Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нямаме никаква мигрантска политика, а с оглед на демографската криза това е неизбежна тема, смята той

Тихомир Безлов: Не само Шенген е счупен

Огромната вълна от икономически мигранти в Европа предизвиква рязко нарастване на влиянието на десните партии, каза анализаторът от ЦИД

| Интервю
Тихомир Безлов
Снимка: Савина Спасова

"Не само Шенген е счупен. Счупени са няколко неща по отношение на вътрешната политика на Европа, респективно има проблеми с външната политика. Дъблин е счупен, безспорно."

Това заяви пред БНР Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

"Виждаме огромна вълна от икономически мигранти в Европа, които започват да предизвикват рязко нарастване на влиянието на десните партии. Най-драстичният пример е Швеция", отбеляза Безлов. По думите му, центристките партии отиват надясно в тяхната мигрантска политика, а това създава много голям проблем на онези, които са останали извън Шенген.

Според него последният коментар на Марк Рюте дава сигнал, че Нидерландия може да се откаже от позицията си. Там през ноември предстоят парламентарни избори, а Нидерландия е много сложна в политическо отношение страна, допълни анализаторът.

"Вероятно там ще има сериозно разместване. Рюте няма да е повече премиер-министър. Неговата партия е много разделена спрямо миграцията."

Според Безлов възстановените вътрешни проверки по границите в рамките на Шенген не решават проблема.

"Ако искате да спрете (мигрантите – бел. ред.), трябва да правите огради."

"Мигрантският поток не иска да остава тук. Ние нямаме страховете на Швеция, Австрия, Нидерландия", коментира Тихомир Безлов в предаването "Събота 150".

"Средният българин вижда, че от това нищо няма да стане за момента и не се безпокои особено. Той трябва да се безпокои от други неща – ние нямаме никаква мигрантска политика, за разлика от Западна Европа", посочи анализаторът. Той изрази мнение, че заради демографската криза трябва да търсим модел, мигрантска политика, хора, защото "това е неизбежната тема".

Драмата на Западна Европа е, че искат нашите лекари, инженери, изследователи, но същевременно освен тези хора там отива и "най-ниският слой - криминали, ромското малцинство", каза Безлов.

"Не си представям, това е много скъпо и сложно за нас, да направим голяма, систематична, дълга кампания в медии, с опиниън мейкъри. Нямаме ресурсите и традициите за такова нещо", смята анализаторът относно възможните ходове на страната ни за евентуален натиск.

Безлов изрази надежда, че "ако Австрия остане сама, след като Нидерландия се дръпне и има достатъчно голям натиск от страна като Германия, може да се направи нещо". Той не изключва и тип "мигрантски рекет", но определи това като "грубо".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски войници претърсват палестинец на пропускателен пункт на Западния бряг

10 палестинци са убити при израелски атаки на Западния бряг

10 палестинци са убити при израелски атаки и въздушни удари срещу няколко града в северните части на окупирания Западен бряг, съобщи Ройтерс като се позова на Червения полумесец. Израелската армия обяви по-рано, че извършва операция в Дженин и Тулкарем за борба с тероризма. Групировката "Ислямски джихад", съюзник на палестинското ислямистко..

публикувано на 28.08.24 в 08:09

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди днес предложеното от "Булгаргаз" поевтиняване с близо 2% на природния газ за септември. В заявлението си до КЕВР дружеството е предложило за утвърждаване цена от 59,54 лева за мегаватчас - без такси и налози. От Булгаргаз са посочили, че през следващия месец ще използват количества,..

публикувано на 28.08.24 в 08:06

Германската полиция застреля мъж, заподозрян в опит за убийство

Ново нападение с нож в Германия. Дни след атаката  в Солинген, полицията застреля 26-годишен мъж, заподозрян, че се е опитал да убие минувач в град Мьорс, в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Вчера службите за спешна помощ са получили сигнал, че мъж е нападнал и заплашвал няколко минувачи в града, посочи в изявление полицията в Дуисбург...

публикувано на 28.08.24 в 08:05

Интензивни валежи с гръмотевици се очакват в Североизточна България, има условия и за градушки

След като дни наред Националният институт по метеорология и хидрология предупреждаваше за опасно горещо време, днес в седем области на Северна България отново е обявен жълт  код, но не за жеги, а за потенциални опасни явления. Вече се очаква понижение на температурите и на места временно интензивни валежи с гръмотевици като има условия и за..

публикувано на 28.08.24 в 08:04

Шофьор загина при тежка катастрофа в район Южен в Пловдив

Шофьор загина при тежка катастрофа, станала късно снощи в Пловдив.  Автомобил БМВ се е врязал в стълб на Коматевско шосе в район Южен. Колата е смачкана до неузнаваемост. Шофьорът е издъхнал по-късно в болница. Момчето е било на 20 години, с около година и половина стаж зад волана. Пътувал е в колата сам. Разследват се причините за..

публикувано на 28.08.24 в 08:01
Доналд Тръмп

Нов обвинителен акт срещу Тръмп

Специалният прокурор Джак Смит внесе нов обвинителен акт срещу бившият президент и кандидат за нов мандат в Белия дом Доналд Тръмп.  Обвинителният акт от 36 страници внесен от специалния прокурор Джак Смит, е опит да бъдат съобразени обвиненията срещу Тръмп с решението на Върховния съд на Съединените щати от миналия месец, който постанови, че..

публикувано на 28.08.24 в 07:52

Изтичане на нефт от танкера, който беше атакуван от хутите в Червено море

Нефт изтича от петролен танкер, който беше атакуван от хутите в Червено море и на борда му избухна пожар, съобщи говорител на Пентагона. Корабът Сунион плава под гръцки флаг и беше обстрелван няколко пъти миналата седмица край йеменското пристанище Ходейда. Според говорителя трета страна се е опитала да изпрати два влекача в помощ на плавателния..

публикувано на 28.08.24 в 07:50