Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сапун за родата, мехлем за душата

Снимка: Pixabay

С деца на море, да ти изядат и сапуна, а с търговци и копирайтъри на баня, да ти изпразнят прасето касичка. Те само привидно продават биосапуни, твърдят, че продават подаръци "с кофти характер", но всъщност продават оригинални идеи, за да ви разплачат от смях.

"Не е тестван върху животни, само върху човешка психика. Без изкуствени аромати, само естествен сарказъм. Без синтетични субстанции, само натурална жлъч. Без палмово масло, само ехидни усмивки."

Мълвата за малката компания се носи от уста на уста. Те нямат против. Признават, че са дървени философи и садят фиданки. Опитват се да трогнат близките и приятелите ни. Или да ги изнервят. Борислав Колибаров, който слага мозъка в калъпите, твърди, че им е все тая, но не е съвсем така.


Идеята, като сапунен мехур, прелетяла до България от Америка. Само че братята американци продават всичко, а Колибаров и компания не искали "абсолютен гювеч", затова се спрели на сапун – наглед невзрачен, но пък ежедневен битов продукт.

В началото нямали идея как ще се приемат оригиналните ехидни сапуни на пазара. Изглежда се възприемат добре. "Хуморът е основното, което залагаме в бранда. Идеята не е да правим бизнес от него. То се превърна в такова."

Сега, по думите на Борислав, бизнесът се самоиздържа и е готов да излезе в чужбина. За начало при съседите в Румъния със зодиакалните сапуни от категорията "Звезден крах". Останалите са "(Неу)местна почва", "Рандъм паплач", "Изпразници". Зодиакалните се харчат най-добре. Има и съвсем нова категория, насочена към различни професии.

"Участваме по разни базари, където ни канят да си опростачват събитията, затова сме там и там ще ги покажем за първи път нещата."


"Обичаме простите идеи, простите неща и простите въглехидрати"... Кога става сложно да си прост?

"На нас ни се отдава лесно, може би защото ни е вродено. Цялата концепция е да се движим върху самоиронията, но този тип хумор изисква доста интелигентност и то предимно емоционална интелигентност. Казвам го, защото не съм създавал тези неща сам и хората, които седят зад всички послания, са едни от най-интелигентните, които познавам", гордее се Борислав с колеги като Тереза Светославова, мозъка зад повечето послания.

ЧОБАН САПУН

С аромат на топче от пъпа и SI4KI 6A OMREM.

Това малко пречистващо резенче няма силата да изтрие травмите от детството и белезите върху душевността, така че чобаните ще си останат чобани, макар и ухаещи на иланг-иланг.

То обаче има много по-солидна идейна концепция – да обедини под меката си пяна културните абоминации на цял един народ! Да се слее елегантно с аромата на чушкопек през август и парченце лук в купето на влака. Да притури нотка на етерично масло от гераниум към шкембе чорбата в събота сутрин. Да омекоти обръгналата душа, резистентна към напъните на цивилизацията.

Чобан сапун е много повече от сапун. Той е символ: на онова, дето не може да се опише, но всички знаем какво е. На ЧОБАНА – устойчив, солиден, непоклатим и вечен.

Разбира се, не всички се радват да се подмият с ирония и сарказъм. И не е нужно, убеден е Борислав. Компанията търси конкретни потребители – "тези, които ще разпознаят чувството за хумор, и няма да бъдат обидени от това, което ще прочетат, и това, което някой ще им подари с усмивка на лицето."

Оказва се, че гърбовете, носещи на майтап, не са критично малко, а сърдитите и възмутените са любимците на Боби, "защото виждаш и другата гледна точка". Никой не бива да живее в собствения си балон, бил той сапунен.


iСИКТИР САПУН

Изкован от ТрадициЙ с бабини ти валентинини.

Вместо блага рикийца да си налеят от дамаджанката, тръгнали тука на граждани на света да ми се въобразяват. Ало, едно време гражданството беше по уседналост – т‘ва софиянци го знаят най-добре, дето сега селянията им съсипа живота... Нема никога да се оправиме, никога.

То не беше Хелолин, не беше чудо… Сега и Свети Валентин гледам тука ми излизат надписи. Па то нищо не остана от дето беше едно време – ‘се глупости нови и нови ‘секи ден. А Ботев знаят ли го кога се е родил? Караджата знаят ли кой е? За Баба Илийца сапун що не продават? Ми кой ше го купи като само на интернет знаят... То толко им е и културата.

Аз Свети Валентин мога да празнувам кога дойде Джон Байден да ми каже защо там не празнуват Трифон Зарезан. То нормално да ни се затрива народът, побъркаха децата с тия ми ти измишльотини. Ни щат да се женат вече, ни деца да раждат, Валентини ше ми празнуват. Айтита станаха ‘сичките и забравиха къде Аспарух заби знамето. Жена, сипи, ма!!!


Повече жени търсят смешните подаръци. По-емоционални са, може би разпознават мъжката аудитория в сапуните и по-често си спомнят датите, на които е време за подаръци, смята Боби.

ЕМАНЦИПИРАН САПУН

Фугира банята и паркира на задна.

