Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с оглед на дипломатическите усилия в конфликта Израел - "Хамас"

Петролът поевтинява в началото на търговията в понеделник с около 1%, тъй като намаляха опасенията за прекъсване на доставките на фона на засилването на дипломатическите усилия в опит да се овладее конфликтът между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас".

Към 10.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,93% към 91,35 долара за барел, а тези на американския лек суров WTI поевтиняват с 1,3% към 87,00 долара за барел.

Повод за поевтиняването на петрола дава новината за започналото от уикенда преминаване на конвои с хуманитарна помощ за палестинците в ивицата Газ през гранични пункт с Египет - "Рафах". В същото време Израел се съгласи да отложи във времето сухопътната си военна операция в Газа на фона на оказания от САЩ натиск.

Петролните цени се повишиха с около 8% от 7-и октомври насам, когато "Хамас" нападна Израел, тъй като се появиха опасения, че конфликтът ще въвлече и други държави, включително Ливан, Иран и потенциално САЩ, а това може да доведе до нарушаване на доставките на суров петрол в региона, отбелязва Блумбърг. Близкият изток доставя около една трета от световния суров петрол и основните рискове за пазара са Вашингтон да засили проверките за съответствие на санкционирания ирански петрол, а Техеран да наруши ключови транспортни маршрути, като например през важния Ормузки пролив.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Очакваната сухопътна офанзива на Израел в ивицата Газа обаче беше отложена след натиск от страна на правителствата на САЩ и Европа, за да се спечели време за усилия за осигуряване на освобождаването на заложници, държани от "Хамас" В петък вечерта вече бяха освободени двама заложници - американска майка и нейната дъщеря - с посредничеството на Катар.

Според анализатори, цитирани от Блумбърг, цените на петрола "си поемат глътка въздух, докато фокусът върху хуманитарната помощ и осигуряването на освобождаване на заложници предполага, че потенциална наземна инвазия от Израел може да почака". Това може, поне засега, да ограничи рисковете от по-нататъшна ескалация на конфликта.

Суровият петрол обаче може да поскъпне с 10 долара за барел или дори с повече, ако кризата в Близкия изток се влоши, посочиха анализатори от RBC Capital Markets LLC, добавяйки, че продължителността и устойчивостта на такова възходящо ценово рали обаче в никакъв случай не е сигурна.

Известна стабилизация  на цените на петролните пазари е в резултат и на перспективата за по-голям износ на венецуелски суров петрол, след като миналата седмица САЩ предприеха първите стъпки в оттеглянето на политиката си на санкции. Компании като Chevron Corp., Rosneft PJSC и Repsol SA са готови да се възползват от това повторното отваряне на пазар на Венецуела.

Всяко едно поевтиняване на петрола обаче изглежда ограничено с оглед на очакванията за по-голям пазарен дефицит през четвъртото тримесечие на настоящата година, след като водещите производители Саудитска Арабия и Русия удължиха доброволните си съкращенията на петролните доставки до края на годината. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов ИТН дават брифинг след срещата с контактната група от ГЕРБ-СДС.

Тошко Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ние сме за експертен кабинет

Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи, заяви на брифинг в парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ"  след среща с ГЕРБ-СДС. Оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим, казахме нашите приоритети, запознахме ги с тях. Ако има конкретика оттук нататък, ще я споделим,..

публикувано на 18.06.24 в 14:23

Дискусия: ЕРП-тата могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите

Електроразпределителните дружества ще могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите на тока или чрез европейски фондове за модернизация. Около това мнение се обединиха представителите на компаниите на дискусия, организирана от Центъра за изследване на демокрацията. Карел Крал от "Електрохолд" обясни, че в момента българските цени на..

публикувано на 18.06.24 в 14:11

Силвия Великова: Съдии си дават отвод и от февруари не тръгва делото за отнетия лиценз на КТБ

Ние ще си платим освен фалита на КТБ и лукса да разследваме фалита на КТБ. Това коментира журналистката на БНР Силвия Великова в предаването "12+3" за 10-годишнината от "Мега делото за грабежа на века" - фалита на банката на Цветан Василев. И прогнозира, че скоро ще започне още едно подобно дело, това на Васил Божков с много..

публикувано на 18.06.24 в 13:57

Съдът: "Пирогов" да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет по казуса "Даная"

Болница "Пирогов" е осъдена на последна инстанция да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, от което изтече аудиозапис с изказвания и заплахи срещу членове на фондация "Даная". Заплахи: Казусът "Пирогов" продължава Ръководството на болницата трябва да плати и над 1000 лева за разноски по делото,..

публикувано на 18.06.24 в 13:55
Емил Бранчевски

Кметът на столичния район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 13:38

ИТН на разговор за кабинет с ГЕРБ-СДС

Започват преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ".  На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват? ИТН са втората парламентарна формация след ДПС, която..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Честванията на 155-годишнината на БАН започнаха в Браила

Началото на отбелязването на 155-годишнината от създаването на Българската академия на науките бе поставено днес в румънския град Браила от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и участниците в 19-ата световна среща на българските медии, която ще започне утре в Одеса.  На честването, което се състоя в двора на българската църква в Браила,..

публикувано на 18.06.24 в 13:06