Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сотник: Режимът на Путин е много близо до употребата на ядрено оръжие

Александър Сотник
Снимка: Стопкадър, SotnikTV

Режимът на Путин е много близо до употребата на ядрено оръжие. Това казва в интервю за БНР руският журналист Александър Сотник, който живее и работи в Словакия. 

"Военно-промишленият комплекс на практика е разрушен и няма как да бъде въздигнат от тези руини. Китай така или иначе няма да даде съгласие на Северна Корея за доставки на оръжие по простата причина, че много от техните оръжия съдържат части, произведени в Китай. А сам руският военно-промишлен комплекс няма да може да носи всичко това на своите плещи. Той ще се изтощи много скоро. И точно затова ядрените настроения в Русия и обкръжението на Путин само ще растат като някакво решение на проблемите с магическа пръчка". 

Сотник казва още, че не обвинява българи, унгарци и словаци, които вярват на пропагандата на Кремъл, защото:

"Русия е като пещера -  изключително изостанала и потънала в руини. Само Москва, Санкт Петербург и още няколко града не са. На практика няма Русия, това е фантом. Но единственото, което Путин успя да направи и то блестящо, е да издигне работата на спецслужбите на невероятно високо професионално ниво. Същото важи и за внедряването на агентурата и разбира се, за пропагандата. Всичко това е докарано до блясък. Нивото на пропаганда, което Кремъл владее, Гьобелс дори не е сънувал".

Кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова разговаря с руския журналист Александър Сотник:

С какви мотиви Русия ви включи в списъка с терористи и екстремисти? Получихте ли някакво обяснение?

Не съм получил никакво официално съобщение. Имам собствено обяснение, но аз не съм Руската федерация, нито официално лице, а независим журналист. Имах акредитация в Литва, когато живях там, а и за Словакия. Това, че за Руската федерация и днешната фашистка власт аз съм много неудобен и казвам неприятни неща, си е неин проблем. Ако на някой не се харесва таблицата за умножение по 8, това не значи, че тя трябва да бъде обявена за екстремистка и терористична. За голямо съжаление, не е възможно да се търси разум в днешната Руска федерация. И знам как тя се отнася към тези, които обявява за терористи, затова се обърнах към журналистическата колегия - смятам, че Русия може да се опита да ме ликвидира физически. Всички помним как беше ликвидирана Анна Политковская или Зелимхан Хангошвили във Виена през 2019-та година, а той също беше обявен за терорист. Виена е близо до Словакия и Братислава и за голямо съжаление, това може да се случи и с мен. 

Как разбрахте, че сте в този списък?

Имаше официално съобщение от Русия от "Росфинмониторинг" - Федералната служба за финансов мониторинг. Хората, които следят тези неща, ми писаха. Отначало не повярвах, после ми изпратиха скрийншот. И видях, че рашистките медии също писаха за това, съобщи и кремълският канал "Бриф", въпреки че там има негласно разпореждане да не се споменава Сотник - той не съществува и не трябва да е в информационното поле. Но не можаха да се въздържат. Това означава, че съм им причинил голяма болка, повече не могат да ме игнорират и трябваше някак да ми отговорят. И просто ме обявиха за терорист.

Опасявате ли се, че могат да ви екстрадират, като се има предвид резултатът от изборите в Словакия? Печели все пак пропутинският кандидат...

Първо, г-н Фицо не е приятел на Путин. Може да му симпатизира колкото си ще, но в словашката демократична система има, така да се каже, защита от глупака. В никакъв случай не наричам Фицо глупак, просто метафоричен израз. Затова не смятам, че могат да ме екстрадират. Не изключвам Русия да внесе името ми в Интерпол за издирване, но не съм сигурен, че оттам ще захапят. Надявам се да отговорят, че не се занимават с политически репресии.

Бихте ли разказали как живяхте в Словакия през всички тези години? Имаше ли заплахи срещу вас и ако да, откъде?

Работата е в това, че аз не се стараех да се набивам в очи, а се занимавах с работата си. Като руски журналист чудесно разбирам събитията в Русия и говорих за тях през всички тези години. Искам да напомня, че живея тук повече от 4 години, а преди това живях в Литва. Там също се опитвах да сведа до целия цивилизован свят, че за голямо съжаление и колкото и да не ни се иска, Путин ще нахлуе в Украйна. Започнах да говоря, че Русия се превръща във фашистка страна още през 2008-ма година, когато тя нахлу в Грузия. През 2013-та и 2014-та година казвах, че тя вече е фашизирана. Да, още преди анексията на Крим. След това правих интервюта по улиците в Москва и  показвах с какво диша този спасяващ Господа руски народ и как се фашизира. За голямо съжаление с мен не се съгласяваха т.нар. руски журналисти и в пика на моите анкети правеха други, сервилни, в т.ч. и от радио "Свобода", чиято чел беше да зачеркнат моите. При тях се получаваше такъв продукт, според който утре, още малко и московчани ще свалят Путин. Това обаче не е истина. А аз показвах процеса на фашизиране на руското общество - че те самите са Путин, колективният Путин. Дори си спомням, че по време на една анкета ми казаха: "Няма ни в Украйна, но ще победим там". 

