Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мачовете, героите и скандалите, с които Купата заслужи книга

Новата книга на Теодор Борисов разказва историята на националната купа, така както турнира го заслужава

Заглавна снимка: "Финалът на Никола Цанев" през 1965 година

Историята на Купата - това е следващото задължително четиво за непоправимите футболни романцити, към които се числим и в „Изотопия“.

Автор е историкът, журналист и футболен пътешественик Теодор Борисов. Той вече е познат с книги, статии и куизове за истинските ценители на най-популярния спорт. Сега е събрал някои от най-важните моменти в над 80-годишната история на турнира за българската национална купа – от началото му като Царска купа, през идеологизирането му като Купа на Съветската армия през социализма, до Прехода и наши дни.

Вътре е цялата възможна клубна романтика, като спечелването на турнира от славния отбор на Марек през 1978 или първата купа на Берое от 2010, спечелена с един гол на финала срещу съперник от „Б“ група. Има ги и дербитата, като „юбилейния“ финал през 1998, „скандалния“ през 1985, „пловдивския“ през 2019 и Славия - Локо през 1975, когато големият герой е Андрей Желязков със своя хеттрик.

Теодор Борисов, Царската купа и "Историята на Купата"

ИДЕОЛОГИЯТА И ПОДВИЗИТЕ НА „ДЖУДЖЕТАТА“

„Промяната идва през 1938. Преди това Царската купа се връчва на шампиона. През тази година започва да се организира отделен турнир, като тогава се създава и националната футболна дивизия. Финалите за купата се играят на 3 октомври. На тази дата монарха, който Димитър Пенев нарича Борис Три, се е възкачил на престола“, разказа д-р Теодор Борисов за „Изотопия“. В тон със смяната на идеологията, във времената на Купата на Съветската армия, финалите ще се играят на 7 ноември – датата на Великата октомврийска революция.

През социализма за Купата вече могат да се борят и отбори от по-ниските дивизии. В десетилетията напред тези участници ще оставят значима следа в турнира, който им дава възможност да срещнат „големите“. „Купата на България си има своите убийци на гиганти – Чепинец (Велинград), Чирпан, Септември (Симитли). Миньор (Бухово), например, са елиминирали Левски. Сливен и Марек са побеждавали ЦСКА във финали“, споменава някои интересни моменти Борисов. „Ако сега отидете на ст. „Бончук“, най-отгоре на входа стои Купата на Съветската армия. Това е ценност не само за клуба Марек, а за целия град Дупница. Никой там няма да забрави финала, в който ЦСКА е победен, още повече в София.“

За да напише книгата, Теодор Борисов преминава през вестникарските и други документални свидетелства от цялата история на турнира. Освен авторските му текстове, „Историята на Купата“ е и справочник с пълната статистика на турнира. След целия този труд, кой е любимият период на автора?

„На новите времена съм и пряк свидетел. Любими са ми случаите през последните години, в които (националния стадион) „Васил Левски“ е пълен за финалите. ЦСКА – Монтана, финалът Левски – ЦСКА миналата година, пловдивското дерби от 2019, което също влезе в историята. В момента във ВИП-ложата на стадиона на „Локомотив“ има гипсова отливка от петата на Ален Ожболт.“

Славният Марек, спечелил Купата на Съветската армия през 1978

СКАНДАЛИТЕ И ГЕРОИТЕ

Противоречия и откровени несправедливости съпътстват турнира за Купата през абсолютно цялата му история. От тази графа може би най-споменаван е финалът от 1985 година, след който Левски и ЦСКА са разформировани под тези си имена, а мелетата за малко не костват славната кариера на 19-годишния Христо Стоичков. Много хора си спомнят и финала Славия – Левски през 1996, когато тогавашният президент на „сините“ Томас Лафчис извади отбора си заради съдийството, на практика прекрати мача и даде трофея на „белите“. „Но още през 1940 година, когато финалът е между ФК 13 и Левски (Русе), русенци тогава са много сериозен отбор и пристигайки в София поставят на тогавашния ръководен орган БНСФ много сериозни финансови условия минути преди мача. Стадион „Юнак“ е пълен, има официален представител на двореца, който да връчи трофея. Левски (Русе) отказват да излязат, ако не им се плати съответната сума. В крайна сметка се решава мач да няма и се пренасрочва финал със загубилите полуфинала от Спортклуб (Пловдив)“, разказва още Теодор Борисов.

