Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Краят на кръвопролитието в Близкия изток не се вижда

Александър Гринберг: Политическата ситуация в Израел не допуска никакъв друг изход от войната, освен унищожаване на "Хамас"

Снимка: Алами/Ройтерс

За малко повече от месец новата война между Израел и Хамас взе повече от 12 хиляди жертви, главно мирни жители в двете страни. Според Държавния департамент на САЩ загиналите може да са още повече. Клането може да се проточи още дълго и причина за това може да е възможна интервенция на Хизбула и Иран. Друга причина е липсата на визия у Израел и най-близките му съюзници за бъдещето на Газа и за това как евентуалната военна победа над "Хамас" и другите екстремисти да бъде превърната в трайна, политическа победа.

(Без) стратегия за изход

Близо месец след началото на войната, израелското правителство, изглежда, няма конкретна представа какво иска отвъд декларираните цели да освободи заложниците и да съкруши "военния и управленски потенциал" на "Хамас".

Премиерът Бенямин Нетаняху проговори за пръв път по темата едва в понеделник, 6 ноември, когато бе притиснат по темата от журналист на ABC News:

"Мисля, че Израел ще отговаря за цялостната ситуация по сигурността за неопределен период от време, защото виждаме какво става, когато това не е така. Имаме взрив от терор на "Хамас" в мащаб, който не можем да си представим."

Изказването на Нетаняху веднага разбуди спекулации за възобновяване на 40-годишната израелска окупация, прекратена през 2005 година от предшественика му Ариел Шарон. Възобновяване на окупацията, което би било в разрез с визията на някои от най-близките съюзници на Израел.

В реч на конференцията на европейските посланици същия ден, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се съгласи, че властта на Хамас в Газа трябва да бъде ликвидирана, но отсече:

"Дълготрайно военно присъствие на Израел в Газа не бива да има. Газа е жизненоважна част на бъдещата палестинска държава. Никакво прокуждане на палестинците от Газа! Това е още една рецепта за допълнителна нестабилност в региона."

Против повторна израелска окупация на Газа се обявиха и Съединените щати. Държавният секретар Антъни Блинкън допусна само преходен период, докато в областта бъде установена нова администрация.

Управляващите в Израел побързаха да уточнят, че не възнамеряват да окупират трайно Газа. Нетаняху се поправи пред Fox News в четвъртък:

"Трябва ни Газа, която е демилитаризирана, дерадикализирана и възстановена. Не искаме да завладяваме, нито да окупираме и управляваме Газа. Ще трябва да намерим гражданско правителство, но в обозримо бъдеще ще трябва да сме сигурни, че (нападението от 7 октомври) няма да се повтори. Затова трябва сигурна сила, която при необходимост да навлезе в Газа и избие убийците. Така ще бъде предотвратена повторна поява на формирование, подобно на "Хамас".

В самия Израел далеч не всички са съгласни с предложения от премиера вариант за гарантиране на сигурността.

"Политическата ситуация в Израел не допуска никакъв друг изход от войната, освен унищожаване на "Хамас", което ще рече окупиране на Газа. Никакъв друг изход не е приемлив, защото докато заплахата от Газа съществува, животът не може да се върне в нормалното си русло", каза в интервю за "Събота 150" Александър Гринберг, експерт по военно дело и международни отношения в Ерусалимския институт за стратегия и сигурност.

Една от идеите за трайно обезвреждане на екстремистите, е мироопазващи сили с мандат на ООН да бъдат разположени в Газа. Съдейки по цитираната реч на Урсула фон дер Лайен пред посланиците, Европейската комисия не изключва този вариант.

Натам, може би, клонят и Съединените щати. По време на изслушване в Сената на 31 октомври Блинкън посочи, че на мястото на Хамас "в даден момент" трябва да застане "ефективна и съживена" Палестинска автономна администрация.

"Дали това е постижимо отведнъж е голям въпрос, който трябва да проучим. Ако се окаже невъзможно, то тогава има варианти за временна уредба с участието на страни от региона, както и на международни агенции, които да помогнат за сигурността и управлението на Газа."

В Израел нямат високо мнение за американските проекти. Гринберг припомня ролята на един от предшествениците на Блинкън за това ивицата Газа да попадне под контрола на екстремистите:

"Изборите от 2006 година, които доведоха "Хамас" на власт, са заслуга на Кондолиза Райс (тогавашния държавен секретар на САЩ). Тя накара Израел и Палестинската автономия  да се съгласят против волята си на тези избори, защото, видите ли, изборите са демокрация."

Днес надеждите, че Палестинската автономия, начело с президента Махмуд Абас, ще е в състояние да запълни управленския вакуум в Газа, не са особено големи дори и във Вашингтон. Причините за съмнения не са една и две.

