Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кметовете, изборите са слаба ракия." Има ли лек за песимизма в някои великотърновски села?

"Трябва да ни управлява човек, който мисли за селото, да не мисли само за себе си"

| Репортаж
село Малки чифлик
Снимка: Здравка Маслянкова

Гласовете от селата са определящи кои ще са общинските съветници и кой ще е общинският кмет, защото избирателите в малките населени места са по-дисциплинирани при изпълнението на правото си да гласуват. В селата хората гласуват с три бюлетини и на всеки четири години отиват до урната с надеждата в селото им да има повече асфалтирани улици, да се изхвърля боклукът редовно, да има обществен транспорт, с който да стигнат до града. И така на всеки четири години. Защо и за какво гласуват хората от великотърновските села Малки чифлик, Леденик и Ново село?

В община Велико Търново пряко кмета си избират 23 населени места, извън общинския център. 13 от селата са с кметски наместник. 8 са кандидатите за кмет на община, 320 се борят за 37-членния общински съвет, а кандидатите за кмет на кметство са 55. В пет от великотърновските села Беляковец, Вонеща вода, Къпиново, Церова кория и Шемшево от сега  ясно кой е кметът, защото кандидатът е един.  

Важни ли са изборите за хората в три от великотърновските села – Малки чифлик, Леденик и Ново село: 

„Важни са, разбира се, трябва да ни управлява човек, който мисли за селото, да не мисли само за себе си. За едно село всички са важни – и селяните са важни, и този, който ги управлява да има власт и да се вслушва в селяните си, на които им е началник, които са зависими от него“, казва мъж от Малки чифлик. 

„Ще гласувам, защото, когато си дам гласа, имам право да желая после, всеки човек има правото си да използва правото си на глас“, казва мъж от Леденик. „За власт не искам да говоря, това е такава дума, че не искам да говоря“, допълва драг мъж от селото. 

„По принцип не трябва да се задава въпросът важни ли са изборите. Щом не гласуваш, значи тука нямаш място“, коментира жена в Ново село. 

Времето е изборно, определяме новите стопани на градовете и селата за идните четири години. Но хората са имат и други грижи, като например да сварят ракията. Един от хубавите селски казани за ракия във Великотърновско е в Леденик: 

Кметовете, изборите са слаба ракия, защото всичко е пред очите ни – състоянието на държавата, на общините, на пътищата, на учебната система, на съдебната система, на здравеопазване. В Леденик не смятам, че управниците имат разлика. Младите искаме от кметовете от общинските съветници честност и достойно поведение. След толкова продадени души не са способни на това“. 

Малки чифлик е едно от най-бързо развиващите се великотърновски села, защото е само на километър от главния път София – Варна и е съвсем близо до Велико Търново. Имотите постоянно поскъпват, но хората нямат обществен транспорт, имат сериозни проблеми с водата. И двамата кандидати за кмет на Малки чифлик обещават, че ще решат проблемите, а как е според избирателите: 

„Много неща, които има да се оправят и искаме нещо ново, нещо младо да се хване с това село, просто няма промяна. Не е уреден транспортът, за лекар и до града се налага да се взема такси“. 

„Има още много пътища до вилната зона да се оправят. Има хора, които желаят да си вземат места, а не им се разрешава да се прекара вода. По принцип не ходя да гласува, но сега реших. Не само като дойдеш на власт да обещаваш предварително, а после да не си изпълняваш обещанията“.  

село Леденик

В село Леденик хората са силно разединени, но и те искат да живеят в по-благоустроено място, да имат улици, по които да може да мине пожарна и линейка, да имат кофи за смет пред всяка къща или поне кмет, който да закове две дъски на пейките в центъра на селото, където да може да се седне. Трима мъже, партийни кандидати, и една жена, издигната от инициативен комитет, се борят за доверието на местните хора в Леденик, които им поставят следните задачи: 

„Следващият кмет да направи вътрешните улици, инфраструктура, почистване на деретата, коритото на реката, много са нещата“. 

„Не виждам, че нещо може да се направи, след като няма субсидии, явно, който е на власт, той движи нещата“. 

„Мръсна канализация няма как да стане, след като не е станало едно време“. 

„Надеждите са Леденик да стане модерно предградие, което да е привлекателно и за млади, и за стари“. 

„Кой, каквото може, това да направи. То не може всичко, според възможностите, според финансирането“, коментират избиратели.  

Ново село

Във възрожденското Ново село местната общност е една от най-активните във Великотърновско и няма година, в която в населеното място да не се направи нещо за неговото облагородяване по различни проекти. Сега млади и стари помагат със самочувствието си, за да има за децата нова детска площадка и обновен парк, и футболно игрище в друг от селските паркове. Кандидатите за кмет на Ново село са двама, а местните хора разказват за живота си в селото: 

Добре живеем като си имаме парички, като си имаме дворче, като си произвеждаме. Другите, общите работи са на кмета да ги решава. Дано да има повече млади хора, това е, което искам. Смятам, че ще има, къщи се купуват, имаме англичани, руснаци. Доволни сме, спокойно е, нямаме престъпност. Вече сме си направили избора, вълнуваме се. За Ново село искаме още по-добра инфраструктура и по-голяма сигурност в по-крайните улици. Проблем е водата, нямаме налягане, често пъти спира“.     

Кметът не е магьосник, нито общинският, нито селският, за да реши проблемите от раз, но и на избирателите им се иска нещата да се случват тук и сега на тяхната улица, за да дадат кредита си на доверие, пускайки бюлетината. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37