Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Кокс: Новият лидер на Камарата на представителите няма да е тръмпист, а центрист

"Ако се стигне до избор на тръмпист, най-вероятно федералното правителство ще трябва да спусне кепенците"

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Умората, изтощението на Запад от войната в Украйна ще доведе до фрагментация на нагласите в Съединените щати и Европа.На това се надява Кремъл, съдейки по думите на говорителя му Дмитрий Песков, когато беше попитан за решението на Камарата на представителите на американския Конгрес - броени часове преди крайния срок в събота вечерта - да разреши временно финансиране на правителството за срок от 6 седмици, но без да включва в това разрешение пореден транш от помощи за Киев. ?ез такава помощ Украйна ще издържи само седмица, прогнозира завчера Владимир Путин.

Европейският съюз обеща за пореден път непоклатима подкрепа за украинците, но призна, че не би могъл да запълни празнината, ако администрацията на американския президент Джо Байдън се окаже оттук насетне с вързани ръце заради хаоса, който сътвориха 8 MAGA ултраси от републиканското мнозинство в Камарата на представителите - хард последователи на Доналд Тръмп.Те обвиниха председателя й и техен съпартиец Кевин Маккарти, че е влязъл в сговор с Байдън въпреки това да осигури няколко милиарда долара, за да не спира помощта а Украйна. И използваха промяна в правилника на Камарата, която през януари го принудиха да направи, за да помогнат за избирането му за председател.Само един конгресмен поиска вот на недоверие и малката групичка радикали, заедно с всички конгресмени от Демократическата партия свалиха Маккарти от поста - безпрецедентен акт в 234-годишната история на Конгреса.

Темата коментира за БНРпрофесор Майкъл Кокс - изследовател в Британския кралски институт "Чатъм хаус" и преподавател в London School of Economics.

"По закон Конгресът има право да спре правителственото финансиране. Това се е случвало вече при Клинтън и, ако не се лъжа, при Обама също. Но макар и сега да беше на косъм, все пак не се стигна до това. Задържан обаче беше поредният транш - 3 милиарда долара - помощ за Украйна. Кризата като цяло беше предотвратена, но само временно. Защото 45 дни по-късно ще се сблъскаме със същия проблем. И големият въпрос е защо всичко това се случва точно в този момент?"

"Отговорът му отразява няколко фундаментални проблема. Първият е по-скоро икономически. Републиканската партия като цяло не харесва големите разходи. Като консерватори те не харесват бюджетен дефицит. Демократите точно обратното - не се притесняват от недостиг в хазната. Виждаме го и при управлението на президента Байдън. Като цяло обаче говорим за сериозни различия в икономическите разбирания. Трябва да ги имаме предвид, когато разсъждаваме върху случващото се.

На второ място, и това е тревожно видно и в страната, и извън нея - е огромното политическо разделение в Конгреса на Съединените щати. То е на много нива - между демократите и републиканците, както и сред самите републиканци, които се делят на "Крилото на Тръмп" и останалите - някои умерени, други по-малко умерени. Има разделение и сред демократите."

"Въпросът не е толкова в правителствените разходи, колкото в поляризацията дълбоко в сърцето на американската политическа система. Независимо, че проблемът с финансирането на администрацията беше временно превъзмогнат, разделението остава. Това е най-същественото", смята Кокс.

Ако през ноември се стигне до спиране на правителствените средства, какво ще означава това - за Съединените щати, за Украйна и за останалата част от света?

"За Съединените щати това означава, че много хора в обществения сектор в цялата страна няма да получат заплатите си навреме. Десетки милиони хора са това - заети например в здравната и в социалната система, поддържат националните паркове, стотици хиляди военни и заети в отбранителната индустрия.

Заплатите им за времето на финансовата блокада на правителството не се губят - ще си ги получат по-късно. Но голяма част от тези хора биват уволнявани или принуждавани да не работят временно. Съответно много хора ще са гневни на Конгреса, и конкретно на републиканците. Защото - представете си какво е да не можете да си платите наема, сметките или ипотеката. За тези хора това е огромна несигурност. За Украйна - проблемът е много по-голям и сериозен. Защото поне временно парите за определената за нея помощ бяха спрени, за разлика от всичко останало.

В същото време огромният проблем не е в тези 3 милиарда долара. Това е капка в морето от средства, необходими на Украйна, за да продължи да се отбранява от Русия на собствена територия. Много повече ме тревожи промяната в обществените нагласи в Съединените щати, поне сред републиканците, към икономическата и военната помощ за Киев. Проблемът е защо все повече републиканци, особено тръмписткото им крило, не искат да продължат помощта за Украйна. Струва ми се, че това тревожи много повече президента Зеленски и правителството в Киев."

