Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът: Истинската опасност за присъединяването ни към Шенген не е в Нидерландия, а у нас

Николай Денков пред заседанието на Европейския съвет, 27 октомври 2023 г.
Снимка: Европейски съвет

Истинската опасност за присъединяването ни към Шенген не е в Нидерландия, а у нас - ако се окаже, че някой иска да преформатира управлението. Това каза премиерът Николай Денков в отговор на думите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който заяви, че очаква кабинет ГЕРБ-ДПС-ДБ без "Продължаваме промяната".

Запитан за доклада, който премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че очаква от Европейската комисия през декември, той отговори:

"Той повтори нещо, което няколко пъти е казвал вече - че чака писмо до Европейската комисия, с което Комисията да валидира дали промените, които направихме в Народното събрание, съответстват на препоръките на доклада за върховенството на закона. Ние сме изпратили писмо до комисията на базата на това писмо очакваме Комисията да изпрати до Холандия тяхно писмо, надявам се с положителна верификация. Това е, което той постави като въпрос и ако се получи такова писмо от Комисията, очакваме Нидерландия да изпрати или да участва в мисия на Европейската комисия в България. Всичко това може да се развие през месец ноември - началото на месец декември".

Става дума за работа, която върви много добре, каза министър-председателят, но същевременно предупреди:

"Истинската опасност е в българския парламент. Ние трябва да си свършим работата, която започнахме, която до момента върви по план и върви много добре. Но, ако се окаже, че някой иска да преформатира управлението, ако се окаже, че иска да излезе от този план, който изпълняваме в момента.. Сутринта видях някакво изказване и ми беше интересно да чуя господин Делян Добрев като ги говори тези неща, дали ги е съгласувал с колегите Христо Иванов, генерал Атанасов, Владислав Панев? Аз не съм чул те да имат желание да управлява заедно с него и с ДПС. Това е единият въпрос, а вторият въпрос е кой взема решения в ГЕРБ – Делян Добрев или Бойко Борисов? Така че тук има много въпроси, които трябва да си зададе ѝ обществото. Какво всъщност става там и кой искаме да управлява България?".

"Ще отговаряме според заложените срокове и отношения между институциите" - така Денков коментира искането от  депутата от ДПС Делян Пеевски да представя стратегия и отчет всяка седмица за работата по приемането на България в Шенген:

"Отговорът е, че ще отговаряме по сроковете и по начина, които са заложени в съответните отношения между институциите - сроковете, заложени от Народното събрание, от правилника, така че това е моят отговор". 

Денков заяви, че за въведените от България такси за транзит на газ в момента са в ход консултации с Европейската комисия дали нещо трябва да се предефинира от техническа гледна точка. Той отново повтори, че те не противоречат на общата политика на ЕС:

"Няма противоречие, тъй като, знаете, че има обща директива, която е насочена точно в тази посока. Конкретните такси са напълно издържани в духа на тази директива. Освен това те не противоречат на европейското право. Има такива нюанси от типа таксата, която се слага за внос на България, може би трябва да отиде в европейския бюджет, защото тя има смисъла на външно за Европейския съюз мито".

Запитан за възможността въпросът да бъде отнесен до арбитражен съд, той отговори:

"Всеки има право да заведе арбитражен съд, въпросът е дали нарушаваме правото – отговорът е "не". И дали съответстваме на европейската обща политика – отговорът е "да". Дали съответстваме на интересите на режима на Путин – не".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия "лакто бацилус булгарикус".  Пред гостите на празника ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:06

"Сцена на вековете" - най-старият оперен фестивал на открито в България

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете" , в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят световноизвестната танцова група "Огънят на Анадола" с впечатляваща хореография от фолклорен и..

публикувано на 29.06.24 в 09:05

Стотици се събират на българо-сръбския събор "Славчето"

Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.  За събора границата се преминава през временен КПП при облекчен режим, каза кметът на Трекляно. Съборът в местността "Славчето"..

публикувано на 29.06.24 в 08:55

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20 повече са кандидат-студентите записани за редовните приемни изпити в Медицинския университет в..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги определиха  като изненадващи. Те пишат и за партия, която не признава резултатите. Повече от 7000..

публикувано на 29.06.24 в 08:28
Светите равноапостоли Петър и Павел

Петровден е!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.

публикувано на 29.06.24 в 08:24

Отбелязват Националния ден за безопасността на движението с фестивал

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата"  отбелязва днешния Национален ден на безопасността на движението с фестивал пред Художествената галерия на площад "Княз Александър Първи" в столицата. Предвидени са демонстрации, игри и викторини с награди.  Ще направят демонстрация на това как да обезопасяваме децата си в детски..

публикувано на 29.06.24 в 08:18