Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Не очаквам режим на тока заради стачка на ТЕЦ-овете, цената на вноса не е по-висока

"Изтеглянето на плановете от Брюксел означава тежък финансов удар за България"

| Интервю
Антон Иванов
Снимка: БГНЕС

Изтеглянето на териториалните планове от Брюксел означава доста тежък финансов удар за България. 

Това мнение изказа пред БНР енергийният експерт Антон Иванов и уточни, че ще бъдат изгубени не само част от парите, предвидени за справедливия преход, но и част от парите по ПВУ, които са важни за широк кръг от хората в страната.

По думите на Антон Иванов България е добре свързана със съседните енергийни пазари:

"Не очаквам да има режим на тока, може да има локални проблеми със снабдяването с електрическа енергия, предвид започналия ремонт на VI блок на "Козлодуй" и очаквания ефективна стачка на въглищните централи. Може да бъде поискана спешна помощ от съседните страни, защото такива договорености има на нива електросистемни оператори, има и на ниво държави. В този период ще е трудно балансирането на системата".

Той посочи, че сега се използват около 1/3 от инсталираните мощности във въглищните централи:

"Вероятно, при ефективна стачка, това може да бъде осигурено от внос, като цената вероятно ще е по-висока, но самите ТЕЦ-ове в момента произвеждат ток на доста висока цена. Така, че не е ясно дали цените ще бъдат по-високи, когато ползваме електрическа енергия от внос. В страните около нас има източници, които произвеждат на по-ниска цена".

Иванов подчерта, че ТЕЦ-овете имат ангажименти към търговци, което може да доведе до съдебни дела, а това ще навреди на каузата на миньорите да запазят дейността на въглищните мощности по-дълго.

Интервюто на Диана Янкулова с Антон Иванов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Участниците в срещата на българските медии в укритието на болградската гимназия

Поредна въздушна тревога прекъсна световната среща на българските медии в Болград

Поредна въздушна тревога прекъсна работната среща в Болград, Украйна, на 19-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Всички бяха отведени в убежището на Болградската гимназия. Това е четвъртата въздушна тревога, която преживяват участниците в Световната среща на българските медии в Одеската област на Украйна и нито..

публикувано на 20.06.24 в 15:32

Полицията в Силистра проверява фирми, участвали в доброволческа акция

Фирми, участвали в доброволческа акция за разчистване на сухи клони и растителност в района на крепостта Меджиди табия, са привиквани на разпит от полицията, по нареждане на прокуратурата . В инициативата през март, организирана от кмета на Силистра, се включват и стотици граждани, за да премахнат натрупаната с години суха растителност,..

публикувано на 20.06.24 в 15:25

Висок е рискът от топлинен удар в градски условия

През изминалите часове от столичната Спешна помощ са реагирали на над 10 сигнала за хора, на които им е прилошало от жегата. Рискът от топлинен удар в градски условия е по-висок заради разположението на сградите и ограниченото движение на въздуха. Това обясни пред БНР д-р Тодор Димитров от столичната Спешна помощ по повод предстоящите дни с високи..

публикувано на 20.06.24 в 15:13

Първа успешна мисия на медицинския хеликоптер от мястото на инцидента

Здравното министерство съобщи за първа успешна мисия по въздух от мястото на инцидента. Минути след 12.00 ч. в Координационната централа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух е получен сигнал за 37-годишен германски гражданин, пострадал при скок с парашут край Ихтиман. Мъжът е транспортиран в тежко състояние до площадката на..

публикувано на 20.06.24 в 15:00
Кристина Христова

Кристина Христова: Медийната грамотност трябва да бъде национален приоритет

Медийната грамотност трябва да бъде поставена като национален приоритет , тъй като е изключително важно в момента и децата, и възрастните да имат критично мислене и да използват този огромен потенциал, който дава медийният свят.   Коментара направи пред БНР Кристина Христова, председател на Коалицията за медийна грамотност, като уточни, че това е..

публикувано на 20.06.24 в 14:44
Марко Бадя

Марко Бадя: Европа продължава да се движи на две скорости, независимо дали ни харесва

Журналистът Марко Бадя направи за БНР анализ на отминалите европейски избори и на начина, по който се възприемат резултатите от тях в Румъния. С него разговаря колегата от Румънската реакция на Радио България Владимир Митев.  Бадя коментира също значението за Европейския съюз на изборите за президент в Съединените щати, както и проблемите..

публикувано на 20.06.24 в 14:39

Прокуратурата във Враца разследва случая с падналото от третия етаж дете

Районната прокуратура във Враца разследва случая с 6-годишното момиче, което падна от третия етаж на жилищен блок в града. Образувано е досъдебно производство по чл. 182, ал.1 от НК срещу родителите на детето, че са го оставили без надзор и достатъчна грижа, с което е създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие...

публикувано на 20.06.24 в 14:20