Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Тодорова: Дистанцията между кандидатите в София е трудно преодолима

Разтоварване от малко власт му гарантира по-дълъг живот, каза политологът за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

| Интервю
Ирена Тодорова
Снимка: Личен архив

Традиционно промените в държавата започват от столицата, заяви пред БНР политологът Ирена Тодорова, която беше и кандидат за общински съветник от "Синя София". Тя подчерта, че резултатите й дават отговори на някои ключови въпроси:

"Препотвърди се доверието в управляващите в момента - ГЕРБ, ПП-ДБ. Виждаме, че избирателите, колкото и да са гневни, отивайки до урните, не предлагат категорична друга алтернатива на националното управление. Като гледаме сумарно резултатите в страната, виждаме, че се преповтаря до голяма степен доверието в тези две най-големи в момента формации". 

Според нея представителят на ГЕРБ в София не е достигнал до балотаж по няколко причини. Тя смята, че се е допуснала стратегическа грешка от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с кандидатурата

"Това е кандидатура, която дори не успя да привлече почти никаква периферия, даже отдалечи колебаещите се избиратели от ГЕРБ. Не мога да кажа категорично дали целият актив на ГЕРБ е бил мобилизиран покрай Антон Хекимян".

В предаването "Преди всички" политологът изказа мнение, че това е начин за оцеляване на Борисов дългосрочно в политиката:

"Разтоварване от малко власт също му гарантира по-дълъг живот".

За нея е грешка да се издигат непартийни фигури за такива високи позиции. Според нея залогът е бил повече за Общинския съвет.

Ирена Тодорова каза също, че няма да е изненада, ако голяма част от привържениците на ГЕРБ подкрепят Ваня Григорова на втория тур на изборите. По думите й Григорова е взела протестния вот. Но тя трябва да бъде по-умерена в рамките на седмицата, за да привлече допълнителни избиратели към себе си, смята тя.

Според нея ако Григорова реши да овладее старата левица, ще сгреши. Тук ще се търси нов прочит на лявото в България и това би бил успешният ход, смята политологът. 

За балотажа в София в неделя, тя изказа мнение: "Мисля, че Васил Терзиев е достигнал естествения си потенциал. При Ваня Григорова има още накъде да се разширява. Но дистанцията между двамата е много голяма - около 40 хил. гласа, които са трудно преодолими".
Тодорова очаква ниска избирателна активност в неделя. Тя очаква интересни балотажи още в Пловдив и Варна.

Според нея в момента никой няма изгода от предсрочни парламентарни избори

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският премиер и лидерът на лейбъристите са изключително непопулярни сред етническите общности

Британският премиер Риши Сунак и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър са изключително непопулярни сред етническите общности в Обединеното кралство, показва ново проучване, цитирано от "Скай нюз". Въпреки че тенденциите при гласуване в етнически разнообразната общност на Острова са невероятно сложни и почти винаги трудни за..

публикувано на 16.05.24 в 03:23
Ван И е китайски дипломат и политик.

Ван И: Решението на САЩ да повишат митата на китайските стоки е признак на слабост

Решението на САЩ да повишат митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и Пекин ще отвърне подобаващо, заяви външният министър на азиатския гигант Ван И.  Ван И разкритикува решението на Вашингтон, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в съвремието. По негови думи решението е неразумно и само показва..

публикувано на 15.05.24 в 22:45

Столтенберг идва в България в края на май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се очаква да посети България в края на май. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред Нова НЮЗ.  Столтенберг ще е в страната ни по време на заседанието на Парламентарната асамблея на Алианса, която е насрочена за периода 25-27-и май.

публикувано на 15.05.24 в 22:31

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин. Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти..

публикувано на 15.05.24 в 21:46
Герт Вилдерс

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

"Много близо сме до споразумение за правителство с бъдещите ни коалиционни партньори", заяви нидерландският депутат Герт Вилдерс. Според него не е възможно преговорите да се провалят в последния момент. По думите му след изтощителни 16-часови разговори е постигнат консенсус относно държавните финанси. Тъй като партиите са разделени по..

публикувано на 15.05.24 в 21:40

Байдън и Тръмп с почти равна подкрепа сред избирателите в САЩ

Джо Байдън и Доналд Тръмп са в силно оспорвана надпревара според най-новата анкета за президентските избори на Ройтерс/Ипсос. Американският президент от Демократическата партия Джо Байдън и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп са с изравнени позиции в оспорваната надпревара за президентските избори през ноември, сочат..

публикувано на 15.05.24 в 21:35
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Украинската армия е стабилизирала фронта в Харковска област

Украинската армия е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили започнаха сухопътно настъпление на 10 май. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.  Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области "През днешния ден всички задействани подразделения на..

публикувано на 15.05.24 в 21:22