Стига толкова сексизъм. Разбира се, че еманципираната жена може да фугира банята с едната ръка, докато си слага изкуствени мигли с другата. Разбира се, че може да паркира на задна, докато провежда обучение на кадри онлайн. Е, банята може да протече, и колата може да е малко надраскана. Но познайте? На жената ѝ дреме на мартинито.

И за да бъде равноправието пълно – нашият еманципиран сапун насърчава силния пол да се изправи срещу стереотипите за своята слабост и да въстане срещу тиранията на бита. Да вземе чорапите си в свои ръце, да използва фурната смело и безпардонно, да смени този памперс с дръзновение и да влезе в родилната зала с пълната увереност, че няма да припадне.

Впрочем, припадъците не зависят от половата принадлежност, точно както и топките. Така че, отпуснете се – който и да носи салатката, все ще е християнско.


"Не продаваме сапуни, продаваме емоции", категоричен е Борислав и дава за пример честата практика хората, получили сапуните, да си ги пазят за спомен.

САПУН ЗА МЕЗДРЕНЧАНИ

Тръка на сухо що па нема вода.

У Мездра ‘сичко си има, само водата дека е кът. Щеш на алеята го влачи тоа сапун, щеш Калето иди затръкай с него, па може и у Рояла да си го земеш, да ти не смръди на пукница у петък нощеска. Па у евтиното да не говорим, за тама земи неколко.

Мездренчане са си чисти ‘ора, то т‘ва са не издръжа. Кога ептем ти избият чивиите, ковни го тоо сапун отпреде на ВиК-то, барем некой са сапикяса и доде да закръпи тръбъта пред вазе за осми път днеска.

Иначе е убав сапуна, нема к‘во. То масла, есенции, а-у. Като за дванаесе лева и мусака треа да праи, е***го. Не сме го пробвале прави ли, ма сме пробвале мусака на неколко места в Мездра и се ше я догоди така некак. Тва е, баце, ти си знаеш.


Градските сапуни също са сериозна ниша. в която се вплитат диалекти, местни лафове, типично поведение и порядки, народопсихология и тук-там "супорнайсе" съставки.

Всичко ли може да се продаде? Да, казва Борислав. А всичко ли трябва да се продава? Не, отвръща той.

От една страна, ма идеи, които трябва да останат нереализирани при всички положения". От друга, "идеите са плод на знание и знанието трябва да се подарява".

Идеи подаряват и клиентите – с предложения какво искат да видят на рафтовете на онлайн магазина. "В маркетинга го наричаме ангажираност с бранда". А в "Изотопия" го наричаме "зарибяване".

Но няма да оспорим заключението, че: "има хора, които просто влизат да четат и искат да видят какво качваме, какво пишем. Те не купуват, но това няма никакво значение. Те са там да си проветрят съзнанието и това е супер готино."

Готино е още, че компанията на Боби сади сапунени дървета като дарява пари на Гората.бг.

"Тук каквото и да кажа най-вероятно ще изглежда, че е трик, само че винаги съм искал да правим нещо добро за обществото. Вярвам, че като правиш добро, ти се връща добро. Това със засаждането на дърветата е първа стъпка."

От началото на февруари досега засадените дървета с пари от сапуни са 500. Следващата цел е да станат 1000.


Но човек, пък дори търговец, и добре да живее, и със смешен сапун да се къпе, даже дървета да сади, опира до продажбата не на забавните идеи, а на политическите.

Ами ако политиците продаваха идеите си или купуваха избиратели не по конвенционалния начин, за който знаем, каква щеше да е местната предизборна кампания?

"Тук ще обърна нещата през призмата на търговията, защото това ми е любовта на живота. С нея съм стартирал и до ден днешен си ме дърпа натам. Дали всичко може да се продава? Мисля, че да. Хората купуват емоции и ползи. Да не давам лоши идеи, защото това, което се прави, е нередно, неморално, но хората купуват ползи и емоции. Ако познаваме достатъчно добре хората, на които искаме да продадем нещо, ще им го продадем. Оттук мога да си извадя извода, че има известна група хора, които не познават другите хора под тях."

Боби иска да познава хората и да им продава емоции и смях, но не и надежди. "Когато им продаваш празни надежди и обещания за светло бъдеще, единственият начин да не се обвържеш емоционално с това, което правиш, е да не ти пука, не трябва да ги познаваш тия хора, да ги виждаш."


Политика в сапуните на Борислав няма, но има новини. "Обичаме да ползваме newsjacking и real-time marketing, тоест актуални събития. Не е нужно да мислиш по какъв начин да си подреждаш комуникацията с хората". Животът се случва и влиза в употреба.

Границата между смешното и пошлото е много тънка. Боби гледа да не прекалява и да тества лимитите на идеите си преди да ги осъществи наистина.

И все пак държи на дебелашкия хумор пред аристократичния: "Аристократите са само в Русе, много е малък пазарът, не си заслужава."

Идеята може да се понрави на конкуренцията: "Има доста хора, които искат да ми стават конкуренция, и аз с нетърпение ги чакам, защото по този начин се развиват нещата и стават по-добре. Стискам палци да се появи някой по-добър от нас, за да го прескочим. Човек трябва да има стимули в живота", убеден е Борислав Колибаров.


Как проговарят в ефир някои от сапуните му, какво е ловешкото пачули и защо лъвовете не са животни, а "единствената смислена зодия" – чуйте в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, личен архив на Борислав Колибаров

По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09