Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтираната църква в Бокиловци - символ на нов живот за селото

| Репортаж
Снимка: Любо Андреев

Видинският митрополит Даниил освети ремонтираната църква в берковското село Бокиловци "Свети апостол и евангелист Лука". Черквата не е била ремонтирана половин век. Днес е храмовият празник.

Църквата е изградена в далечната 1879 година. Стенописите са запазени, макар в последните години разрухата на храма да е била тотална.

Това лято по инициатива на Михаил Захариев започнала дарителска акция и инициатива за ремонт на черквата. Всеки от 60-те жители е дал по някой лев за ремонта, разказва Николай Първанов. Той е сред местните жители, които са правили опити за частичен ремонт.

"Много хубаво е направена черквата. Тук съм се родила, тук съм се женила", казва Тодорка Михайлова.

"И аз съм правила ремонт, когато бях. Бая отдавна беше. Всичко бяхме направили, но не се поддържаше. Сега да ти е кеф да дойдеш и да влезеш", споделя бившата кметица на селото Графа Маринова.

"Това, което се направи, не сме го очаквали. Дарения – има внуци, дъщери и синове на хора, които са по София, по странство, дариха доста хубави суми. Черквата я бяхме забравили като такава, без ток, покривът протекъл, прокапали тавани, камбанария паднала, беше в трагично състояние. Сега всичко направиха със собствен труд момчетата от селото", разказва Илия Борисов.

"Започнаха от нищото, по 5 и 10 лева дарения. Накрая се стигна до дарения от непознати хора – с по 1000, с по 2000. Сега, обединени около нещо, което би било център на селото, това е много важно – всяка неделя черквата да е отворена", казва Орлин Енчев, който се пренася в балканското селце преди 30 години.

Тук се е снимала сцена от филма "Септемврийци", припомня си 85-годишният Езекия Христов – Зеки, който досега е отговарял за черквата.

"Ключът беше у мен. Майстори, откъдето дойдат, досега им го давах, до вчера. Измазаха наново, преправиха, пребоядисаха." 

Инициаторът на ремонта Михаил Захариев живее на метри от черквата. Със сълзи на очи изразява радостта си от направеното от местните жители. Първоначално идеята била да се ремонтира покривът, но заради събраните дарения решили да продължат ремонта и вътре, пояснява той.

"Събрахме парички, отзоваха се всички хора, с помощи, дарения, приятели, познати."

Камбаната на черквата "Свети апостол и евангелист Лука" огласи Бокиловци. Хората са убедени, че това е ново начало за малкото берковско селце. 

"Трябва да продължим. Ще има живот."

Снимки: Любо Андреев

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52