Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между родители и ръководство в столично училище заради частни занимални

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Родители на деца от 139 ОУ "Захарий Круша" в София твърдят, че има нерегламентирани дейности, касаещи преподаватели от училището и частни занимални.

В основното училище се извършват проверки от РУО, прокуратурата, КПКОНПИ, Дирекция "Образование" към Столичната община.

"При нас още от първи клас се влиза и се казва – нямам място за държавни занимални. Законът гласи, че до 4 клас всеки ученик има право на държавна занималня", казва пред БНР Елена Ялбро, родител на дете, което се обучава в училището. Тя е бивш член на училищното настоятелство.

Миналата година детето на Ялбро е било в частна занималня и тя твърди, че за това не е получила нито договор, нито бележки за платените такси.

"Конфликтът на интереси съществува. Много ясно знаем коя е била учителката на моята дъщеря в частната занималня. Знаем кои са учителите, знаем къде са занималните."

139 ОУ  Снимка: БГНЕС

Обучението в училището е двусменно. Проблемът е в материалната база. Целодневната организация на учебния ден по закон се организира при възможност на училището, посочва директорът Румяна Дончева, която оглавява училището от 2001 г.

"Няма злоупотреба. Няма нерегламентирано събиране на средства от страна на родителите", декларира Дончева. По думите ѝ право на всеки родител да избере в какъв вид занималня да запише детето си.

Румяна Дончева   Снимка: Лора Търколева

От 308 деца в училището в 1-4 клас, 245 ползват целодневна форма на обучение, уточнява директорката.

"Не съм отказвала на родители възможност за държавни занимални."

Дончева подчертава още, че според законовата регламентация учителите нямат право да преподават на свои ученици в частни занимални извън училище и тя е разговаряла с преподаватели от училището за това.

Кирил Арнаудов  Снимка: Лора Търколева

При избора на родителите няма упражнен натиск или лека форма на побутване. Изборът е напълно свободен къде да запишем детето, споделя Кирил Арнаудов, също родител на дете в 4. клас, което учи в 139-о ОУ "Захарий Круша". Детето посещава частна занималня и не му преподават учители от училището, в което учи. Имат подписан договор и заплащат услугата по банков път, обясни Арнаудов.

Училището е желано, категорична е директорката, която се позовава на данни за броя на записаните в него деца, който расте. Амбицията на училищното ръководство е да се премине към едносменен режим на обучение чрез използването и на друга сграда, стана ясно от думите на Румяна Дончева.

Повече детайли по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават още, че вече ще има директен влак по направлението Русе - Пловдив, свързващ Северна и Южна България...

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември На пресконференция в Киев..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

Действията на "Продължаваме промяната - Демократична България" са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията, слава Богу, че президентът ги върна в реалността, коментира пред журналисти Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС, във връзка с предлаганата от ПП-ДБ декларация с пакет от законодателни предложения за борба..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Само ден, след като беше леко..

публикувано на 15.07.24 в 18:30

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден, който на българска територия засегна близо 150 декара иглолистни  гори.  Властите в Република Северна Македония все още не са овладели огнената стихия, която е унищожила един от най-елитните им ловни райони.  Пети ден продължава борбата с огъня в планината Огражден, която е на границата..

публикувано на 15.07.24 в 18:20

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" ст. комисар Тихомир Тотев, който е на мястото на пожара край..

публикувано на 15.07.24 в 18:12
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право. Солидните  основания да бъдат за това, че ако президентът не връчи сега мандата, това ще бъде съпроводено..

публикувано на 15.07.24 в 18:04