Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пшеницата от тазгодишната реколта в област Монтана е с по-ниски качествени показатели

| Репортаж
Борис Ангелов
Снимка: Любо Андреев

Пшеницата от тазгодишната реколта е с по-ниски качествени показатели. Сделки на борсата със зърно има. Земеделците все още задържат продукцията в очакване на по-високи цени.  

Жътвата на маслодаен слънчоглед в област Монтана приключи при среден добив от около 210 кг от декар. Царевица е останала да се прибира на около 20 на сто от засетите площи. Към момента земеделците отчитат среден добив от декар от 736 кг. Жътвата на пшеница в Монтанско приключи при около 530 кг средно от декар.  

"Проблемът за нашето зърно, специално пшеницата, тази година е, че няма добри качествени показатели за хляб. Търговците предпочитат да не купуват това зърно. Търсят качественото. Цената се движи между 300 и 400 лева за пшеницата, около 300-350 за царевицата, между 600 и 700 лева е цената на слънчогледа. В България цената на зърното се оформя от складовете на производителите", обясни пред БНР Борис Ангелов, представител на стокова борса в Монтана.

Земеделските производители от цялата страна протестираха срещу вноса на зърно и други продукти от Украйна. На този етап държавата удовлетвори исканията им. Цените на световните борси  на зърно бележат спад, каза още експертът от Монтана Борис Ангелов.  

"Чувства се срив в цените на зърното, но не и в цените на продуктите от зърно. Леко се усеща при олиото. Този процес върви също в Европа и света. Зърното се оказа сериозен фактор за правене на политика". 

Намалението на цените на зърното би трябвало да доведе и до спад на цените на продуктите от тях в магазина. 

"Във всички случаи трябва да има. Икономическата логика води натам". 

Неблагоприятните метеорологични условия - с обилни валежи през юни и последвалата дълга суша, понижиха добивите от зърно в област Монтана. 

"Реколтата тази година - и като качество, и като количество, е с други измерители. Сушата в нашия регион е вече 4-месечна". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Продължава гасенето на пожара върху 250 дка гори при кюстендилското с. Ваксево

Продължава погасяването на пожара, който възникна на 16 юли в иглолистна гора в района на с. Ваксево, който се  разпространи в посока на селата Тишаново и Фролош.  Над 30 пожарникари и екипи на горските стопанства от региона ще са на терена до късно тази вечер, използва се специализирана техника, включила се и частна фирма с водоноски...

публикувано на 18.07.24 в 17:59
Володимир Зеленски

Зеленски призова европейските съюзници да останат единни в подкрепата си за Киев

Украинският президент Володимир Зеленски призова европейските съюзници да останат единни в подкрепата си за Киев. И отново поиска западните съюзници да позволят на украинската армия да нанася удари по руска територия с оръжията, които предоставят на Украйна.  Единството на Европа винаги води до силни решения, каза Зеленски на срещата на върха на..

публикувано на 18.07.24 в 17:49
Българският отбор на Европейски шампионат за трансплантирани и диализирани

Европейски игри за трансплантирани: Представителите на 28 държави празнуват победата на живота

"Най-големият подарък е да спасиш човек. Животът продължава дори и в друго тяло. Аз, като реципиент имам невероятната отговорност да пазя това, което съм получила".  Думите са на Наталия Маева,  журналист, завеждащ редакция "Новини, образование, култура" в програма "Христо Ботев" на БНР.  Тя е преминала през двустранна белодробна..

публикувано на 18.07.24 в 17:25
Румен Радев в двореца „Бленхайм“ във Великобритания в компанията на президента на Сърбия Александър Вучич, премиера на Унгария Виктор Орбан и албанския премиер Еди Рама.

Президентът ще обяви утре кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат .  Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с..

публикувано на 18.07.24 в 17:20
В село Воден след пожара

Заради пожара край Воден затвориха пътя за с. Крайново. Четирима са евакуирани

Заради бушуващия пожар е затворен пътят между селата Воден и Крайново. Четирима души от Крайново са евакуирани в дома за стари хора във Воден. По думите на свидетели огънят е на около километър от Крайново, но няма опасност за жителите. Засега официална информация за ситуацията с разпространението на пожара край селата в община Болярово няма...

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим

Няколко села в община Крумовград преминаха на воден режим.  Заради жегата и екстремните температури използваните водоизточници са с намален дебит и не могат да захранват населените места.  За справяне с кризата към засегнатите райони са насочени водоноски, каза заместник-кметът Абидин Хаджимехмед:  "Общинската водоноска кара вода до определени населени..

публикувано на 18.07.24 в 16:56
Днес (18 юли) министърът на отбраната Атанас Запрянов награди военнослужещи от служба

Министърът на отбраната призова за оборудване на повече хеликоптери с техника за пожарогасене

Министърът на отбраната Атанас Запрянов призова за оборудване на повече хеликоптери с техника за пожарогасене.  Той заяви, че всички формирования на армията са приведени в готовност.  "Може би ще трябва да мислим за оборудване на повече вертолети, даже и премиерът ми звъня преди малко. Това обаче изисква допълнително оборудване, допълнителна..

публикувано на 18.07.24 в 16:51