Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици с предупредителни протоколи за тютюнопушене

Извършени са и проверки по контрола за повишения шум при придвижване на МПС в градска среда

Снимка: БГНЕС

Общо 71 предупредителни протокола на ученици в 48 учебни заведения, разположени на територията на Бургаски регион, са съставени от полицейските служители в хода на превантивна кампания за ограничаване на тютюнопушенето сред подрастващи., съобщи бургаската полиция. 

Извършени са и проверки в търговски обекти за продажбата на тютюн, тютюневи изделия и техните производни на подрастващи до 18 години, като на управителите им или собствениците също са връчени протоколи за полицейско предупреждение.

Към момента акцията е с огромна подкрепа от страна на родителите и педагогическите колективи, които се включват и със сигнали за места, ползвани от учениците за т.нар. „колективно пушене“ в междучасията. Широкомащабните полицейски действия бяха предприети след искане до органите на реда, взето в средата на септември месец на работна среща между представители на училищните настоятелства и обществени съвети на учебни заведения, разположени на територията на областта. .

Голямо одобрение има и към втората акция, която е от служителите на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Бургас. Тя е по осъществяване на контрол за повишения шум при придвижване на МПС в градска среда.

За последната седмица на водачите на леки автомобили и мотоциклети, шофирани при липсата на шумозаглушители или с неизправни такива, са съставени общо 12 акта по Закона за движение по пътищата. Стартирали са и административно-наказателни производства срещу нарушителите, като ще се приложат предвидените принудителни административни мерки.

Проверките на служителите от сектор „Пътна полиция“ преимуществено са в тъмната част от денонощието на места, за които има данни, че се преминава с липсващи или неизправни шумозаглушители.
Полицейските служители на ОДМВР - Бургас осъществяват проверки и за изменения в конструкцията на моторните превозни средства, водещо до високи нива на шум - монтиране на специални шумоусилващи тръби, премахване на катализатор и шумозаглушителя. Направените изменения водят не само до нетърпим шум, но и до замърсяване на околната среда. Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция полежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.

По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.