Противоречията обаче само допълват магията на Купата. А част от нея са и митичните герои – в последните години в такива се превърнаха Ален Ожболт и Илиян Стефанов. По-нагоре споменахме забравения хеттрик на Андрей Желязков – Жужо във финала през 1975. Борисов припомня и още един герой за „белите“ – Михаил Мишев, вкарал два на Ботев (Пловдив) през 1963 година. Друг пример - „на 30-тата годишнина на ЦСКА, 30-годишният Любен Севдин (от Марек) им вкарва победния гол в 30-тата минута, както казват – от 30 метра.“ Това е само един от тъжните нумерологични юбилеи за „червените“ в Купата, като навръх 50-тата си годишнина, те загубиха от вечния съперник Левски с 5:0. На „Армията“ обаче имат и своите големи победи в турнира, както финалът от 1965, когато Никола Цанев преминава на два пъти през цялата защита на „сините“, тогава държавен шампион, за едното си попадение. Разбира се, на ЦСКА е и подвига от 2016 – единственият случай, в който Купата се печели от отбор извън елита.

Според Борисов, в историята на българската купа има толкова интересни и романтични моменти, колкото в английската FA Cup или пък Купата на Германия. „Това е първата книга за този турнир в над 80-годишната му история, което показва, че е подценяван от футболната историография“, казва авторът на „Историята на Купата“. Благодарение и на неговата книга, това вероятно ще се промени.

Още в звука отгоре – предателството на Шилето от Черноломец / Стамо Костов (Попово) през 1946, тройните финали между Левски и ЦСКА през същото десетилетие и несправедливото им изпращане директно на полуфинали през 1974, за протокола от скандалния финал през 1985 и „неверните“ източници на информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стилияна Николова и Валентина Иванова

Стилияна Николова: Отивам в Париж, за да си свърша работата

"По време на олимпийските игри в Париж си представям една много пълна и шумна зала. За мен това е състезание като всяко друго. Отивам, за да си свърша работата", това са очакванията на Стилияна Николова за най-големия спортен форум. "Няма състезание без напрежение, има винаги тръпка и притеснение дали ще покажеш какво можеш. Всеки един турнир е..

публикувано на 20.06.24 в 15:01

Черно море се подсили с бразилец

Българският футболен вицешампион Черно море си осигури трето лятно попълнение, след като привлече в състава си 21-годишният бразилец Дуду, съобщиха от клуба. Дуду е Едуардо Фернандес Родригес де Соуса пристига на "Тича" от Апаресидензе, участник в бразилската трета дивизия. Играе като крило и атакуващ халф. Висок е 174 см. Офанзивният..

публикувано на 20.06.24 в 07:59

Анди Мъри под въпрос за Уимбълдън

Анди Мъри, който беше принуден да се оттегли контузен от мача си от втория кръг на турнира по тенис на трева в "Куинс Клъб" в Лондон (Великобритания) от сериите АТР 500, заяви, че се е почувствал зле на загрявката преди двубоя си с Джордан Томпсън. "По време на загрявката се чувствах доста некомфортно и след това тръгнах нагоре по стълбите..

публикувано на 20.06.24 в 07:21
Шотландия и Швейцария завършиха 1:1

След 1:1 Шотландия и Швейцария запазиха шансове за класиране

Отборите на Шотландия и Швейцария завършиха при равенство 1:1 в Кьолн в двубой от втория кръг в група „А“ на Европейското първенство по футбол. Швейцарците събраха 4 точки на второто място във временното класиране, а шотландците записаха първа точка в актива си на шампионата и запазиха шансове за продължаване към елиминациите. По-рано, в..

публикувано на 20.06.24 в 00:30
Волейболистките до 18 г. са полуфиналистки на Балканиадата

Волейболистките до 18 г. са полуфиналистки на Балканиадата

Националният отбор на България по волейбол за девойки под 18 години се класира за полуфиналите на Балканското първенство в Тирана, Албания. Селекцията на старши треньора Антонина Зетова записа втора чиста победа във втория си мач от шампионата, в който се изправи срещу домакина Албания и го надигра с 3:0 (25:5, 25:11, 25:15).  С двете..

публикувано на 19.06.24 в 23:36
Мария Александра Арнаудова е първа в категория 71 кг

Втора титла за България от европейско по вдигане на тежести

Втора титла заслужи България на европейското първенство по вдигане на тежести за кадетки и кадети до 15 и до 17 години в Солун, Гърция. Заслужи я Мария Александра Арнаудова в категория до 71 килограма. Състезателката на треньора Живко Николов от клуб Титан Варна беше безапелационна на подиума в южната ни съседка и обра всички златни отличия...

публикувано на 19.06.24 в 22:36
Любомир Епитропов

Епитропов e на европейски финал и на 200 м бруст

Любомир Епитропов се класира за финала на 200 метра бруст при мъжете на Европейското първенство по плуване в сръбската столица Белград. Това е втори финал на шампионата за Епитропов, който преди ден се нареди осми на 100 метра бруст. Българинът зае второто място във втория полуфинал на 200 метра бруст с 2:10.38 минути. Той не успя да покрие..

публикувано на 19.06.24 в 21:21