Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческите музеи в Силистра и Русе предлагат туристическа обиколка, свързана с някогашната еврейска общност

| Репортаж
Сградата на Синагогата, строена 1884 година. След 1944 е превърната в спортна зала
Снимка: Незабравка Кирова

Туристическа обиколка по места, свързани с някогашната еврейска общност, предлагат историческите музеи в Силистра и Русе. Съвместната им работа е по проект, посветен на 80 години от спасяването на българските евреи.

Теренните проучвания из градските пространства са продължили няколко месеца, за да бъдат систематизирани ключови топоси, обвързани с живота и дейността на общността. Паралелно с това са били реализирани и поредица от интервюта с евреи и с хора на достолепна възраст.

Формираните културни маршрути ще бъдат интегрирани в екскурзоводските услуги на музеите в Силистра и Русе, като това ще обогати техния съдържателен репертоар. Те имат и своя визуален израз в създадени за целта дипляни, а информацията ще бъде качена и на уебстраниците на музеите в двата крайдунавски града. Направени са така, че всички, които проявяват интерес, могат да обхождат местата и самостоятелно, без участието на екскурзовод, разказа проф. Николай Ненов, директор на Историческия музей в Русе.

"Имаме два културни продукта. Тези маршрути са елемент и по Закона за културното наследство. Събират в един разказ за града множество и различни хора.

Даваме една различна гледна точка – не какво официалните институции, архивите и музеите говорят за темата по спасяването на българските евреи, а възможност на самите хора да разкажат".

В Силистра ситуацията е по-различна от други населени места в страната.

"Важно е да отбележим тези места, защото те са общи.

След изселването на онези близо 50 хиляди евреи, те липсват от нашите градове, защото са безспорна ценност.

Имаме 8 спирки от маршрута в Силистра. Толкава са и спирките в Русе"

Къщата на еврейски търговец на зърно

Първите исторически свидетелства за евреи в Силистра са от средата на 16-и век. От тогава до 1948 година, когато се създава държавата Израел – тук е имало между 200 и 500 души, каза д-р Наталия Минчева от музеят в Силистра.

"Имат своето присъствие в социално-икономическия и културния живот на нашия град. Допълват неговото културно многообразие. 

Знакови са сградата на синагогата и мемориалният комплекс, посветен на Елиезер Папо". 

От балкона на тази сграда е звучал шофар при настъпването на Новата година

Обиколката в Силистра започва от Регионалния исторически музей и площадчето, което е събирало децата от три махали – българска, арменска и еврейска. Разходката продължава по улица „Христо Смирненски“, където са се намирали голяма част от домовете на по-богатите евреи.

Къщата на Жак Ешкенази, от чийто балкон звучал шофар, с който евреите възвестявали настъпването на Новата година и сградата на синагогата, която от десетилетия е с друго предназначение, а в миналото е била едновременно молитвен дом и културно средище на общността.

Включени са и местата, където са се намирали еврейското гробище и Еврейската община, както и Мемориалният комплекс на равина Елиезер Папо, един от 12-те най - почитани равини по света – спасител на града от чумата преди близо двеста години.

Тук са били Еврейската община и гробище

За Вера Милева от историческия музей в Силистра проучването е било интересно, тъй като еврейската общност не е била обект на изследвания досега, за разлика от работата на специалистите по теми, свързани с българите, турците и дори с арменците в града. И синтеза между общностите според нея, трябва да бъде проучен по-обстойно. 

"В годините преди Балканските войни успяхме да локализираме дори улиците, по които са живели. Хората от този списък бяха банкери, сарафи, житари, търговци, но и бедно еврейско население. Впечатлих се от тази ярка диференция между самите евреи". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис с държавния глава Джо Байдън

Камала Харис на път да спечели с лекота номинацията за президентските избори

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис си е осигурила подкрепата на достатъчно делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия за предстоящите президентски избори. Същевременно днес се очаква в Белия дом да се завърне и президентът Джо Байдън, който в неделя се отказа от надпреварата.  До понеделник вечерта Камала Харис успя да си..

публикувано на 23.07.24 в 18:25
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка

Директорът на американската служба по сигурността Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка десет дни след покушението срещу кандидата на Републиканската партия и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп. Чийтъл бе подложена на остри критики заради пропуските в охраната на митинга в град Бътлър, където 20-годишен жител на Пенсилвания, въоръжен с..

публикувано на 23.07.24 в 18:19

Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция

Дъжд загаси пожарите в Северна Гърция. Няма опасност пожарът на планина Славянка да премине границата, дъжд в Гърция помогна Туристите да не влизат в морето до преминаване на бурите, съветват властите в южвата ни съседка. Гърция: Пореден ден с висок риск от пожари, земетресение разлюля Крит В Северна Гърция заваля дъжд, като естествено..

публикувано на 23.07.24 в 18:17

Няма опасност пожарът на планина Славянка да премине границата, дъжд в Гърция помогна

Овладян е пожарът в Северна Гърция, близо до границата с България, който заплашваше да премине на наша територия. В района е завалял дъжд, който е помогнал на пожарникарите в южната ни съседка да се справят със стихията. Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските..

публикувано на 23.07.24 в 17:38
Васил Терзиев

ГЕРБ-СДС обвини столичния кмет заради спряното събаряне на ловния хотел на Румен Гайтански

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър". "Доверчив или прекалено сговорчив се оказа г-н Терзиев когато повярва на обещанията на Румен Гайтански, че той сам ще събори незаконните си постройки до язовир "Искър"...

публикувано на 23.07.24 в 17:05

МВнР: Българските граждани, които посещават Гърция, да не носят ножове с острие над 7-10 см

Министерството на външните работи предупреди, че според гръцките закони е забранено носенето на оръжие - огнестрелно и хладно, включително нож. Информацията беше разпространена след случаи на задържани в Гърция български граждани с ножове. В практиката на гръцките полицейски органи е прието, че ножове с дължина на острието над 7-10 см се смятат за..

публикувано на 23.07.24 в 17:00

Вицепрезидентът: Дебелите мрежи на забравата никога няма да скрият делото на Вапцаров

Мъдростта на Вапцаровите думи е нашият естествен човешки ориентир. Най-важното им послание е, че никой няма право да ни отнема бъдещето, а то е в нашите ръце. Това заяви в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва във възпоменателното поклонение по повод 82-рата годишнина от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров:..

публикувано на 23.07.24 в 16:41