Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората бавно, но сигурно започват да променят отношението си към донорството

| Репортаж
Снимка: www.facebook.com/dazajivot

След седемнайсет години чакане и хемодиализа през няколко дни един от стотиците нуждаещи се от бъбречна трансплантация у нас живее нов живот. Иван Георгиев получава своя шанс през април тази година, след донорска ситуация във Варна.

Трансплантацията е извършена от екипа на д-р Борил Петров в Клиниката по урология на Университетската болница "Лозенец". И въпреки че през последните няколко месеца се наблюдава раздвижване в донорските ситуации в България, близо 850 души все още чакат за трансплантация на бъбрек, сърце, черен и бял дроб. 

"Чрез тази трансплантация аз започвам втори живот. Ще се върна в положението, в което бях преди хемодиализата".

А в това положение Иван Георгиев е до 26 - годишна възраст, когато бъбреците му спират да работят правилно и започва да се нуждае от хемодиализа. Започва и чакането на бъбрек. В последните една-две години губи надежда, че това ще се случи. 

"Доста от приятелите, с които бяхме заедно, казаха: "Минаха доста години, едва ли ще те трансплантират. Като ги слушах, малко бях загубил надежда". 

От ходенето по болници мъжът се запознава с други като него. Някои от тях не успяват да дочакат трансплантация. 

"Хемодиализата е тежка процедура, която не всеки издържа. Аз издържах и нямам никакви увреждания, освен бъбреците и очите".

Не е стигал до предложение да си купи нужния му орган. 

"Чувал съм от някакви хора, но за мен това не е сериозно". 

В началото на април тази година лекари от Клиниката по урология в Университетска болница "Лозенец" се обаждат на Иван, за да му кажат да се готви за операция по трансплантиране на бъбрек. Донорът е човек, изпаднал в мозъчна смърт във Варна. 

"Бяхме 5-6 човека и като научих, че съм от избраните, направо не можех да повярвам. Бях много щастлив". 

Месец по-късно, отново във Варна, Любомир Любомиров се изправя пред въпроса дали да даде съгласие, с което брат му да стане донор и да спаси животите на други трима нуждаещи се от трансплантация. За благородното решение, взето без много мислене и дало нов живот на деца на 13 и 17 години, ви разказахме още тогава. Няколко месеца по-късно Любомир е удовлетворен, че все повече хора променят нагласите си към този процес. 

"Обикновено реакцията на хората е, че те са съгласни да станат донори. Говорили са с близките си. Темата за донорството трябва да бъде поставена в публичното пространство, но не просто като някакъв проблем, а като възможност буквално за спасяване на човешки животи".

Според Иван все още малкият брой на донорските ситуации у нас се дължи на незнание. 

"Близките на донора не са много запознати, че той няма как да се върне, а те биха направили няколко души много щастливи".

А Любомир не смята, че доверието в здравната система се е променило напоследък. То зависи от ситуацията. 

"Хората загърбват всичките си предубеждения и като цяло се отнасят с доверие към работата на лекарите. Показателен е и фактът, че след края на пролетта досега има няколко пъти повече донорски ситуации. "Хората бавно, но сигурно започват да променят мнението и отношението си към донорството". 

Трансплантираният Иван се надява, че хората, които все още чакат, няма да загубят вяра. Като него. 

"Голяма подкрепа имах от моите близки, от приятели и познати през годините. Имах голяма подкрепа и от докторите, от медицинския персонал. С някои от тях станахме приятели". 

С всеки изминал ден се чувства по-добре и е благодарен не само на лекарите от "Лозенец". 

"Изказвам благодаронст и към хората от Варна, които дариха". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Русия вижда НАТО като сериозна заплаха за сигурността си

Русия вижда НАТО като заплаха за сигурността си, и то много сериозна. Това стана ясно от реакцията на говорителя на Кремъл по повод декларацията на държавните и правителствените ръководители на Алианса на срещата им във Вашингтон. "НАТО продължава да приближава инфраструктурата си към границите на Русия и цели да ѝ нанесе стратегическо поражение. Това..

публикувано на 11.07.24 в 18:12
Йенс Столтенберг

НАТО: Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността ни

Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността на НАТО. Това се казва в заключителната декларация от втория ден от срещата на върха на Алианса, която се провежда във Вашингтон.  В декларацията е заложена допълнителна военна подкрепа за Киев в размер на 40 милиарда евро. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг зави: "Не..

публикувано на 11.07.24 в 17:58

Комисията за нерегламентираните влияния в правосъдната система с нов опит да изслуша Сарафов и Цацаров

Новата временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт с групите около разстреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса и около намиращия се в неизвестност бивш следовател Петьо Петров-Еврото, ще направи отново опит да..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

"Фердинанд - погребаният цар" по БНТ на 12-и юли

След близо 106 години българският цар Фердинанд се завърна в България! Тленните му останки бяха погребани в криптата на любимия му дворец "Врана". Писмата на царя, предадени от внука му Симеон Сакскобургготски на Държавния архив, говорят за голямата му носталгия към България през годините след абдикацията му.  През 1942 година Старият цар..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

Общините: Трябва пълна преработка на предложения от МРРБ Закон за водоснабдяването и канализацията

Националното сдружение на общините, чийто Управителен съвет заседава при закрити врата в Арбанаси, се обяви за пълна преработка на предложения от регионалното министерство (МРРБ) нов проект на Закона за водоснабдяването и канализацията. Кметовете приеха декларация до министър Виолета Коритарова, в която се обявяват срещу окрупняването на сектора..

публикувано на 11.07.24 в 17:46

Отстраниха съветите на директорите на 6 важни за София общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:29

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, съобщи пожарната пред местните медии. Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на ремонт.  В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето на ценния..

публикувано на 11.07.24 в 17:08