Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Шарков: Фирмите трябва да внимават с подобни на Chat GPT системи

Фишингът и зловредният софтуер - най-опасни за бизнеса

Стоян Темелакиев: Докладването на киберпрестъпления е път към по-безопасна дигитална среда

| Репортаж
Снимка: nato.int

Фишингът и зловредният софтуер се оказват най-опасни за бизнеса - това показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията в България, Нидерландия и Испания, проведено сред 1 200 компании. На форум, посветен на киберсигурността, специалисти предупредиха, че има опасност и от ползването на изкуствен интелект. 

ГДБОП отправи предупреждение, че има нова тенденция при киберизмамите - да получите писмо от шефа, за да си смените банковата сметка. 

Николай Неделчев, началник на сектор "Финансови измами" към отдел "Кибератаки и финансови измами" в ГДБОП- МВР, обясни два от новите елементи при фишинг измамите.  

"Използва се публично достъпна информация за изпълнителните директори, за счетоводителя на компанията. Имейлът изглежда все едно, че е изпратен от изпълнителния директор. Нарежда се да се изпратят спешно пари във връзка с нова и тайна сделка, от която компанията ще спечели много. Парите постъпват по сметката на финансово муле. При този тип измама не е необходимо да има някакъв достъп – използва се изцяло публична информация".

Нов вариант на тази измама за България е, че се изпращат имейли от името на определени служители, които приканват да им бъде превеждана заплатата по нова банкова сметка, посочи още той.

"За да се предотврати този тип измами, когато става въпрос за превод на пари, трябва информацията да се потвърждава по два независими канала".

Оказа се, че няма данни за това на какви атаки са подложени бизнесите. Една от причините е, че бизнесът не вярва, че институциите могат да помогнат. Второ - частните компании докладват, че са се справили със свои сили с киберинциденти. И трето – счели са инцидента за твърде тривиален. 

Има два или три вида ключови престъпления, които най-често се срещат. Фишинг престъпление докладват 47% от компаниите. Една на всеки две компании е пострадало от фишинг атака през последните 12 месеца. Това е изненада за изследователите. Вторият тип престъпления е зловредния софтуер,  който е докладван от 17% от компаниите. Третата най-популярна атака е т. нар. "отказ от услуга". 

Администраторите на уебсайтове и доставчиците на мрежови услуги са основно компаниите, които се обръщат към властите, за да докладват кибератаки. Към полицията и правоприлагащите органи са докладвани престъпления, като зловреден софтуера и искане на откуп и кражба на идентичността на компанията в интернет. Три са основните причини, поради които една компания решава да докладва, че е жертва на кибератака - на първо място, за да си гарантира, че няма да се повтори това престъпление, на второ - за да помогне на властите и на трето - понеже това е правилният подход. 

Правоприлагащите институции обаче отчитат, че компаниите не искат да се дискредитират, че са уязвими и затова не споделят киберницидентите. Което пък, според Светослав Василев, завеждащ отдел "Кибер престъпления" в Националната следствена служба, е проблем за разкриването им.

"Извършителят на атаката срещу "Български пощи“ е установен. Не е достатъчно грамотен. Беше използвал един биткойн адрес за получаване на два различни откупа. Сблъскваме се постоянно с нежелание от страна на големите финансови институции да докладват за проблемите. Имаме две досъдебни производства, свързани с атаки срещу големи финансови институции. Те не са публично известни. В България ежедневно има атаки срещу тях. Те не се докладват и извършителите остават неразкрити. Причините са комплексни - както недоверието в правоохранителните органи, така и нежеланието те да получат достъп до цялата дейност на компанията, което може да доведе до извличането на данни за извършени други нарушения". 

И прокуратурата е била подложена на кибератака. "Хоризонт" научи и за падане на сайта на Министерството на отбраната, но само за кратко. Какво може да се направи? Докладването на киберпрестъпления е пътят към по-безопасна дигитална среда. За това призова заместник-министърът на вътрешните Стоян Темелакиев. По неговите думи, като докладват престъплението, жертвите увеличават шансовете си да възстановят своите загуби. Факторът време също е от огромно значение, увери той. Иначе, докато хакерите са хора, специалисти предупредиха, че и системите с изкуствен интелект може да служат за разкриване на бизнес информация. С тези примери Георги Шарков, Лаборатория по киберсигурност в "София Тех Парк" обясни, че фирмите трябва да внимават с подобни на Chat GPT системи

"Едни от първите проблеми бяха с изтичането на чувствителна информация. Първи за това сигнализираха от "Самсунг".  Миналата седмица беше оповестено, че само от диалог с Chat GPT доста персонална информация - като пол, възраст и локакация – може да бъде установена". 

Колко сме зависими от изкуствения интелект? Вчера президентът на Съединените щати Джо Байдън подписа указ за изкуствения интелект. От компаниите ще се иска да докажат, че техните системи са безопасни, а Министерството на енергетиката на САЩ да се увери, че AI системите не представляват химически, биологични или ядрени рискове, както и да нареди на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешната сигурност разработване на "променящи играта кибер защити". Ясно обозначаване на генерирано от AI съдържание, като същевременно ще разгледа правата за поверителност и ще гарантира, че то се използва в полза на потребителите и защита на работници. ЕС също си има регламент за прилагане на изкуствения интелект. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече се продават билети на Централна гара в София

Заради технологичен проблем на билетите каси на Централната жп гара в София временно билети за пътуване не са се издавали, съобщиха от Компанията.  Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София Проблемът е възникнал в началото на работния ден, като пътниците са били насочвани да закупуват билети онлайн или..

публикувано на 12.07.24 в 12:17

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско стопанство в Петрич са получили сигнал за голям горски пожар , който бушува на територията на Северна..

публикувано на 12.07.24 в 11:45
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. Последният конвергентен доклад показа, че..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в началото на тази седмица на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. Катастрофата беше..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна. Пътниците са посъветвани да си купят билет във влака или пък онлайн.

публикувано на 12.07.24 в 11:08

Пореден депутат напусна ПГ на ДПС, така засега са 23-ма

Втори депутат напусна ПГ на ДПС в петъчния ден. Информацията обяви председателя на парламента Рая Назарян. Пред народните представители тя обяви, че заявление за напускане на групата е подал Мюмюн Мюмюн.  Така групата на ДПС остава с 23-ма членове, а вече напусналите групата на движението са 24. По-рано през деня ПГ на ДПС напусна..

публикувано на 12.07.24 в 11:00
Деница Сачева зам.-председател на ПГ на ГЕРБ –СДС

Деница Сачева: Позицията на ГЕРБ-СДС за втория и третия мандат остава непроменена

Позицията на ГЕРБ-СДС за неподкрепа на втория и третия мандат за съставяне на правителство на този етап е непроменена, заяви Деница Сачева в отговор на въпрос дали има промяна на тази позиция с оглед на последните политически събития и дали ако получат покана от ПП-ДБ, ще се явят на разговори. Тя коментира и възможностите за техническо..

публикувано на 12.07.24 в 10:55