ли се Западът в тази си мисия? Четвърт век почти изтече вече след войната в Косово.

Ясно е, че тук се преплитат различни интереси на отделните представители на международната общност. Последният инцидент в края на миналата седмица е поредното доказателство, че не съществува обща позиция, дори еднакво разбиране на случващото се. Затова е много трудно западните фактори, предвид и вътрешнополитическите им приоритети, да стигнат до консенсус помежду си за общ подход, общо разбиране и обща политика за преговорите, за интересите на отделните общности в Косово.

Същевременно обаче е ясно, че нито Белград, нито Прищина имат политическата смелост, още по-малко желание да постигнат някакво споразумение. Това предполага Европейският съюз и Съединените щати да действат по-пъргаво, ако искат наистина да върнат двете страни към пътя на помирението и да се въздържат от налагащите се сега импровизации и непоследователност в този диалог, които очевидно не водят до ясни положителни резултати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29