Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не вярвам, че би се стигнало до чисто военен сблъсък. На Сърбия не ѝ трябва военен конфликт"

Боби Бобев: Косовските политици трябва да са готови на някои жертви

Обвиненията в тероризъм от страна на Прищина са доста остри и не са основа за смислен разговор, смята дипломатът

| Интервю
Боби Бобев
Снимка: БГНЕС

"Не вярвам, че би се стигнало до чисто военен сблъсък – започване на война между Косово и Сърбия."  

Това мнение изрази пред БНР бившият ни посланик в Прищина Боби Бобев.

Ако Сърбия реши да влезе в Северно Косово, тя ще се сблъска със силите на НАТО. На Сърбия в момента не ѝ трябва въоръжен конфликт, категоричен е дипломатът.

"Говори се за путиновски методи на действие, за кримски сецанрий, който да бъде приложен в Северна Косово. Всичко това е малко пресилено", посочи той.

Във връзка със събитията в село Банска, които вдигнаха градуса на напрежението между Сърбия и Косово, Боби Бобев коментира:

"Политическите върхове в Прищина реагираха много емоционално, със силно обвинителен тон, още преди да се случат събитията от 24 септември. Беше припомняно, че Вучич е бил министър на пропагандата на Милошевич. Печално е, че имаше хора, които загубиха живота си. Странно е това, което използват политическите върхове в Прищина – те търсят корените на това, което се случи, в проява на тероризъм. Никой досега не е нарекъл случилото се на 24 септември тероризъм, освен източниците от косовска страна."

През последните месеци ЕС и САЩ оказаха много силен натиск върху властите в Прищина. Стигна се дори до налагане на известни санкции. Сега нещата се обърнаха – обвиненията са към сръбската страна, би трябвало да се очаква и на Сърбия да бъдат наложени известни санкции, посочи още Бобев.

Вучич не би се съгласил отново да даде повод отново да се говори за признаване на косовската независимост. От друга страна обвиненията в тероризъм са доста остри и не са основа за смислен разговор, анализира ситуацията дипломатът.

"Диалогът се реализира вече 12 години. Направени са частични стъпки. Но в последните няколко години, след налагането на 100%-ни мита върху сръбския внос в Косово, се стигна до много голямо изостряне. За ново начало трудно може да се говори."

По-умерена политика на правителството на Курти би била необходима. Компромис се постига, когато и двете страни загубят по нещо. Косовските политици трябва да са готови на някои жертви, за да може да се върви успешно напред, каза в заключение Боби Бобев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35