Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима души са арестувани в Лондон за насаждане на расова омраза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Лондон арестува трима души по подозрение за насаждане на расова омраза. Това стана, след като вътрешният министър Сюела Брейвърман заяви, че ще поиска сметка от шефа на столичната полиция Марк Роули за това защо не са взети мерки при скандирания за "джихад" по време на пропалестински протест в събота. 

Тримата мъже са арестувани в югозападния лондонски квартал "Туикънъм" при опита им да свалят и подпалят британски знамена по централна улица и заради скандирания за близкоизточния конфликт. От полицията съобщиха, че арестите са извършени за нанасяне на щети на расова основа и подтикване към расова омраза. 

По-рано вчера беше уволнен машинист в лондонското метро за това, че изглежда е оглавил скандирания "Свободна Палестина" сред превозваните от него пътници. Това стана в събота, когато около 100 000 души излязоха по улиците на пропалестинска демонстрация. 

Министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман се срещна с шефа на "Скотланд ярд" Марк Роули, след като бе разпространено видео как пропалестински протестиращ крещи "джихад". Министри призоваха полицията да взема по-строги мерки при подобни прояви. От полицията се защитиха с аргумента, че мъжът не е бил част от протеста, а Роули каза, че ръцете на служителите са вързани от законите, засягащи речта на омразата. 

Премиерът Сунак пък каза в парламента, че полицията скоро ще получи "изяснени насоки" за престъпленията от омраза. Бившият полицейски шеф Дал Бабу коментира за "Скай нюз", че е притеснително, че политиците се намесват в полицейските оперативни решения. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Демонстрация в Лондон в подкрепа на палестинците

В Лондон стотици протестиращи присъстваха на бдение пред "Даунинг стрийт" за жертвите на смъртоносния взрив в болницата "Ал Ахли" в Газа. "Скай нюз" съобщи, че въпреки проливния дъжд, около 800 души се събраха пред "Даунинг стрийт", а членове на..

публикувано на 19.10.23 в 04:19
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Пропалестински протест в централен Лондон събра десетки хиляди хора

Десетки хиляди хора излязоха на пропалестински протест в централен Лондон.  По данни на столичната полиция, цитирани от Скай нюз, около 100 000 души участват в протеста, който потегли от Марбъл Арч към Даунинг стрийт. Кампанията за палестинска..

публикувано на 21.10.23 в 16:53
Риши Сунак

Лондон приветства отварянето на граничния пункт "Рафах"

Британският премиер Риши Сунак заяви, че отварянето на пропускателния пункт "Рафах" е "доказателство за силата на дипломацията" и призова за пълното възстановяване на водните запаси в Газа. След завръщането си от обиколката в Близкия изток..

публикувано на 22.10.23 в 11:38

Демонстрация с призиви за освобождаване на заложниците, взети от "Хамас", в Лондон

В Лондон се проведе произраелска демонстрация с призиви за безопасното връщане на взетите заложници от „Хамас“. След поредица от пропалестински протести Лондон стана свидетел в неделния ден и на произраелска демонстрация. Събралите се на площад..

публикувано на 22.10.23 в 22:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Дипломатически усилия за намаляване на напрежението в Близкия изток

Американският президент Джо Байдън е обсъдил с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания възможностите за намаляване на напрежението в Близкия изток.   В съвместно изявление, публикувано от Белия дом, петимата лидери подкрепят призива на..

публикувано на 13.08.24 в 02:34

Режим на водата от днес в Ловеч

  В Ловеч от днес се въвежда режим на водата  заради намалелия дебит на основния водоизточник.   Въвеждат се и редица забрани за ползването на питейната вода. От вчера на воден режим през нощта е и Тетевен.   Водният режим се въвежда заради трайното..

публикувано на 13.08.24 в 02:24

Части от Севлиево останаха без електричество заради авария

Авария в трафопост на изхода на Севлиево, в посока Габрово, остави снощи части от града без електричество.  Захранването е възстановено.  По информация на общинската администрация, един служител на електроразпределителното дружество, обслужващо района, е..

публикувано на 13.08.24 в 02:14

10 постройки са изгорели при пожара край Златосел, предстои оценка на щетите

Около 21 часа снощи беше ограничен пожарът край брезовското село Златосел, при който изгоряха общо 10 постройки, от които четири вили.  В гасенето се включиха а 11 противопожарни екипа, горски служители и доброволци, както и два хеликоптера от..

публикувано на 13.08.24 в 02:08

Пожарът до гръцката столица достигна и покрайнините на Атина

Пожарът до гръцката столица достигна и покрайнините на Атина. Горят производствени цехове на няколко компании. Дим покри града. Продължават да горят дървета, къщи и автомобили. Евакуират се хора, застрашени от пожара. Силният вятър..

публикувано на 12.08.24 в 21:27
Людмила Петкова

Финансовият министър Людмила Петкова е приела да остане на поста и в новия служебен кабинет

Служебният министър на финансите и вицепремиер Людмила Петкова е приела да остане на поста и в следващото служебно правителство, потвърдиха за БНР от нейния екип. Петкова е приела поканата на номинираната за премиер Горица Грънчарова-Кожарева,..

публикувано на 12.08.24 в 21:21

Изключително висок риск от чума по дребните преживни животни в общините Елхово и Болярово

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 г. в района бяха унищожени над 3300 овце и кози. В..

публикувано на 12.08.24 в 20:33