Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел към ООН: 1,1 млн. палестинци да напуснат северната част на Ивицата Газа в следващите 24 часа

| обновено на 13.10.23 в 13:07
Опустошени сгради в град Газа, 10 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Израелската армия е информирала ООН, че около 1 100 000 палестинци трябва да напуснат северната част на Ивицата Газа през следващите 24 часа и да се насочат към южните райони на анклава. 

Израелските военни призоваха жителите на град Газа да го напуснат, тъй като през следващите дни там предстоят интензивни военни операции. Препоръчва се те да се насочат към южната част на Ивицата Газа, като се уточнява, че завръщането им в града може да стане едва след специално разрешение. 

Говорителят на световната организция Стефан Дюжарик предупреди, че придвижването на над 1 милион души не може да се осъществи без опустошителни хуманитарни последствия. Той призова тази заповед, ако се потвърди, да бъде отменена, за да не се превърне трагедията в катастрофална ситуация. Последва незабавна реакция на израелския посланик в ООН, който определи изявлението на Дюжарик като "възмутително".

13 заложници, взети от Хамас след атаките в Израел, са загинали по време на изрелските въздушни удари в Ивицата Газа, твърдят от въоръженото крило на ислямистката групировка - Бригадите Ал Касам. В отговор на израелските дейстивя са били изстреляни 150 ракети срещу израелския град Ашкелон. 
Израел струпва танкове по границите на Ивицата Газа на фона на продължаващите въздушни удари и съобщенията за планирана сухопътна операция срещу Хамас.

Същевременно Агенцията за палестинските бежанци съобщи, че международните служители и центърът за операции вече са преместени в южната част на Ивицата Газа. 

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси отправи спешен призив за събиране на 294 милиона долара в отговор на неотложните нужди на палестинците. 

Над 420 000 души в Ивицата Газа са останали без подслон. 

25 палестинци са загинали при израелски обстрел в бежанския лагер Джабалия, съобщават местни медии. Според палестинския вътрешен министър жертвите са двойно повече. По последни данни над 1500 палестинци са загинали от началото на конфликта, а ранените са над 1600.

При атаките на Хамас в края на миналата седмица са загинали над 1300 израелци. 

Палестинският президент Махмуд Абас осъди насилието и убийствата на цивилни и от двете страни. Египетският президент заяви, че палестинците трябва да останат твърди и да запазят своето присъствие върху земята си. Външният министър на Иран предупреди, че продължаването на престъпленията срещу палестинците ще получи отговор от "останалите от оста".

Израелският парламент одобри съставянето на военновременно правителство, ръководено от премиера Бенямин Нетаняху и водещия опозиционен политик Бени Ганц. Според наблюдатели е необходима широка коалиция, която да прокара важни военни и политически решения през следващите дни. Израелските власти призоваха израелците по света да бъдат бдителни заради обявения от Хамас Ден на гнева днес.

В Париж, при митинг в подкрепа на палестинците снощи полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне участниците, които обвиняват Израел за гибелта на цивилни в Ивицата Газа. Френският президент Еманюел Макрон призова Израел към "твърд", но "справедлив" отговор след "терористичната атака" на "Хамас".

Американският министър на отбраната Лойд Остин пристига в Израел за разговори с премиера Нетаняху, членове на новото израелско извънредно правителство и военни представители.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря днес с палестинския президент Махмуд Абас в Йордания. По-рано Абас осъди насилието и убийствата на цивилни и от двете страни.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви, че палестинците трябва да останат твърди и да запазят своето присъствие върху земята си. 

Той призова за спешна доставка на хуманитарна помощ за Ивицата Газа през граничния пункт с Египет. 

В иранската столица Техеран хиляди излязоха на шествие в подкрепа на палестинците.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът  ще струва 23 544 000 лева.  На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури.  Заради липса на кандидати, миналата година МО..

публикувано на 15.06.24 в 21:23

Туристическият бранш в Гърция иска ограничаване на круизните кораби до няколко острова

Туристическият бранш в Гърция настоява за ограничаване на круизните кораби до няколко острова. Премиерът Кириакос Мицотакис обеща да въведе мярката от следващата година. Островите не могат да поемат и да обслужат всички туристи от круизните кораби, коментират представители на бизнеса от Санторини и Миконос- най посещаваните дестинации. От..

публикувано на 15.06.24 в 21:18
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кейът ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

Временно премахнато е пристанището на американските военни за хуманитарна помощ в Газа

Пристанището за хуманитарна помощ в Ивицата Газа, изградено и управлявано от американските военни, е временно премахнато. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от сателитни снимки.  8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа Според агенцията - причината са очакваните лоши условия в морето. Временното..

публикувано на 15.06.24 в 20:41

Десетки се включиха в Похода за семейството в София

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което събра хората в Похода за семейството, са християнските добродетели, които са в основата на всяко едно..

публикувано на 15.06.24 в 19:16

Германия въведе временен контрол на границата с Нидерландия

Германия въведе временен граничен контрол на границата с Нидерландия като част от засилените мерки за сигурност преди утрешния мач от Евро 2024 между Полша и Нидерландия в Хамбург. Това съобщи АФП. Една от целите на контрола е да се разпознаят възможно най-рано потенциалните извършители на насилие и да се предприемат мерки за отказ на влизане..

публикувано на 15.06.24 в 19:10

За мюсюлманите започва Курбан Байрам

От днес започва Курбан Байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни.  Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам Това е най-големият мюсюлмански празник, в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах.  За празника се раздава курбан на близки и..

публикувано на 15.06.24 в 19:07

Зеленски: Трябва да решим заедно какво означава справедлив мир за света

Американска финансова помощ за Украйна, надежда за бързо постигане на "справедлив мир" от Киев и отхвърляне на поставените от Владимир Путин условия за примирие. Това са част от ключовите моменти от първия ден на започналата днес в Швейцария двудневна среща за постигане на мир в Украйна. Междувременно Швеция съобщи за прихванат в нейното въздушно..

публикувано на 15.06.24 в 19:05