Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат продуктова такса за потреблението и рециклирането на текстил

| Репортаж
Снимка: Наталия Ганчовска

Производители, търговци и потребители на текстил ще плащат продуктова такса за потреблението и рециклирането на текстил. Европейска директива задължава до 2025 година страните от ЕС да създадат ефективна, работеща система за разделно събиране на отпадъци от текстил.

Колко далече е България от европейската практика и ще успее ли за две години да организира механизъм за оползотворяването на текстила? 

През последните 10 години продажбите на облекло у нас са нараснали с 40%, текстилният отпадък е повече от 54% и достига 7 кг на жител, а изхвърленият битов текстил е повече от 100 000 тона. Някои дрехи се изхвърлят само след няколко обличания, защо вече не са модерни. А могат да се пренасочат за повторна употреба или рециклиране.


За да се ограничи огромното производство, потребление и изхвърляне на облекло, все още годно за употреба, у нас предстои да бъде въведена продуктова такса, тъй като текстилът е сред най-големите индустриални замърсители. Освен че изисква огромно количество вода и суровина, отделя и химикали, микропластмаса и въглеродни емисии.

По думите на Севдалин Спасов, председател на Асоциация "Кръгов текстил", промените в закона вече са направени, следва Министерството на околната среда и води да издаде наредба:

"Европа препоръчва да се приложи така наречената разширена отговорност на производителя, тоест производителите и търговците на нови дрехи и обувки да заплащат продуктови такси, които да подпомагат процеса по рециклиране и оползотворяване на текстила. Това е разширена отговорност на производителите, респективно ще преценят, но обикновено крайният потребител поема тежестта, няма какво да си кривим душата". 

Севдалин Спасов
В момента в България има не повече от 300 специализирани контейнера за текстилен отпадък в повече от 40 населени места. В София са 100, останалите са разпределени в по-големите градове. Във Варна има завод за рециклиране на текстил. Това е твърде малко за създаване на организиран механизъм, но налична основа за разработването на цялостна система за разделно събиране, оползотворяване и рециклиране на текстилния отпадък, смята Севдалин Спасов.

"България трябва да извърви по-голямата част от пътя през следващите две години, за да изпълни изискванията по Директивата за отпадъците, в частта за текстила, където основните насоки са разделно събиране с цел повторна употреба и рециклиране", каза Розалина Петрова от кабинета на европейския комисар по околната среда.

Репортаж на Наталия Ганчовска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Заводът във Варна

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Мицкоски: Всички ще скъсат българските паспорти в първия ден, в който страната ни стане член на ЕС

Според Християн Мицкоски гражданите на Република Северна Македония търсят български паспорти не заради "етническа или национална принадлежност" и "ще ги скъсат в първия ден, в който страната стане член на ЕС”, съобщава..

публикувано на 29.07.24 в 18:56

МВнР уведомява за отменени полети от и до Бейрут, призовава да не се пътува до Ливан

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток Министерството на външните работи уведомява за отмяна на полети на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република, съобщиха от ведомството. Европейски авиопревозвачи съобщиха днес, че отменят полети до и от Бейрут на фона на ескалацията на напрежението..

публикувано на 29.07.24 в 18:36

Овладяна е обстановката в завод "Свилоза" в Свищов, огнеборците ще дежурят и през нощта

Овладяна е обстановката в завода за целулоза в Свищов, където днес по обяд възникна пожар и последва взрив в един от химическите цехове. Взрив в завода за целулоза край Свищов Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов Има трима леко пострадали. Заводът спря работа. Няма опасност за живота и здравето на населението,..

публикувано на 29.07.24 в 18:11
Снимката е илюстративна, архив.

Краен срок за предложения по промените в КСО, които да спрат схемата, наречена "френска безработица"

Изтича тридневният срок, в който депутатите могат да правят предложения за още промени в проекта за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, който беше внесен от ГЕРБ-СДС, и с който се слага край на т.нар. "френска безработица" у нас. Първи внесоха предложение за корекции от парламентарната група на ДПС. При първото четене в пленарната..

публикувано на 29.07.24 в 17:58
 Първите седем камиона с осигурената от

В засегнатите от пожари райони вече се приемат заявления от фермерите за финансова помощ

От тази сутрин са създадени изнесени работни места в районите, засегнати от пожарите, за да се улеснят пострадалите земеделски производители при подаването на заявления и да не се налага да ходят до областните дирекции по земеделие. Това съобщи в брезнишкото село Слаковци министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Министърът заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 17:28

Загасен е пожарът край "Меден рудник" в Бургас, унищожени са зеленчукови градини

Загасен е пожарът край бургаският квартал "Меден рудник", който възникна в обедните часове днес. Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти Изгорели са сухи треви и храсти и 2 частни зеленчукови градини. В потушаването на огъня са участвали 6-има огнеборци с 2 противопожарни автомобила. По информация на..

публикувано на 29.07.24 в 17:19

Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника

Община Елин Пелин предупреди гражданите да не събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника. В четвъртък база на фирма за пиротехника се взриви. А при инцидента загинаха четирима души. От общината предупреждават, че е възможно по пътното платно и около него да има остатъци от пиротехника и отломки, които да са..

публикувано на 29.07.24 в 17:04