Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на убитите палестинци надхвърли 1500

Редица западни лидери идват на посещение в Израел днес

Снимка: БТА

1 537 са вече убитите палестинци от събота насам, над 1 600 са ранените, съобщиха от палестинското здравно министерство. 

25 палестинци бяха убити при израелски обстрел по къща в бежанския лагер Джабалия в северната част на Ивицата Газа, информират местни медии. Според палестинския вътрешен министър жертвите са двойно повече. Еяд Бозум каза, че са убити поне 45 души от една фамилия. Той обясни, че много роднини са се събрали във фамилния дом в центъра на лагера заради обстрелите.

От "Хамас" призоваха световните хуманитарни организации да предоставят спешно подпомагане на палестинците, след като Израел прекъсна доставките на стоки, вода и електричество за територията. Палестинският здравен министър вчера каза, че здравеопазването там се срива заради липсата на консумативи, лекарства и банки за кръв.

Палестинският лидер Махмуд Абас говори за първи път след началото на нападенията на "Хамас" в събота и осъди насилието и убийствата на цивилни и от двете страни. Абас е на посещение в Йордания, където се срещна с краля на страната Абдулла. Палестинският лидер каза, че оглавяваните от него власти са срещу насилствените действия и ще използват политически средства, за да постигнат тази цел. 

Реакция дойде и от египетския президент Абдел Фатах ас-Сили, който заяви, че палестинците "трябва да останат твърди и да запазят своето присъствие върху земята си".Египет настоя и за спиране на израелските обстрели в близост до пропускателния пункт Рафа. Във фейсбук от външното министерство в Кайро заявиха, че пунктът е отворен, но съоръженията от палестинска страна са унищожени заради нападенията.

В същото време израелският Съвет за сигурност и външното министерство в Тел Авив призоваха израелците по света да бъдат бдителни заради обявения от "Хамас" Ден на гнева днес.  Израелските власти очакват множество демонстрации на различни места, които биха могли да прераснат в насилие.

Евентуално отваряне на нов фронт срещу Израел ще зависи от израелските действия в Ивицата Газа. Това заяви иранският външен министър Хосеин Амир-Абдулахиан, който е на посещение в Ирак.

Западът отправи поредица  предупреждения срещу възможната намеса на Ислямскaта република в конфликта. Ирански представители от своя стана заявиха, че нямат общо с осъществените от палестинската групировка нападения.

Междувременно след държавния секретар Антъни Блинкън в Израел ще пристигне и американският министър на отбраната Лойд Остин. Остин ще се срещне с премиера Нетаняху, членове на новото израелско извънредно правителство и военни представители. 

В страната през днешния ден се очакват и няколко външни министри и европейски лидери. Това са министрите на Канада Мелани Жоли, на Германия - Аналена Бербок и на Италия - Антонио Таяни. На посещение пристигат също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европарламента Роберта Мецола.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С. Атолово

Кметът на Стралджа обяви частично бедствено положение заради липса на вода

Липсата на вода, лошото качество и непрекъснатите аварии принудиха кметът на Стралджа да обяви частично бедствено положение. То е в сила до 24 август, но вероятността проблемите да бъдат разрешени и от чешмите отново да потече вода, е минимална. В 20 села чешмите са сухи почти през цялото денонощие, ако вода изобщо се появи, тя е мътна и не..

публикувано на 30.07.24 в 16:39

МОН публикува резултатите от третото класиране за прием в гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от третото класиране за прием в гимназии след 7. клас.  Проверката става на сайта  infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г.  На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти етап..

публикувано на 30.07.24 в 16:36

Четири деца са евакуирани при пожар в жилище в бургаския квартал "Меден рудник"

Четири деца са евакуирани при пожар в жилище, в блок 23, в бургаския квартал "Меден рудник". Децата са оставени сами в апартамента.  Те са изведени от пристигналите на място 6-има огнеборци.  Огънят е потушен от 2 противопожарни автомобила.  Децата са отведени за преглед в областната болница.  От бургаската полиция..

публикувано на 30.07.24 в 16:29
Людмила Петкова

Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на КОНПИ и НАП

Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова отрече да е участвала в срещи с представители на Антикорупционната комисия или Националната агенция за приходите, свързани с твърденията за оказван натиск върху представители от ДПС.  По-рано днес народни представители от ДПС, лоялни на Ахмед Доган, излязоха с позиция, в която казват, че не са получили..

публикувано на 30.07.24 в 16:24
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов дава брифинг след срещата в НС с Красимира Катинчарова - нечленуваща в парламентарна група (от бившата ПГ

Докъде стигнаха разговорите на ИТН в търсене на подкрепа за кабинет с третия мандат

С неуспех завърши първата среща, организирана от ИТН, в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Те не приеха условието на депутатите от разпадналата се група на "Величие". ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа Три от големите парламентарни формации потвърдиха, че не биха..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Трето дете е починало след нападението с нож в град Саутпорт

Трето дете е починало след нападението с нож в детска занималня в град Саутпорт, Северозападна Англия, съобщиха от местната полиция. Пет деца и двама възрастни остават в тежко състояние.  9-годишното дете е починало в резултат на получените наранявания.  Властите смятат, че двамата възрастни са били ранени, докато се опитвали да защитят децата,..

публикувано на 30.07.24 в 15:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Нямаме регистър на енергийно бедните, никой не иска да свърши работата

След година и половина битовите потребители излизат на свободния пазар на ток, а все още не се знае колко са енергийно бедните домакинства в България. След като бе приета дефиниция, законът предвиди създаването на регистър на енергийно бедните. Това каза Богомил Николов от „Активни потребители“ в интервю пред БНР за л иберализацията на..

публикувано на 30.07.24 в 15:48