Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигурността в Черноморския регион и ролята на НАТО във фокуса на форум в София

| Интервю
4
Министър Тодор Тагарев и Йордан Божилов, основател на Софийския форум за сигурност
Снимка: БГНЕС

Перспективите за мир в Украйна, стратегиите и начините за постигане на сигурност в Черноморския регион, ролята на НАТО бяха част от темите, които военни експерти и политици обсъдиха на форум в София. Организатор на конференцията е "Софийският форум за сигурност" и американското посолство. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев припомни и досега дадената помощ за Украйна. И увери, че България ще продължи да оказва политическа, военна и хуманитарна помощ на страната, докато е необходимо. Тагарев обърна специално внимание на това, че след решенията на НАТО от Мадрид и Вилнюс България има система от действия за повишена бдителност за възпиране и отбрана на източния фланг на НАТО. Работи се интензивно за изпълнение на регионалните планове за възпиране и отбрана. Новото за Черно море е планираната операция за т.нар. противоминна операция за сигурност с Румъния и Турция. 

Посланикът на Грузия прояви интерес към това как в бъдещата операция ще могат да се включат и те. Тодор Тагарев обясни, че в интерес е съюзниците също да се включат в операцията.  

Заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна, Игор Жовква, се включи чрез видеоконферентна връзка по време на събитието. Той посочи, че гаранцията за мир в Черноморския регион е пълноправното членство на Украйна в НАТО. "Преди победата няма как Украйна да е пълноправен член на НАТО", отбеляза още той.  

"С държави от Г7 – САЩ, Канада, Франция, Великобритания, подготвяме договори в областта на сигурността. И също с държавите от Черноморския регион – България, Румъния, Турция. С тях ще обсъждаме заплахата за корабите в Черно море. Най-силната формула за гаранция за мир в Черно море е пълноправното членство на Украйна в НАТО. Но разбираме, че преди победата над Русия, Украйна не може да бъде член на НАТО. Не искаме да се налага да се прилага Член пети от договора за НАТО. Борим се за съвременно оборудване, с което да противодействаме във въздуха, по суша. Не искаме да искаме просто да имаме оръжия. Ние ще ги ползваме. Русия трябва да разбере, че ще има санкции, ако има агресия. За съжаление те дойдоха прекалено късно".

Игор Жовква каза, че войната в Украйна се води повече от 600 дни и никой не знае кога ще свърши. "Ако европейската и демократична общност останем единни, Украйна определено ще победи.“, каза той.  Жовква посочи, че страната му има цялата помощ, която България може да окаже на Украйна, и изказа изключителната благодарност на страната си.

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит подчерта по време на конференцията, че войната на Израел с признатата от редица държави за терористична групировка "Хамас" няма да отмести фокуса от руската агресия в Украйна. Джулиан Смит всъщност цитира думите на президента на САЩ Джо Байдън за американската позиция. 

"Мисля, че посланието му беше съвсем ясно. И това е, че номер едно, Съединените щати имат капацитета да направят и двете. Ние сме голяма страна с много различни видове инструменти. Ние вярваме, че ще продължим подкрепата за Украйна. Целият свят ни помага с Украйна, но ние също ще можем да продължим да предоставяме важна помощ за сигурността на нашите приятели в Израел. Президентът имаше втора точка в изказването си. И това е, че Съединените щати не само имат капацитетът да го направят, но и имат задължението да го направят. Ние работихме много тясно с нашите приятели в Украйна, за да говорим за мир, да говорим за тяхната визия за мир и те представиха мирен план от 10 точки, който ние силно подкрепяме. Знам, че България подкрепя това. Както и много други страни по света. Както много страни по света и самите украинци, вярваме, че разрешаването на този конфликт в крайна сметка ще дойде чрез някакъв вид преговори, някакъв вид политически преговори. В крайна сметка Русия може да донесе мир днес, ако го пожелаят. Русия започна тази война през февруари миналата година. Това е явна, непредизвикана агресия. Можеха да го спрат днес. За съжаление в момента нямаме индикация за това. Затова фокусът ни остава да подпомогнем Украйна, за да преживеят зимата. Да продължат да се бият и да отблъскват всички руски опити да си върнат повече територия. Това е единият ни фокус. Другият е да подкрепим всяко международно усилие, всеки международен актьор, който иска да се опита да служи като посредник". 

Репортаж на Добромир Видев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила оранжев код.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"..

публикувано на 13.07.24 в 07:29
Д-р Нейко Нейков

Д-р Нейко Нейков: Алкохолът е най-опасен през жегите за мозъчното кръвообращение

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт.  " Топлинният удар е най-често срещан в жегите, поясни за "Закуска на тревата" д-р Нейко Нейков от Клиниката по неврология на болница Токуда в София.  "Първоначално тялото се бори с повишената температура чрез изпотяване , чрез разрастване малките..

публикувано на 13.07.24 в 07:25
Църквата

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Деца изучават религия в Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" край Вършец. Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна. До края на юли ще се обучат над 60 деца, разпределени на три групи. По традиция лятното училище се провежда през месец юли. За пета година деца от Видинска епархия, и от..

публикувано на 13.07.24 в 06:35

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03