Това ли ви накара да се откажете от руското си гражданство?

Никога не съм се отказвал от руското си гражданство. 

Така обаче пише в "Уикипедия"....

Това не е истина. На 31 август 2011 година излязох на Триумфалния площад и запалих ксерокопие на руския си паспорт. Тогава казах, че руската държава се е превърнала в ксерокопие на държава. Затова не запалих паспорта си, а негово фотокопие. А това че измислят разни неща и лъжат в тази "Уикипедия", да оставим на тяхната съвест. Така че за мен всичко беше ясно още през 2011 година. През 2016-а давах интервю на Михаил Афанасиев, който сега е в затвора. Казах му, че Русия вече е фашизирана, при всички случаи ще се впусне в голяма война и че не изключвам употребата на ядрено оръжие. 

Имате ли информация, че това наистина ще се случи?

Имам много лоши новини. Вчера ми се обадиха и ми казаха, че Путин е много близо до това. 

Не очаквам да назовете източника си в прав текст, но поне намекнете нещо...

Става дума за един от тези източници, чиято информация се потвърждава твърде често. 

За това спомена и пропагандистката Маргарита Симонян, но тя говореше за ядрен удар над Сибир...

Първо, не смятам Симонян за глупачка, освен това тя ръководи една от най-високо бюджетните агенции "Русия днес". Маргарита Симонян знае прекрасно, както никой друг, настроенията около Путин и се опитва да се нагажда към тях. Това, което казва, не са просто нейни мисли. Тя се обръща непосредствено към Путин и неговото обкръжение: "Аз съм с вас, ох как ви разбирам. Имам предложение, хайде да направим това"...Нищо собствено, нищо лично, просто нагаждане към момента.

Наистина ли смятате, че войната в Украйна ще приключи до края на следващата година?

Не твърдя, че ще приключи в края на 2024-та година. Казвам, че Русия няма да има с кого и с какво да воюва. Във вчерашната си статия пиша, че тази путинска конструкция, за голямо щастие, но и нещастие, няма много сили. Военно-промишленият комплекс на практика е разрушен и няма как да бъде въздигнат от тези руини. Китай така или иначе няма да даде съгласие на Северна Корея за доставки на оръжие по простата причина, че много от техните оръжия съдържат части, произведени в Китай. А сам руският военно-промишлен комплекс няма да може да носи всичко това на своите плещи. Той ще се изтощи много скоро. И точно затова ядрените настроения в Русия и обкръжението на Путин само ще растат като някакво решение на проблемите с магическа пръчка. Вчера в цяла Русия бяха включени сирените. Така привикват руснаците, че по всяка вероятност няма друг изход. Да, не всички ще оцелеят, но в крайна сметка това ще бъде последният и решителен бой с проклетия Запад. Това е на принципа: "Не се оставяй на никого" и сектантско решение на всички проблеми - всички ще изгорим. Все пак се надявам, че няма да му позволят да го направи и ще има превантивен удар.

България се смята за уязвима страна от ЕС по отношение на пропагандата на Кремъл. Имате ли повече информация за технологията, която се използва срещу нас?

Когато ми попада информация за България, следя. Например, знам, че в България вече няма да се допускат автомобили с руски номера и приветствам това решение. За мен това е много блага вест, защото съотечествениците на агресора не трябва да се чувстват комфортно в Европа. Целият този комфорт трябва да се отскубне с корена. Същевременно, в никакъв случай не обвинявам проруски настроените българи, словаци или унгарци поради една причина - Русия е като пещера, изключително изостанала и на практика е потънала в руини. Само Москва, Санкт Петербург и още няколко града не са. На практика няма Русия, това е фантом. Но единственото, което Путин успя да направи и то блестящо, е да издигне работата на спецслужбите на невероятно високо професионално ниво. Същото важи и за внедряването на агентурата и разбира се, за пропагандата. Всичко това е докарано до блясък. Нивото на пропаганда, което Кремъл владее, Гьобелс дори не е сънувал. Затова в никакъв случай не обвинявам тези, които се ловят на въдицата на пропагандистите. Жал ми е за тях, тъй като прозрението ще е тежко. Защо, мислите, така се борят срещу мен? Ами защото аз се боря с тяхната пропаганда. Защото изкарвам на бял свят тяхната агентура, защото настъпих по мазола тези, в които бяха инвестирани огромни пари. 

Интервюто на Ангелина Пискова с Александър Сотник в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работиха: Радмила Попова, Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35