Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вътев: Очакваме решение на ЕК във връзка с таваните на украинската помощ

Снимка: press@mzh.government.bg

Очакваме решение на Европейската комисия във връзка с таваните на украинската помощ. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на среща с представители на Българска аграрна камара в Министерство на земеделието и храните. Той подчерта, че има готовност веднага да се реализира изплащането.

"Единствено след положителен отговор може да се пристъпи към превеждане на средствата. Ако се изплатят средства, без такова разрешение, страната ни ще влезе в наказателна процедура. Не трябва да нарушаваме правилата", категоричен бе министърът пред участниците в срещата, съобщават от пресцентъра на земеделското министерство.

От браншовата камара потвърдиха подкрепата си във връзка с изпълнение на Меморандума и отчетоха напредъка по него.

"Ние сме на един пазар, който се разширява и трябва да съумеем да устоим на него и да останем конкурентни, като изградим механизми за подкрепа на нашите производители и най-вече да подкрепим нашето първично производство на плодове, зеленчуци, месо, мляко", подчерта още министър Вътев, като даде примери за добри модели в Румъния, Испания, Германия и Франция.

Той информира, че се обмисля създаване на общински магазини, в които да се предлага само местна, българска продукция. Министърът припомни и че се работи по нормативни промени, с които да се защитят в по-висока степен българските производители чрез подобряване функционирането на веригата за доставки на храни и постигане на баланс и прозрачност в търговските отношения при стриктно спазване правилата за конкуренция, като инициативата беше подкрепена и от останалите участници в днешната среща - МФ, МИИ, НАП, Агенция Митници, КЗК, КЗП, ДКСБТ, ИАЛВ, БАБХ.

"Само през тази седмица проведохме и две други работни срещи, на които Браншова камара "Плодове и зеленчуци" и браншови организации на оранжерийни производители подкрепиха разбирането, че секторът има необходимост от по-добра пазарна организация на веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти и потвърдиха готовност за активно сътрудничество с МЗХ", информира от своя страна заместник-министър Александър Йоцев. Той допълни, че Браншова камара "Плодове и зеленчуци" вече е излъчила контактна група за работа в процеса на изготвяне на проектозакон за организацията и правилата на веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти, като се разчита на експертизата и на всички останали представители на Българската аграрна камара, за да има резултати от тази законодателна инициатива.

Зам.-министърът информира, че интерес към работа по законопроекта е заявен и от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция и Национална асоциация на оранжерийните производители, които отправиха предложения за сътрудничество и по отношение прилагането на провежданите политики в сектора, в това число задържането на работната ръка и инструментите за подкрепа, вкл. обвързаната подкрепа и държавните помощи.

Зам.-министър Йоцев посочи, че процесът на изготвяне на проектозакона все още е на начален етап, като се работи по очертаване на неговия обхват, приложно поле и структура, както и по анализ на добри практики на други страни. Той заяви, че когато бъде изготвен, първият проект на документа ще бъде представен на заинтересованите организации за бележки, коментари и предложения, както и че предстоят и други срещи с браншови организации, на които работата по проекта да бъде представена.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Загинал и ранени при пожар в руската петролна рафинерия в Омск

Един човек е загинал, а седмина други бяха ранени, след пожар в руската петролна рафинерия в Омск, обяви губернаторът на областта, като добави, че съоръжението работи нормално и производствените планове няма да бъдат засегнати. "Пожарът в рафинерията в Омск е под контрол. Системата за автоматична безопасност на завода откри пожар в..

публикувано на 26.08.24 в 19:41
архив

Напълно потушен е горският пожар в землищата на селата Сопот и Мике в Ловешко

Служители на Държавното горско стопанство – Лесидрен и огнеборци са потушили   напълно днес горски пожар в  землищата на селата Сопот и Микре в област Ловеч. Сигналът за пожара е бил подаден в събота около 17.00 ч., огънят   е бил потушен, но заради силният вятър пожарът се е възобновил през изминалата нощ. Потушен е напълно днес по..

публикувано на 26.08.24 в 19:25
снимка: Джулия Марангони

"Фантомът от операта" се завръща в НДК от 29 август до 5 септември

Фантомът от операта се завръща с няколко дати у нас. Спектакълът ще се играе в зала 1 на НДК от 29 август до 5 септември т. г. съобщи в "12+4" Иван Русланов. Това са финалните представление на българска сцена, а екипът на емблематичния мюзикъл по музика на Андрю Лойд Уебър продължава турнето си по световните сцени. "Ново..

публикувано на 26.08.24 в 19:04

Овладян е големият пожар в Източен Лондон

Големият пожар, който обхвана жилищен блок в Източен Лондон, е овладян, но отново се появи на дневен ред въпроса с пожарната безопасност на облицовката на сградите в британските градове. Над 200 пожарникари се борят с голям пожар в Лондон Повече от 100 души бяха еваукирани от блока и благодарение на бързите действия на..

публикувано на 26.08.24 в 18:52

Финансовото министерство пое нов дълг от 200 млн. лева

Финансовото министерство пое нов дълг от 200 милиона лева от вътрешния пазар, съобщиха от ведомството. Преотворена е емисията от 6-годишни държавни ценни книжа, а среднопретеглената доходност е 3,8 на сто. Тя е малко по-ниска от аукциона със същата емисия в началото на юли, когато среднопретеглената доходност бе 3,82 %. С днешната емисия общо набраният..

публикувано на 26.08.24 в 18:45
Слънчев бряг

40% от получилите разрешение за работа в България бягат в страни на ЕС

40% от получилите разрешение за работа в България не остават да работят в страната. Данните цитират работодателите, като се позовават на статистика на МВР. Проблемът, за който се разбра след изчезването на сезонни работници от Слънчев бряг, е от няколко години и вече притеснява бизнеса. Затова оттам обмислят мерки, които да..

публикувано на 26.08.24 в 18:44

Слагат ново знаме на Рожен

Най-вероятната причина за скъсаното българско знаме на пилона Рожен е бурен вятър от предходните дни. В момента екип от специалисти са на мястото, за да сменят трибагреника с нов.  Според очевидци около 12 часа вчера на обяд знамето на 111-метровия пилон било леко разкъсано между бялата и зелената лента. Два часа по-късно от вятъра се..

публикувано на 26.08.24 в 18:26