Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България проучва добрите практики на Португалия в прилагането на Европейската гаранция за детето

| Репортаж
2
Министър Иванка Шалапатова (вляво) и португалският социален министър Ана Мендеш Годиньо
Снимка: Пресцентър на МТСП

Голяма делегация от България с експерти в областта на политиките за деца, ръководена от социалния министър Иванка Шалапатова, е на работно посещение в Лисабон. Целта на визитата е запознаване с добрите практики на Португалия при прилагането на различни мерки от така наречената Европейска гаранция за детето – инициативата на Европейската комисия за осигуряване на най-уязвимите деца в Европейския съюз достъп до здравеопазване, детски грижи и образование, приемливо жилище, подходящо хранене.

Една от много чувствителните теми е детската бедност. Надеждата е всеки да се замисли по какъв начин ние като общество можем да постигнем целта в страната ни да няма човек, който да живее под линията на бедността – нито дете, нито възрастен. По последни данни за 2022 година, обаче, над една четвърт или близо 26 процента от българските деца на възраст от 0 до 17 години са изложени на риск от бедност. Статистика, която не може да остави никого безразличен. И всяка ефективна практика за промяна към по-добро, която може да се приложи, е добре дошла. Приоритет за страната ни във връзка с Европейската гаранция за детето е намаляването с близо 197 000 на броя на децата в риск от бедност или социално изключване до 2030 година. Затова и не е просто комплимент към домакините от страна на българската делегация, че примерът на Португалия е изключително ценен за нас. Делът на децата, застрашени от бедност, в Португалия е намалял от 31 на 22 на сто след прилагането на социална реформа. Ключовият аспект от промените е създаването на съвместна база данни между социалното министерство и приходната агенция в Португалия. Така държавата знае поименно кои са децата в риск от бедност. Социалният министър Иванка Шалапатова смята, че португалският опит е напълно приложим у нас. Още повече, че тя и екипът ѝ са си поставили амбициозни задачи за реформирането на социалното подпомагане и в България. 

Предвижда се създаване на информационна система за уязвимите семейства у нас, обсъжда се промяна на социалното подпомагане.

Първият извод е – да бъдем изключително целенасочени, а вторият – да се прекрати дублирането на финансиране – по думите на португалския социален министър Ана Мендеш Годиньо и опитът на страната ѝ назад във времето сочи, че едно семейство се подпомага по различни линии, но никой не наблюдава кумулативния ефект, така че то да излезе реално от уязвимостта, зависимостта. И още – по време на посещението на делегацията ни в Португалия са посетени места с предлагане на различен тип грижа за децата. И се оказва, че нито битовите условия са нещо специално, нито персоналът е високо специализиран, но пък добрите резултати са налице.

Докато в България нерядко се получава нещо като „развален телефон“ по пътя на отговорността на различни хора по веригата при предоставянето на различни услуги и за деца, и за възрастни. А иначе, португалската страна също може да попие от българския опит, стана ясно по време на визитата на нашата делегация – например в областта на деинституционализацията на децата, която в България вече е на финалната права. 

Важно е институциите да работят заедно, но не толкова на чисто институционално, колкото на човешко ниво. И на теория, и на практика, обществото и държавата трябва да се съгласят, че по-важно от децата няма. 

Репортаж на Мария Костова в предаването ''Хоризонт за вас'' можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Пресцентър на МТСП

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05