Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Петя Георгиева: Позитивната кампания е печелившата стратегия в София

"Грамотни избиратели упражняват правото си да гласуват, но ясно показват, че не са доволни от това, което се предлага и не се чувстват представени"

| Интервю
Снимка: Ирина Недева

Върховният административен съд реши, че машините се връщат на втори тур. Той отмени решението на ЦИК, с което те отпаднаха на първия. Стигна се обаче до 20% недействителни бюлетини.

Доц. Петя Георгиева, Департамент по политически науки на НБУ, припомни пред БНР, че през април т.г., когато можеше да се гласува и с хартиена бюлетина, и с машина, имаше малко недействителни бюлетини. 

"Когато гласуваме на машина, следваме определен ред от стъпки". 

Институциите трябва да осигурят такъв начин на гласуване и система, която да е разбираема за всички граждани, посочи тя. 

"Трябва да има информационни кампании не само с дигитални средства, но и на място". 

Доц. Георгиева отбеляза и че е необходимо да се направи обстоен анализ на причините, правещи бюлетините невалидни.

"Там, където наблюдаваме драматично спадане на електоралната подкрепа за дадена партия, която на предходни избори е имала много по-голям брой избиратели, а в същото време се появяват някакви несъществуващи досега партии, които отиват на втора позиция, и има над 17% недействителни бюлетини, е интересно да се види на какво основание тези бюлетини са били обявени за недействителни". 

Тя напомни, че гласоподавателят може да попълни декларация за настоящ адрес, която му гарантира правото на вот, когато не желае да гласува по настоящ адрес, а на друго място. 

"Но кампанията трябва да започне доста преди изборите". 

Доц. Георгиева коментира и факта, че в 14 от областни градове ще има балотажи. 

"След като ще има двубой с досега управляващ от ГЕРБ, има пропукване, но е рано да се твърди, че се надига вълна, която ще доведе до нова доминираща сила на територията на страната".

Тя отбеляза, че над 5% от действителните бюлетина са с "Не подкрепям никого“. 

"Въпросът е какво трябва да направят политическите сили, за да убедят гражданите да ги подкрепят и да мобилизират по-широк кръг да упражни правото си на глас.

Високомотивирани и грамотни избиратели упражняват правото си да гласуват, но ясно показват, че не са доволни от това, което се предлага и не се чувстват представени. Голяма част от гражданите пък са отчаяни и отвратени". 


Печелившата стратегия на балотажа в София ще бъде на онзи кандидат, който продължи да води позитивна кампания и да включва все по-голям брой избиратели, без да ги разделя и без да ги сблъсква по различен признак, обясни тя в предаването "Хоризонт до обед".

Кандидатурата на Ваня Григорова се доближава до едно радикално ляво, посочи още политологът.

"Това е европейска практика. Доколко обаче има политически сили зад нея, които действително ще подкрепят това проевропейско радикално ляво, предстои да анализираме".

Цялото интервю на Ирина Недева с доц. Петя Георгиева може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1

Започва удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление.  Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок,..

публикувано на 11.05.24 в 10:02
Министерство на образованието и науката

За осма поредна година: МОН връчва наградите Св. Иван Рилски на училищни директори

За осма поредна година Министерството на образованието и науката ще връчва годишните награди "Св. Иван Рилски" на директори на училища. Ежегодните награди "Свети Иван Рилски" се връчват на училищни директори, постигнали високи резултати в професионалната си дейност, и които имат принос в развитието на българското образование. Отличията са..

публикувано на 11.05.24 в 09:59

Медици с искане: Децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище и колективи от деца

Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище или организиран колектив от деца. Това е старо предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари, за което припомни д-р Костадин Сотиров в интервю за БНР. Към момента ограничението важи само за детски градини, като се допускат и деца, които не са ваксинирани по медицински..

публикувано на 11.05.24 в 09:38
Бившият посланик на България на острова представя книгата си

Дни на българската култура започват в Кипър

Дни на българската култура започват  в Кипър. 26-ото им издание се организира от Съюза на българите в Кипър под егидата на посолството на България в Никозия и ще продължи  до края на месеца. Първата покана е за среща днес със "Скритото очарование на Кипър". Това е заглавието на книгата на бившия посланик на България в Кипър от 2014 до 2018 г...

публикувано на 11.05.24 в 09:21
Община Шумен

Шумен празнува, днес е денят на града

Днес е Денят на Шумен с решение на общинския съвет от 2000 година. Датата е избрана заради писмо на арменски пътешественик, което доказва, че през 1813 г. именно в Шумен е първото градско честване на светите братя Кирил и Методий. Празникът ще започне в 10:15 часа с молебен за здраве пред сградата на община Шумен. След това е ритуалът по..

публикувано на 11.05.24 в 09:10

Първа екстремна слънчева буря в САЩ от 21 години насам

Американски експерти отчетоха първата екстремна слънчева буря от 2003 година. Според Центъра за прогнозиране на времето към Американската агенция за океански и атмосферни изследвания ефектът от бурята вероятно ще продължи през почивните дни и началото на следващата седмица.  Смята се, че явлението може да доведе до появата на северни..

публикувано на 11.05.24 в 08:54

Рекорден джакпот: Щастливец от Неапол удари шестица от тотото, спечели 101,5 млн. евро

В италианския град Неапол е спечелен рекорден джакпот от държавна тото игра. Супер джакпотът от играта Superenalotto e от 101,5 милиона евро.  Фишът, уцелил печалбата от шестте изтеглени числа от деветдесет, е с цена 2 евро. Бил е пуснат в тото пункт в центъра на Неапол на главната търговска и туристическа  улица "Толедо"...

публикувано на 11.05.24 в 08:42