Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица под знака на конфликта между Израел и "Хамас"

Снимка: АФП

Израел и "Хамас" - новият военен конфликт, пред който светът настръхна.

Бомби, смърт и българи в епицентъра на войната.

България прибира своите граждани. Правителственият самолет изпълнява полетите София -Тел Авив заради отменените редовни авиолинии.

Към момента няма опасност за националната ни сигурност, но има опасност от глобална дестабилизация, предупреди президентът Румен Радев.

Две консултативни срещи по сигурността у нас - в президентството и в Народното събрание - и пак президент и управляващи разединени пред актуалните военни конфликти.

За икономическите рискове, за опасенията от реакцията на петролните пазара, от скок в цените и от хуманитарна криза - в "Седмицата на бързи обороти".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 2 млн. лв. трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол

Близо 2 млн. лева трябва да внесат в бюджета фирмите, които преработват руски петрол за компенсация на разходите за транспорт на потребителите през април, съобщиха от Министерството на икономиката.  Законът влезе в сила през ноември миналата година.  Според програмата за финансова подкрепа, одобрена от правителството, помощ се предвижда за около 300 000..

публикувано на 15.05.24 в 15:57

Над 600 певци, инструменталисти и танцьори изпълняват "Напеви от Северозапада" в Монтана

Над 600 ще са участниците в Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Младежкият дом в Монтана е домакин на проявата през почивните дни.  За 16-и път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". В събота и неделя Младежкият дом ще посрещне над 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната, съобщи..

публикувано на 15.05.24 в 15:53

МС осигури пари за ръст на заплатите във вузовете

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

публикувано на 15.05.24 в 15:51
Таня Михайлова (вляво) е Велизар Шаламанов (в средата) по време на дискусията в ЮЗУ

Велизар Шаламанов: Има писма от Австрия, Ирландия, Малта и Швейцария за задълбочаване на сътрудничеството с НАТО

Научните постижения и високите технологии стават все по-важни за НАТО като военно-отбранителен съюз и гарант за световната сигурност. Това заяви доц. Велизар Шаламанов на среща-дискусия в Югозападния университет в Благоевград, организирана от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.  Рисковете, пред които е..

публикувано на 15.05.24 в 15:34
Владислава Цариградска

Йоурова: ЕК следи случая със заплахите към съдия Цариградска

"Европейската комисия следи отблизо развитието на случая със системните заплахи към съдия Владислава Цариградска и продължава да работи активно и да подкрепя усилията за укрепване на върховенството на закона в България и в целия Европейски съюз". Това уверява в писмо до Българския хелзинкски комитет заместник - председателят на Европейската..

публикувано на 15.05.24 в 15:30

Младежкият дом в Ловеч отваря врати след основен ремонт

В Ловеч приключи основният ремонт, преустройството и  цялостното обновяване на една от емблематичните сгради на града – Младежкият дом. Ремонтът на сградата, която е построена преди повече от 50 години, е за близо 5,6 милиона лева, поясни р ъководителят на проекта Петър Деков: "Преди преустройството състоянието на  сградата и помещенията в нея..

публикувано на 15.05.24 в 15:14

Болнични сдружения: Да се създаде работна група за преговорите за нов КТД в здравеопазването

Няколко дни след като от КНСБ заплашиха с протести заради отказ на работодателски организации да участват в преговорите за нов колективен трудов договор в здравеопазването, трите големи болнични сдружения предложиха създаване на работна група, за да се възобновят преговорите. КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването В отворено..

публикувано на 15.05.24 в 14:52