Да се върнем към парите на американското правителство. Възможно ли е да остане без финансиране през ноември?

"Да се прогнозира какво ще се случи в Съединените щати към момента е почти невъзможно. Нищо не е сигурно. Първо, републиканците трябва да изберат нов председател на Камарата на представителите. Много ще е интересен този избор. Подозирам, че новият лидер на Камарата няма да е последовател на Тръмп, а някой позициониран повече към центъра. При всички случаи обаче в средата на ноември отново ще се стигне до противопоставяне за финансирането на администрацията.

Ако се стигне до избор на тръмпист, най-вероятно федералното правителство ще трябва да спусне кепенците. При по-умерен председател републиканец ще потърси някакъв вид компромис с отсрещната страна. Но така направи Кевин Маккарти и това му изяде главата, защото радикално дясното крило републиканци не обичат компромиси с демократите."

Дали те всъщност не целят с лишаване на администрацията на Байдън от финансови средства да предизвикат масово недоволство от него преди изборите догодина?

"О, без съмнение. Всичко е политика. Политиката е над парите в момента. Републиканците просто не харесват Байдън. Преди не харесваха и Обама, а също и Бил Клинтън. Републиканците постепенно се превръщат от организация в центъра и център-дясно - каквито бяха по времето на Роналд Рейгън, на Айзенхауер преди него и дори до Джордж Буш-младши в началото на този век - във все по-консервативна и по-крайнодясна Републиканска партия. Станали са партията на Доналд Тръмп.

Проблемът им обаче, когато дойдат изборите, ще е, че демократите с основание ще се представят като отговорната партия, която иска правителството да плаща заплатите на хората и здравната и социалната система да работят. За разлика от противниците си, които по идеологически, крайнодесни причини са готови да блокират правителството. И демократите ще кажат: ако гласувате за републиканците през ноември догодина, ще изберете хаос, още повече хаос."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови израелски удари в Ивицата Газа, "Хамас" разглеждат новите условия за прекратяване на огъня

За нови израелски удари, в които жертви са малки деца, се съобщава от Ивицата Газа. От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните израелски условия за прекратяване на огъня.  Жертвите на конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа вече са 34 388 души. Това съобщиха здравните власти в контролираната от групировката територия, цитирани от..

публикувано на 27.04.24 в 15:18

Украйна е атакувала с дронове руските петролни рафинерии "Илск" и "Славянск"

Украйна е атакувала с дронове петролните рафинерии "Илск" и "Славянск" в руския Краснодарски край, като съоръженията са били обхванати от пожар. Според директора по сигурността в "Славянск", дейността в рафинерията частично е преустановена. Установяват се нанесените щети. Украинските сили са атакували и военна база в същия регион.  През..

публикувано на 27.04.24 в 15:08

"Възраждане" с 5 послания за парламентарните избори, сред тях - 2 референдума

Два референдума - за влизането ни в еврозоната и за членството на България в НАТО са сред петте послания на партия "Възраждане" за парламентарните избори, другите са свързани с прекратяване на помощта за Украйна, както и с прекратяване на санкциите срещу Русия. Това заяви във Варна лидерът на партията Костадин Костадинов, който представи част от..

публикувано на 27.04.24 в 15:05

Социалистите утвърдиха листите си за европейските и парламентарните избори

Националният съвет на БСП утвърди листите за европейските и парламентарните избори. За водач на евролистата бе избран Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев. Жените в цялата листа са 40% от всички кандидати за евродепутати. Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП Трети в евролистата за е досегашният евродепутат от БСП..

публикувано на 27.04.24 в 14:25

Италия привика руския посланик заради случая Газпром-Аристон

Италия реагира, след като руският президент Владимир Путин подписа указ, Газпром да управлява временно италианската мултинационална компания "Аристон", специализирана във високи технологии и устойчив топлинен комфорт. Става дума за национализиране на 100% на "Аристон Термо Рус". Във връзка с това, външният министър на Италия Антонио Таяни..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.. Целта на виртуалната борсова игра е..

публикувано на 27.04.24 в 13:46
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до палестинскияанклав, прекратена след израелската атака срещу хуманитарния конвой. Изпратената хуманитарна..

публикувано на 27.04.24 в 13:43