Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": Терзиев запазва първата си позиция с 33%, Григорова получава 21,1%, Хекимян - 16,2%

Яница Петкова: Хората с висше образование и по-висок социален статус са решили изборите в столицата

| Интервю
Васил Терзиев, Антон Хекимян и Ваня Григорова
Снимка: личен архив, БГНЕС

Васил Терзиев запазва първата си позиция след вота в София с 33%. Ваня Григорова получава 21,1%, а Антон Хекимян остава трети с 16,2%

Това сочат последните данни на агенция "Галъп" от паралелното  преброяване, приключило в ранните часове на днешния ден. 

Социологът Яница Петкова съобщи пред БНР, че в Столичната община активността се запазва сравнително ниска - около 37% за кмет и около 36% за общински съвет.

"Тя е по-ниска, отколкото на последните местни избори", посочи тя. 

4,1% от гласувалите в столицата са отбелязали квадратчето с "Не подкрепям никого", каза още Петкова.

В Общинския съвет ПП-ДБ -Спаси София получават 36,4% от вота. ГЕРБ-СДС – 18,3%, БСП – 13,8% и за "Възраждане" са 10,4% от гласовете. 

"Доста се различава мажоритарният вот от пропорционалния, който имаме за общински съвет", настоя експертът.

Яница Петкова разкри и какъв е профилът на гласуващите в София.

"Прави впечатление, че са излезли да гласуват по-скоро представители на възрастовата група от 30 до 60 години. Нямаше особена активност от страна на младите. Хората с висше образование и по-висок социален статус са решили изборите в столицата. Такива, които редовно гласуват на избори, този път са решили да останат вкъщи". 

Значителна част от гласоподавателите на ГЕРБ са решили да не отидат до урните на тези избори или са предпочели друг кандидат, обясни социологът. 

В Пловдив, където също очакваме балотаж, доста сериозна преднина има кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров, посочи Петкова.

"Той получава 34,1% от гласовете. Ивайло Старибратов от ПП-ДБ, срещу когото той ще се изправи, получава 18,4%. В общинския съвет ГЕРБ има 23,4% от вота, ПП-ДБ – 19,1%. 

Който и от двамата кандидати да спечели, ще трябва да работи с доста разнообразен общински съвет, прогнозира социологът от "Галъп".

"Това разделение, което имаме на национално ниво, в големите градове почти напълно се възпроизвежда. В малките населени места картинката е по-различна", отчете тя.

Яница Петкова разкри още и какъв е профилът на гласуващите в София.

Чуйте подробности в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50