Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на изкуството и културата отвори врати в пазарджишкото село Черногорово

| Репортаж
село Черногорово
Снимка: Уикипедия

Музей на изкуството и културата отвори врати в пазарджишкото село Черногорово. В него диджей Емил Йорданов представя лични вещи на известни български артисти. 

Експозицията е подредена в семейния му дом в селото, в специално изградена зала, като целта е посетителите да си припомнят за големите имена на българската музика. Входът е безплатен.

Диджей Емил Йорданов е един от хората, които по време на Covid пандемията избира да живее на село. Наложените ограничения тогава стопират работата му, но това дава шанс на една стара негова мечта да се сбъдне.

"Когато нямаше какво да се прави, реших да си направя Музей на изкуството и културата, защото аз съм много голям ценител на старото българско кино, на изкуството, на културата, на писателите и поетите, които вече не са сред нас. Исках да имам нещо тяхно и те да бъдат увековечени".  

И го прави - абсолютно сам, със собствени средства. 

"200 квадрата разгърната площ. Ще се продължи да се обогатява".

Изграждането на съвременната музейна зала се оказва най-лесната част. 

"Най-трудно е техните роднини да ни повярват, че няма да се подиграем с паметта на тези творци. Трудно съм намерил  тези неща и няма да има вход за музея, всеки може да ги разгледа". 

В момента музеят разполага със малко над 70 експоната. Сред тях е и шапката на Стоянка Мутафова от "Стихийно бедствие". 

"Трудно се докоснах до Муки. Сега сме в прекрасни отношения. Китарата на Гого от "Фамилия Тоника“ също е при мен. Имам награда на Паша Христова".  

Музеят разполага с лични вещи на десетки български артисти.

"Аз съм направил много паметни плочи на тези актьори. Тези хора никога да не бъдат забравени". 

Тенденцията да се купува селски имот, който е в близост до областния град, се запазва и след Covid пандемията. Всички тези хора по свой начин променят местните навици, а селата започват да се пълнят, дори с и с туристи. 

"Имал съм гости от Пловдив, от София. Правих концерт на Тони Димитрова в читалището. Хубаво е да живееш на село. Много е спокойно. Връщат се хората. Моето послание към младото поколение е да обичат българското и да останат в България".  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска в Рим за 24 май

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска -Давкова ще води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото "Македония в чест на Св. Кирил", предаде БТА От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск и..

публикувано на 22.05.24 в 14:01

Преасфалтирането след катастрофата край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път

Преасфалтирането на участъка от пътя на мястото на катастрофата с кола на НСО край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път при инцидента. Това съобщи Ивайло Желязков - експерт в Европейския център за транспортни политики: "Кръпките са изобщо от Аксаковска панорама до Детелината на летището, има няколко кръпки. Имало наряди, сега е моментът,..

публикувано на 22.05.24 в 13:59

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

Днес отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие . Целият жив свят на планетата е взаимосвързан, но за съжаление често забравяме за това. Когато говорим за биоразнообразие, трябва да имаме една по-цялостна представа за това какво точно обхваща. Петър Ванев от Фондация "Биоразнообразие" определя биологичното разнообразие като..

публикувано на 22.05.24 в 13:48

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната..

публикувано на 22.05.24 в 13:46

Кът за деца откри Областната дирекция на полицията в Кюстендил

Детски кът при звеното за административно обслужване обособи Областната дирекция на полицята в Кюстендил. Целта е да се създадат условия и комфорт за най-малките посетители на дирекцията докато родителите им чакат за получаване на административна услуга.  Детският кът е в приемното помещение. Докато родителите и децата изчакват да бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 13:43
Община Плевен

Община Плевен очаква от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане 1.5 млн. лв.

Община Плевен очаква от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет 1 милион и 500 хил. лв. Средствата са за възстановяване на 10 разрушени улици след падналия пороен дъжд с градушка на 8 май. Със собствени сили и с помощта на доброволци вече са отстранени щетите, нанесени на сградата на Общинския..

публикувано на 22.05.24 в 13:20

Росица Маринова: Нужен е план за насърчаване на колективното трудово договаряне

" Следва да се изготви план за действие за насърчаване на колективното договаряне с ясен график, конкретни мерки, да бъде публично достояние и да се преразглежда и актуализира редовно". Това коментира пред БНР Росица Маринова - председател на Федерация "Лека промишленост" към КТ "Подкрепа". Тя насочи вниманието към разпоредбите за..

публикувано на 22.05.24 в 13:18