Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: САЩ подкрепят непоколебимо Израел

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати подкрепят непоколебимо Израел, заяви американският президент Джо Байдън след атаките на "Хамас". Палестинската групировка предприе мащабно нападение срещу Израел с изстрелването на няколко хиляди ракети от ивицата Газа и акции за убийства и отвличане на хора. Израел отговори с опустошителни въздушни удари. Към момента се съобщава за 250 загинали в Израел и над 230 в Газа. Хиляди са ранените и от двете страни. 

Байдън обясни, че е разговарял с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да подчертае подкрепата на Вашингтон. Американският държавен глава описа случващото се като "ужасна трагедия на човешко ниво".

"Съединените щати подкрепят Израел. Никога няма да пропуснем да ги подкрепим. Ще гарантираме, че имат помощта, от която се нуждаят гражданите им, така че да продължат да се защитават", подчерта Джо Байдън в обръщение от Белия дом, цитирано от Ей Би Си Нюз.

Несправедливостта към палестинците тласка конфликта с Израел към експлозия. Това е заявил палестинският президент Махмуд Абас в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде Ройтерс.

Американският държавен секретар от своя страна е призовал палестинския президент да предприеме мерки за възстановяване на спокойствието и стабилността на окупирания Западен бряг на река Йордан. Блинкън също така е поискал от Абас да осъди голямото изненадващо нападение, предприето от "Хамас" срещу Израел. Това предаде Франс прес, като се позова на Държавния департамент.

Държавният секретар на САЩ е обсъдил ситуацията и с високопоставени представители на израелските власти. В телефонни разговори с президента Ицхак Херцог и министъра на външните работи Ели Коен Блинкън подчерта "непоколебимата подкрепа" на Съединените щати "за правото на Израел да се защитава", съобщи Държавният департамент в изявление.
По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дим край електроцентрала в индустриалния комплекс на израелския град Ашкелон след изстрелване на ракети от Газа, 07 октомври 2023 г.

Близо 300 убити и 1700 ранени в сраженията между Израел и Хамас

Най-малко 100 души бяха убити, а над 700 ранени в Израел вследствие на атаката на палестинското движение Хамас. Това е най-смъртоносното нападение от години в Израел. Рано тази сутрин въоръженото крило на палестинското движение Хамас, което..

публикувано на 07.10.23 в 17:37

Президентът Радев: България категорично заклеймява терористичните атаки срещу Държавата Израел

България категорично заклеймява терористичните атаки от тази сутрин срещу Държавата Израел, при които загинаха и бяха ранени много мирни граждани. Това заявява президентът Румен Радев в позиция във връзка с ескалацията на напрежението след..

публикувано на 07.10.23 в 18:33
Израелските сили за сигурност са в повишена готовност южно от град Ашкелон, 07 октомври 2023 г.

Сражения на 22 места по границата на Израел, десетки са пленени

Според израелски източници най-малко 200 души са загинали, а повече от 1100 са били ранени при голямото изненадващо нападение, предприето днес от Хамас от ивицата Газа, предаде агенция ДПА. По данни на израелската армия въоръжени палестинци също..

обновено на 07.10.23 в 21:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание.

ГЕРБ-СДС ще разговаря с ИТН, но няма да подкрепи кабинет с третия мандат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че преговорният екип на ГЕРБ-СДС ще се отзове на поканата на "Има такъв народ" за среща в опит да се реализира последният мандат за съставяне на редовен кабинет, която е планирана за събота. В същото време..

публикувано на 01.08.24 в 09:56
Площадката ще е в двора на болницата в Монтана

Откриват площадка за кацане на медицински хеликоптери в Монтана

В Монтана днес се открива  площадка за кацане на медицински хеликоптери. На откриването ще присъства заместник-министърът на здравеопазването Петко Стефановски. Хеликоптерната площадка е изградена в двора на областната болница "Д-р Стамен Илиев"...

публикувано на 01.08.24 в 09:56
Безредици в Лондон, 31 юли 2024 г.

17-годишен младеж е обвинен за убийството на трите момичета в Саутпорт

17-годишен младеж е обвинен за убийството на три момичета от клас по танци в английския град Саутпорт, предаде Би Би Си. Бебе Кинг (6 г.), Елзи Дот Станкомб (7 г.) и 9-годишната Алис Дасилва Агуяр загинаха при атаката с нож на посветено на Тейлър..

публикувано на 01.08.24 в 09:33
Исмаил Хания

Погребални шествия в памет на Исмаил Хания в Иран

Иран провежда погребални шествия в памет на  политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, убит при ракетен удар, който се приписва на Израел. Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание след ликвидирането на Хания. В центъра на..

публикувано на 01.08.24 в 09:19

Увеличава се цената за паркиране в синя зона в Бургас

В Бургас поскъпва цената за паркиране в синя зона от 1 лв. на 1,30 лв., а за зелена зона цената се запазва от 1 лв. за час престой. Промените  влизат в сила след решение на Общинския съвет, което беше обжалвано от областния управител, но жалбата беше..

публикувано на 01.08.24 в 08:51

Над 4000 изпълнители на сцената на международния фестивал "Фолклорен извор"

Над 4000 изпълнители ще се изявят на сцената на международния фестивал "Фолклорен извор". В свищовското село Царевец от днес до неделя ще се проведе 12-ото издание на фестивала, чийто медиен партньор е Българското национално радио.   "Фолклорен..

публикувано на 01.08.24 в 08:39

Джейхан Ибрямов: Ще излезем с данни за натиска и заплахите в цялата страна

Много скоро ще излезем с данни за това, което се случва в цялата страна – за натиска, за заплахите . Това съобщи пред БНР Джейхан Ибрямов, зам-председател на ДПС. Изключените и напуснали парламентарната група на ДПС депутати отправиха запитване..

публикувано на 01.08.24 в 08:30