Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен проект ще модернизира обществения транспорт в Кипър

Снимка: архив

В Кипър започва мащабен проект на стойност 62 млн. евро за модернизация на инфраструктурата на обществения транспорт. Целта е постигане на устойчива градска мобилност, подобряване на трафика и пътната безопасност, казаха от Министерството на транспорта след подписването на договора за него.

В рамките на проекта ще бъдат инсталирани 4450 нови спирки, 350 от които са с интегрирани "умни" технологии, и ще бъдат обновени над 1000 съществуващи спирки. Новите съоръжения ще използват възобновяеми енергийни източници за осветлението и електронните табели. Те ще бъдат достъпни за хора с двигателни, зрителни и слухови увреждания. Освен тях ще бъдат изградени 200 велосипедни стойки и 20 велосипедни станции.

Обширният транспортен план ще се реализира в четири етапа, като първите нови спирки трябва да бъдат готови през април догодина. 65% от финансирането на проекта е от европейски фондове, а 35% - от национални.

Подобряването на инфраструктурата с модерни и удобни спирки ще направи обществения транспорт по-привлекателен и ще насърчи жителите на градовете да го използват по-широко, очакват от транспортното министерство.

Сега градските автобуси не са предпочитан начин за придвижване в Кипър. На тях се возят само 3% от населението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дигитален преход на Кипър с над 280 млн. евро, осигурени от еврофондове

Над 280 млн. евро, осигурени от европейски фондове, ще подкрепят Кипър в прехода му към дигиталната ера. Финансираните с тях проекти са включени в Стратегическия план за цифровизация 2024-2026 г., който ще бъде представен в парламента в..

публикувано на 30.10.23 в 08:39
Старият град в Лимасол.

Кипър: Близо 4 млн. евро безвъзмездни помощи за традиционни ресторанти и магазини

Близо 4 млн. евро безвъзмездна финансова помощ предоставя правителството на Кипър за обновяване на ресторанти и магазини, предлагащи традиционни кипърски продукти. От днес те могат да подават заявления за включване в новия план за субсидиране на..

публикувано на 02.11.23 в 08:05

Бензинът и дизелът вече ще са с по-ниски цени в Кипър

В Кипър от днес бензинът и дизелът поевтиняват, тъй като влиза в сила законът за намаляване на акциза върху горивата, който бе одобрен от парламента на извънредно заседание вчера следобед. Промяната в данъчното облагане, която води до спад в цените на..

публикувано на 03.11.23 в 03:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване. Проверката ще се извършва от Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Процедурата е част от изборния процес...

публикувано на 11.05.24 в 07:23
Празник на хората в Чепеларе

Празник на хората в Чепеларе

Голям празник на хората ще се проведе на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб "Веселие" с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, на Центъра за подкрепа на личностното развитие,..

публикувано на 11.05.24 в 05:35

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще..

публикувано на 11.05.24 в 05:27

Празник на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат приготвени и раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на празника на яйцето, който се провежда днес в градския парк „Кирил Ракаров“. Тази година празникът е двудневен и изцяло насочен към традициите и екологията...

публикувано на 11.05.24 в 04:39

В Стефан Караджово честваха годишнина от рождението на революционера

В село Стефан Караджово отбелязаха тържествено 184-тата година от рождението на  бележития българин. Официално беше открито и ремонтираното Основно училище, носещо името на героя.   В боляровското село се съхранява родната къща на Стефан..

публикувано на 11.05.24 в 04:29

В Горна Оряховица ще бъде създадена общинска полиция

Община Горна Оряховица ще създава общинска полиция, след като получи съответния лиценз.  Съществуващата досега общинска служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи..

публикувано на 11.05.24 в 04:16

Инициатива популяризира спортния туризъм по Черноморието

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов 1 SEA (Едно море) и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможностите му..

публикувано на 11.05.24 в 03:51