Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централният държавен архив ще представи архивите на Емануил Попдимитров

3
Минко Попдимитров и Андреа Попдимитрова

На 14 ноември в Централния държавен архив ще бъдат изложени архивите на Емануил Попдимитров, поет, преводач, литературен критик, философ, преподавател в Университета и общественик. 

Гости в "Нощен Хоризонт" са неговите наследници –  внукът Минко Попдимитров, художник и правнучката, дъщеря на Минко Попдимитров, Андреа Попдимитрова, която пише стихове. 

"За моя дядо Емануил Попдимитров ми разказваше моята леля Светла Димитрова, а за поезията му мога да кажа, че съм възхитен от лириката му. Първо много харесвах Гео Милев, а след това се насочих към стиховете на моя дядо Емануил Попдимитров, сподели в "Нощен Хоризонт" Минко Попдимитров.

"Аз зная за моя прадядо от баща ми на първо място, но и в училище, когато го изучавахме, бях много горда от този факт, съучениците ми също много се изненадаха от това, че има в класа им близък на поета. А негови стихотворения съм чела от стихосбирките, които имаме в къщи. Образите в неговите стихове сякаш са рисувани с думи, той успява да те пренесе в друго измерение", разказа в "Нощен Хоризонт" правнучката на поета Андреа Попдимитрова. 

За Попдимитров разказа и проф. д.н. Милена Кирова, преподавател в СУ и автор на 3-томното изследване върху Историята на българската литература от Освобождението до Първата световна война. 

"За Емануил Попдимитров мога да кажа, че той има своето признато място в историята на българската литература. Малко позабравен до края на 20 век. Но той е отново припомнен през 2005 г. във връзка с честването на 120 години от неговото рождение", каза пред БНР проф. Кирова. 

Какво ще може да се види на изложбата на "Московска" 5 в Държавния централен архив на 14 ноември ще научим от Марио Александров, старши експерт в отдел "Обработка на архивните фондове" в дирекция "Централен държавен архив". 

"На изложбата ще бъдат представени негови документи от личния архивен фонд, които се съхраняват при нас. Ръкописи и чернови на творби, снимки, стихосбирката - "Пред дверите на любимата", а също и документи на неговия внук, който е дарител на ЦДА и на родителите на Минко Попдимитров, каза за "Хоризонт" Марио Александров. 

Архивът е достъпен и в дигитален вариант чрез сайта на Държавната агенция архиви - секция - "Информационна система на държавните архиви".

Изложбата продължава до 21 ноември 2023 г.

В предаването ще чуем и Светла Попдимитрова, едно от децата на Емануил Попдимитров, както и негови стихове в изпълнението на актьора Петър Петров. Записите са от "Златния фонд" на БНР. Актьорът Марин Рангелов прочете стиховете на Андреа Попдимитрова.

В предаването ще чуете и стихове на Емануил Попдимитров и на Андреа Попдимитрова. 
Минко Попдимитров, Андреа Попдимитрова и Марин Рангелов

Минко Попдимитров се дипломира през 1978 год. във ВИИИ „Николай Павлович” / сегашната Националната художествена академия/, специалност „Керамика” при проф. Венко Колев и проф. Георги Коларов. По-ранните му творби са предимно декоративно- монументална керамика, но постепенно пристрастията му се отправят към метала като материал /по-специално към месинга/ и към малката декоративна пластика като творческа форма. Минко Попдимитров е интересен, своеобразен автор, eкспериментатор в битието си като художник.

Андреа Попдимитрова е бивша стюардеса, неуморим пътешественик в същината си и известна поетеса в минали животи. В този живот е романтично меланхолична душа с поетичен дъх. В момента се занимава с организирането на екскурзии и почивки в една агенция, отглежда дъщеря си ,спортува всеки ден преди работа и пише стихове по нощите, когато очите й се затварят и хората не я гледат. Все още се търси по пътя Сантяго де Компостела (мислено), но мисли, че започва да се открива и да харесва това, което трябва да бъде. Една от близките й цели е издаването на втора стихосбирка, след 6 год. пауза. През 2017година тя публикува първата си стихосбирка „Ще се превърна в стих”.

По темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Нина Караманова

Съвременният шедьовър "Светлина между два океана" на М.Л.Стедам с ново издание

"Светлина между два океана " на М.Л.Стедман е една съвременна книга , която напълно заслужено е сред най-обичаните заглавия в последните години. Ето защо вече може да се похвали с много красиво ново издание. По романа бе направен дори красив филм с участието на Алисия Викандер и Майкъл Фасбендър . Двамата чудесно се превъплътиха..

публикувано на 29.02.24 в 18:30

90 години от рождението на народната тракийска певица Кичка Савова

Фондация "Кичка Савова" е основана от семейството на народната певица, за да подкрепи МФФ "С песните на Кичка Савова". Фондацията издаде сборник с 20 от най- популярните песни на певицата, аранжирани за глас и  пиано от Георги Андреев, директор на Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".  Предстоят и още инициативи инициирани от фондацията,..

публикувано на 29.02.24 в 14:23

Излиза ново списание за фотография - "Фототека"

Излиза ново списание за фотография - "Фототека" . Пред БНР главният му редактор Константин Радев обясни за името, че това е игра на думи - между фотография и библиотека.  " Фотографията се нуждае от тяло, има нужда от физическо присъствие ", смята той.  По думите му  първият брой е символичен - първи брой, първите снимки на Веселин..

публикувано на 29.02.24 в 11:42

Румен Ангелов представи новата си изложба в ОКИ "Красно село"

На изложба Шарен свят от конци и „Силуети“ на художника Румен Ангелов могат да се насладят столичани до 29 – ти Февруари в Общински културен институт „Красно село“, град София. Това е неговата 12 изложба. От малък рисува, изкуството е заложено в него, предава се от родителите му. Всичко, което го заобикаля го пресъздава в..

публикувано на 29.02.24 в 09:50

Обявиха номинациите в анкетата "Музикант на годината 2023"

От 1 до 31 март 2024 г. в сайта muzikant.bnr.bg слушателите на Българското национално радио ще имат възможността да определят с гласуване носителите на награди в анкетата "Музикант на годината 2023" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт".  33-тото издание на допитването има нов регламент, който включва три етапа:..

публикувано на 28.02.24 в 12:09

Соня Йончева беше удостоена с отличието "Офицер на Ордена за изкуство и литература" на Франция

Световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева получи високото отличие "Офицер на Ордена за изкуство и литература" на Франция за своя значим принос за разпространението на френската култура и изкуство в световен мащаб. Почетният медал ѝ беше връчен лично от Н.Пр. Жоел Мейер - посланик на Франция в България, на изискана церемония в..

публикувано на 28.02.24 в 11:02

Стефан Китанов: СФФ е посветен на отварянето от нас към другите, на българското кино към целия свят

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" (СФФ) започва след по-малко от месец. Основната програма е от 13 до 31 март. В този период са изданията и в Пловдив, Бургас и Варна.  Откриването ще бъде с филма "Клопка" на режисьора Надежда Косева - в зала 1 на НДК от 19.00 часа.  На 23 март ще се проведе церемонията по връчването..

публикувано на 27.02.24 в 16:00