Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 8 - 16 октомври 2023

4
Джордж Лоу
Снимка: American Alpine Journal

79-годишният американски алпинист Джордж Лоу ще бъде удостоен с едно от най-високите отличия в алпинизма - наградата "Златен пикел" за цялостна кариера. Често наричан "един от най-великите алпинисти от Северна Америка", той е автор на редица премиери в различни райони на света.

През 60-те години на миналия век той прави премиерни изкачвания в Тетоните, САЩ. През 1974 г., заедно с Крис Джоунс, осъществява първото преминаване, в алпийски стил, на северната стена на North Twin в Канадските скалисти планини. Изкачването е описвано като по-сложно от всичко, което е правено по онова време с Алпите. През 1977 г., с Майкъл Кенеди, записва премиера (отново в алпийски стил) на "Infinite Spur" по огромната южна стена на Foraker, Аляска.

Джордж Лоу
Снимка: American Alpine Journal

Година по-късно прави опит на неизкачвания седемхилядник Латок 1 (северния ръб) в Каракорум, Пакистан. Заедно с Джим Донини, Майкъл Кенеди и братовчед си Джеф Лоу, Джордж Лоу прекарва 21 дни на стената, на която изкатерват над 100 въжета, за да достигнат на 150 м от върха, но се налага да прекратят експедицията заради влошаване на времето и на състоянието на Джеф Лоу (който развива симптоми на височинна болест). И до ден-днешен никой не е успял да изкачи този връх от север.

1983 г. е годината, в която записва изкачване на Еверест по нов маршрут, което е и първото изкачване на върха от изток, а през 1990 г. право солово изкачване на Дхаулагири. През 2014 г., на 70-годишна възраст, преминава за 26 часа "Носът" по Ел Капитен, а година по-късно прави скоростно изкачване на Маунт Хънтингтън в Аляска.

Джордж Лоу
Снимка: American Alpine Journal

При опит да изкачи Дхаулагири загина Надежда Оленева, майстор на спорта по алпинизъм и член на руския национален отбор. 38-годишната жена е била в експедиция с още двама руснаци, като тримата са се изкачвали без помощта на шерпи и без допълнителен кислород. По време на аклиматизационно изкачване на височина около 6700 м Оленева се е подхлъзнала и е паднала в цепнатина. Тялото й е открито от хеликоптер ден по-късно, на 15 октомври.


Надежда Оленева се занимава се алпинизъм от 17 години, през които осъществява над 200 алпийски изкачвания, сред които и премиерни в чужнижа. Многократен шампион на Русия по алпинизъм, носител на редица награди, два пъти е номинирана за "Златен пикел". 

У нас
Николай Русев премина един от най-трудните боулдъри в България - "Crystal vein" 8B в Рила. Става дума за седящ старт на боулдъра "Забавен кадър" 7C+/8. В този вариант проблемът е решен от гостувалия неотдавна в България Даниел Уудс, а след него Русев прави повторение и така записва и една от най-високите категории в боулдъра, преминавани от българин.

Николай Русев
 Снимка: Фейсбук профил на Николай Русев

На 14 и 15 октомври се проведе катерачна среща край село Югово в Родопите. Там пловдивски катерачи направиха нов обект с 23 маршрута, като целта беше тяхното представяне. Организатор беше Алпийският клуб в Пловдив.

Божидар Антонов направи силен опит за рекорд по маршрута Ком-Емине. Стартът беше в 7:55 на 11 октомври, като планинският бегач се движеше с между 4 и 6 часа аванс в различните сегменти, но заради болки в прасеца се наложи в неделя, 15 октомври, да прекрати опита. Така рекордът остава у него - през лятото на 2018 г. Антонов измина близо 600-километровото трасе, с над 20 000 метра денивелация, за 4 дни, 8 часа и 27 минути. През февруари 2019 г. записа и най-бързото зимно преминаване на трасето по билото на Стара планина - 9 дни, 4 часа, 51 мин. 

Ето какво разказа за сегашния опит Божидар Антонов пред БНР:

"Травмата стана след Дъскотна. Нямаше признаци, че може да стане нещо такова. Случи се много рязко, буквално за три крачки ме преряза и повече не можех да продължа. Много трудно ходех, за бягане не можеше и дума да става. Проблемът беше в солеуса и прасеца. Веднага се свързах с кинезитерапевт, да се консултирам. Пробвахме няколко упражнения да променим ситуацията, но нищо не помагаше. 
Вероятно просто е претоварване. Не бях готов физчески напълно за този опит. Имах проблеми и по-рано по трасето, но някак успявахме да ги коригираме. Този не успяхме. Живи и здрави, следващия път!"


Килиан Жорнет не спира с предизвикателствата. Контузията, която го спря от участие в състезания, не му попречи обаче да се движи интензивно. На 10 октовмри той постигна поредната си висока цел - за 8 дни успя да изкачи 177 връха с височина над 3000 м в Пиренеите, като измина над 485 км с 43 000 м денивелация. След края Жорнет каза, че това е едно от най-трудните неща, които е правел, но е бил щастлив да се завърне в планините, в които е прекарал детството си.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Законите на Мърфи

29.09.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 29 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 30.09.24 в 10:33
Слав Киров - вляво

Екстремните спортове 24 август - 29 септември 2024

22 - 29 септември Слав Киров завоюва сребърен медал на Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината "боулдър". Още двама български катерачи влязоха в първата десетка на първенството във френския град Троа - Ида Христоскова стана осма при девойките, а Валисия Мей - десета. С рекорден брой участници премина..

публикувано на 29.09.24 в 12:17

22.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 22.09.24 година.

публикувано на 22.09.24 в 11:24
Катя Паскалева

Катя Паскалева - актриса като картина

Катя Паскалева е една от енигмите на българското кино и българския театър. Звездата ѝ изгрява със знаменитата роля в "Козият рог", а до края на живота си Катя Паскалева се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Наричат я актрисата – картина. Красотата ѝ, бликаща от дълбоките ѝ и чувствени бадемови очи, е покоряваща, а мащабите..

публикувано на 18.09.24 в 03:00

15.09.2024 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката " Законите на Мърфи" от 15 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 16.09.24 в 09:21

Възрастова астрология

Астроанализът според годините на човека се нарича още Възрастов хороскоп. Той има 12- годишна периодичност, в която всеки цикъл се нарича "знак". Тази структура установява съответствие между 12-те знака и 12-те възрасти на човека. Те имат свои особености и за да бъдат разбрани, помага съответният знак. Човекът е подвластен на 12..

публикувано на 15.09.24 в 11:15

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15