Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция повиши степента на готовност на въоръжените си сили

Учение на гръцката армия в близост до столицата Атина - снимка от април 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция повишиха степента на готовност на въоръжените сили след извънредно заседание на правителствения Съвет за национална сигурност.

Въоръжените сили на Гърция са в повишена готовност за реакция, както на морската, така и на сухопътната граница, беше съобщено след заседанието на правителствения Съвет за сигурност. Според военни експерти кризата между Израел и "Хамас" не се очаква да приключи скоро, като съществува риск за разрастване на конфликта. Очаква се движение на цивилно население към Египет. Европейският съюз, както и Гърция, са в постоянен контакт с властите в Египет.

От Службата за национална сигурност съобщават също, че съществуват ядра на "Хамас" на европейска територия. Не се очаква масово придвижване на палестинци към европейските страни.

Говорителят на правителството Иконому съобщи, че летището в Атина е едно от четирите в Европа, които се използват за евакуиране на чужденци от Израел. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Завод

Служебният министър на икономиката отрече да се подготвя приватизация на "Авионамс"

Проблемът с изплащане на заплатите на служителите в авиоремонтния завод "Авионамс" е преодолян. Макар и със закъснение, през юли те са получили възнагражденията си за май, а на 13 август – заплатите си за юни. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Петко Николов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от..

публикувано на 16.08.24 в 16:48

Туристическите обекти в Габрово вече са достъпни с общ билет

Туристическите обекти в Габрово вече са достъпни с общ билет. Посетителите могат да изберат 5, 7 или 8 забележителности в пакет и да закупят дигитален билет за тях. Новата услуга вече е достъпна през туристическия сайт Visit.GABROVO.bg или на една от националните платформи за управление на събития. Предлаганите общи билети са за пет..

публикувано на 16.08.24 в 16:45

Как живеят българите, пенсионирали се в Испания?

Благоевградска област отново е на дъното на класацията по размер на работната заплата. За първото полугодие на тази година средното възнаграждение е било 1519 лева, което е два пъти по-малко от това в столицата - 3129 лева. По-големият проблем е, че голямата част от работещите хора в Благоевград получават много под тези 1520 лева, а..

публикувано на 16.08.24 в 16:41
Кметът на община Доспат Елин Радев пред временната парламентарна комисия

Кметът на община Доспат определи като политическа вендета срещу него временната комисия на НС

Кметът на община Доспат Елин Радев определи като политическа вендета срещу него създадената Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебното му положение.  Той посочи, че сигналите срещу него са от опонентите му от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", които са и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23

НСИ: През второто тримесечие безработните у нас са 130 000 души

Безработните в страната през второто тримесечие на 2024 година са 130 000 души, сочат данните на Националния статистически институт. В сравнение със същия период на миналата година те намаляват с близо 11 000 души. Всеки десети от хората без препитание е с висше образование, всеки трети - с основно или по-ниско образование, а 60% - със средно...

публикувано на 16.08.24 в 16:19

Трети ден продължава борбата с пожара край романското село Струпец

Трети ден продължава гасенето на голям горски пожар край романското село Струпeц. Засегнати са 200 дка с иглолистни дървета и 500 дка с широколистни. Пожарът е низов, локализиран е и овладян, но все още е действащ. В гасенето наред с пожарникари от Мездра и Роман участват и 15 горски служители.  Междувременно днес по обед в землището..

публикувано на 16.08.24 в 16:11

Румен Гайтански се е предал доброволно, задържан е за 72 часа

Румен Гайтански, по прякор Вълка, е задържан за 72 часа, след като днес следобед се е предал доброволно, научи БНР. Той се разследва за присвояване на необезпечен кредит за 150 милиона лева заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат Иван Георгиев. Издирват Гайтански и Мавродиев,..

публикувано на 16.08.24 в 15:56