Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Яневски от с. Микрево за изборите от соца до днес

Снимка: Ани Петрова

За какво може да послужи една дървена клечка? Явно за много неща, включително и за мерна единица. 

Дървена клечка с определена дължина е показвала на неграмотните избиратели как да гласуват. Този безпогрешен метод се е използвал от години и далеч не е забравен в малките населени места, разказа за "Рано в неделя" 79-годишния Иван Яневски от село Микрево.

Той участва в организацията и провеждането на избори цели 60 години.

"Бил съм три пъти в общинските комисии, десетки пъти съм бил председател или член на секционни комисии. И по време на соца, когато гласуването беше задължително и избирателната активност беше 99%.

Разликата от тогава и днес, е че хората вече са аполитични, малко хора избират управата и на общината, и на парламента, разказа още дядо Иван.

"И тогава се избираха общински съветници, избираше се парламент, кметовете се назначаваха административно.

При местните избори имаше т.нар. индийска нишка, като бюлетината се препредаваше от човек на човек попълнена...Сега вече бюлетината се дава от комисията и така е по-добре.

Макар че, сега също има начини за измама. С една дървена клечка- мерило на неграмотните се дава шаблон за кого да гласуват, макар, че за мен неграмотните не трябва да гласуват, смята Иван Яневски.

Още по темата в звуковия файл.  

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първите 19 модернизирани вагона, купени от "Дойче бан", вече са в България

Първите 19 модернизирани вагона, които страната ни закупи от "Дойче бан", вече са в България. Обновеният подвижен състав се очаква да влезе в експлоатация в средата на юни.  Модернизираните 19 вагона са част от договора за доставка на общо 79, които доскоро са били използвани:  "Може да звучи парадоксално, но това е най-модерната техника на жп вагона,..

публикувано на 23.05.24 в 14:54
Президентът Румен Радев дава брифинг пред медиите по актуални теми в Рим, където е на посещение -  23 май 2024 г.

Президентът Радев изрази готовност за скорошна среща с новоизбрания държавен глава на РСМ

На брифинг в Рим, където е на посещение, президентът Румен Радев определи като "положителен знак" стремежа на държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска – Давкова двамата да се срещнат. Днес делегациите и на двете държави са в италианската столица и имаха отделни срещи във Ватикана с папа Франциск. Румен Радев подари на..

публикувано на 23.05.24 в 14:29

Протестиращи срещу беззаконието по пътищата се срещнаха с общинари в София

Участници в шествията, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата, се срещнаха с общински съветници пред сградата на Столичната община. Шумно, със сирени, свирки и клаксони пешеходното и автомобилното шествие навлязоха пред сградата на Столична общи на улица "Московска". За среща с протестиращите от сградата на общината..

публикувано на 23.05.24 в 14:22
Аналена Бербок

Германия разкритикува трите държави, обявили, че ще признаят Палестина

Германското правителство разкритикува самостоятелния ход на Испания, Ирландия и Норвегия, които вчера обявиха, че ще признаят Палестина за държава. Според германската министърка на външните работи Аналена Бербок този ход не води до нищо конкретно и само ще затрудни евентуални мирни преговори.  Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата..

публикувано на 23.05.24 в 14:07
Васил Терзиев

Кметът на София предлага временна комисия за лифтовете на Витоша

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра Ще бъдат търсени и..

публикувано на 23.05.24 в 14:07

Проф. Даниела Бобева: Изчезна патосът за еврото и зеления преход

В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция , каза пред БНР финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски. "Големият проблем е, че никой не казва откъде ще дойдат тези пари за по-високите доходи, за по-социална, за по-демографска политика . Има огромен дефицит в това..

публикувано на 23.05.24 в 13:57

Как ще реагира имотният пазар на мерките на БНБ за контрол на жилищното кредитиране?

БНБ отчете двоен ръст на ипотечните кредити през последните четири години . Риск от свърхкредитиране няма, но за да остане системата стабилна, Централната банка разпореди в началото на седмицата по-строги мерки при отпускане на заеми, обезпечени с имоти. БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни..

публикувано на 23.05.24 в 13:45