Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Шефът на НАП да каже има ли неплатени задължения на "Лукойл"

| Интервю
Любомир Дацов
Снимка: Стопкадър, БНТ

Ако някой трябва да каже нещо за текущи задължения на "Лукойл" и има ли неплатени такива към бюджета, това е шефът на НАП. Ако има политическо говорене, трябва да е финансовият министър. В случая и двамата мълчат.

Това каза пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Според Дацов обещанията за срокове са политически спекулации.

"Може политически да се говори за свръхзагуби и свръхпечалби, но такива икономически понятия няма. ... Съмнявам се, че в България има одобрена национална методика и едва ли някой дори е правил опит да изчислява тези свръхпечалби (50% от които да влязат във Фонда за енергийна сигурност)", коментира той.

"Не мисля, че може да има законодателство, което да се отнася само за "Лукойл". Заигравайки се, могат да направят така, че да спрат евентуално рафинерията. Заплаха дойде от синдикатите. ... Това се използва за наместване на различните бизнес интереси, които съществуват. Ясно е, че ако не те искат, рано или късно трябва да си отидеш. Друг е въпросът, когато това нещо се прави през такава компания, поне едни 20-30% от стойността на компанията отиват надолу. Ако има човек, който иска да я купи и играе с тези хора, които вдигат медиен шум, едни 20-30% са доста солидна сума, когато става дума за компания с размирите на рафинерията в Бургас", смята Любомир Дацов.

Според него не може да бъде обвинен "Лукойл", че е монополист, тъй като пазарът на горива е свободен:

"Големият проблем е с базите, които са контролирани или от самия "Лукойл", или от фирми, свързани с него. Явно се цели фирмата да промени практиката си, защото не виждам, ако държавата не изгради алтернативни бази, това нещо как ще се промени. ... Може би пак е политическо послание, но стойността му е доста ниска".

Интервюто на Диана Янкулова с Любомир Дацов в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е все още във фаза на усъвършенстване. Решението демонстрира желанието на Вашингтон да засили..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата заместник-председатели. "Европа на суверенните нации" - нова група в Европарламентa Най-много евродепутати в..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган иска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и корекции): "Скъпи Депесари! Преживяваме сериозна криза в организационния живот на партията. Тази..

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим Двамата премиери са говорили по..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение срещу пристанище в съседната Одеска област бяха убити двама души. Още един цивилен загина при..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин.  Заедно с планинските спасители бяха уточнени местата с повишен интензитет на инциденти в планината...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1 на Окръжна прокуратура, припомнят магистрати. Байрактарски каза за БНР, че номинацията му е..

публикувано на 10.07.24 в 19:41