Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на изкуството и културата отвори врати в пазарджишкото село Черногорово

| Репортаж
село Черногорово
Снимка: Уикипедия

Музей на изкуството и културата отвори врати в пазарджишкото село Черногорово. В него диджей Емил Йорданов представя лични вещи на известни български артисти. 

Експозицията е подредена в семейния му дом в селото, в специално изградена зала, като целта е посетителите да си припомнят за големите имена на българската музика. Входът е безплатен.

Диджей Емил Йорданов е един от хората, които по време на Covid пандемията избира да живее на село. Наложените ограничения тогава стопират работата му, но това дава шанс на една стара негова мечта да се сбъдне.

"Когато нямаше какво да се прави, реших да си направя Музей на изкуството и културата, защото аз съм много голям ценител на старото българско кино, на изкуството, на културата, на писателите и поетите, които вече не са сред нас. Исках да имам нещо тяхно и те да бъдат увековечени".  

И го прави - абсолютно сам, със собствени средства. 

"200 квадрата разгърната площ. Ще се продължи да се обогатява".

Изграждането на съвременната музейна зала се оказва най-лесната част. 

"Най-трудно е техните роднини да ни повярват, че няма да се подиграем с паметта на тези творци. Трудно съм намерил  тези неща и няма да има вход за музея, всеки може да ги разгледа". 

В момента музеят разполага със малко над 70 експоната. Сред тях е и шапката на Стоянка Мутафова от "Стихийно бедствие". 

"Трудно се докоснах до Муки. Сега сме в прекрасни отношения. Китарата на Гого от "Фамилия Тоника“ също е при мен. Имам награда на Паша Христова".  

Музеят разполага с лични вещи на десетки български артисти.

"Аз съм направил много паметни плочи на тези актьори. Тези хора никога да не бъдат забравени". 

Тенденцията да се купува селски имот, който е в близост до областния град, се запазва и след Covid пандемията. Всички тези хора по свой начин променят местните навици, а селата започват да се пълнят, дори с и с туристи. 

"Имал съм гости от Пловдив, от София. Правих концерт на Тони Димитрова в читалището. Хубаво е да живееш на село. Много е спокойно. Връщат се хората. Моето послание към младото поколение е да обичат българското и да останат в България".  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43