"Хората на Абу Мазен не могат да бъдат спуснати в Газа просто ей така, на израелски щикове", отбелязва Гринберг, визирайки и без това ниската популярност на Абас сред сънародниците му.

"Палестинската автономия не е обичана (на Западния бряг) именно заради сътрудничеството си с израелските служби срещу "Хамас". А си сътрудничи с Израел, не защото искрено го иска, а от инстинкт за самосъхранение. Защото знае, че ако бъде създадена палестинска държава, "Хамас" може да свали от власт сегашната администрация - също както направи в Газа през 2006-2007 година."

В отговор на податките от Блинкън, Махмуд Абас декларира, че Палестинската автономна власт е готова да поеме отговорността за Газа, но само в рамките на цялостно политическо решение, което да включва и Западния бряг на река Йордан с източен Ерусалим.

Ще се съгласи ли на такова "цялостно решение" израелското правителство е още един "голям въпрос". Основателно или не, в Израел подозират Палестинската автономия в нежелание да озапти екстремистите на Западния бряг. В сблъсъци там през последния месец израелската армия уби близо 180 палестинци, 11 от тях - при акция в Дженин този четвъртък. За Тел Авив безсилието на палестинските власти срещу местните клетки на "Хамас" е показател, че на тях не може да се разчита за сигурността на Газа.

Битката

Засега размишленията и изявленията за бъдещето на палестинския анклав след войната изглеждат твърде подранили. Защото "Хамас" все оказва ожесточена съпротива на израелските войски в главния град на областта:

"Те не са някаква банда терористи, въоръжени с "Калашников". Те са професионални бойци. Вярно е, че не разполагат с въздушни сили и танкове, но имат всичко останало и знаят как да го използват с максимална ефективност. И се бият ожесточено - затова битката за Газа е тежка."

Израелската армия изгуби повече от 300 бойци при внезапното нападение на "Хамас" от 7 октомври. Но откакто навлезе в Газа на 27 октомври, жертвите й са 34. Според Гринберг, това е показател, че командването е научило уроците от последните войни, като при това демонстрира отлично взаимодействие между родовете войски.

"Нахлуването в Газа започна от няколко посоки, за да бъде обкръжен градът. Настъплението е съпроводено с обстрел от артилерията, от въздуха и откъм морето, така че командирите на "Хамас" да не могат да отгатнат откъде ще дойде следващият удар.

"Израелската пехота действа в тясна координация с военновъздушните сили. Също така със специални бойни инженерни части, чието предназначение да прочистят тунелите. Пехотинците засичат възможните цели и препредават координатите им на самолетите и бойните кораби, които пък им осигуряват огнева поддръжка."

Колкото и внушителна сила да е израелската армия, победата й далеч не е предрешена.

Сред факторите, които забавят настъплението, са съображенията за заложниците, които "Хамас" взе от южен Израел и отвлече в подземните си укрепления на 7 октомври. Както сочи Гринберг, "Хамас" се опитва да се възползва от тях за психологически натиск върху израелците и да подкопае доверието им в израелското правителство. То, от своя страна, не желае да повтори случая от 2011 година, когато размени над 1 000 палестински затворници за отвлечения израелски войник Гилад Шалит.

"В замяна на свободата на Шалит бяха освободени Яхъя Синуар (сегашният лидер на "Хамас" в Газа) и други като него. С това просто се даде началото на нов цикъл на насилие."

Непосредственият фактор, с който израелското командване е длъжно да се съобразява, са между 20 хиляди и 40 хиляди бойци от бригадите "Езедин ал Касам" - военното крило на "Хамас". Да се унищожи такава сила изглежда непосилна задача. Надеждата на израелците е да я обезглавят, като открият и елиминират командването й.

"Това, разбира се, е трудно, но успееш ли да го направиш, ще напипаш нервния център на "Хамас" и въоръжените й сили. Парализираш ли централното командване, всички останали задачи стават много по-лесни."

Това е причината за ожесточените боеве от последните дни около главната болница на град Газа - "Ал Шифа". Израелското разузнаване е убедено, че в тунелите именно под тази болница се намира командването на "Хамас".

В болницата обаче потърсиха убежище и хиляди бежанци. Растящият брой на цивилните жертви води до засилване на обществената реакция в редица страни в Близкия изток, Европа и Съединените щати. Според източници на списание "Economist" е само въпрос на време - може би само няколко седмици - президентът Байдън, обезпокоен за подкрепата от избирателите в ключови щати и от затъването на Израел в Газа, да дръпне шалтера на материалната и дипломатическата си подкрепа. Ако това се случи, то Нетаняху ще се окаже между чука и наковалнята.

"Няма израелец, който да дава и пукната пара за международния натиск. Клането, което "Хамас" извърши, бе нещо като земетресение, особено за левичарите в Израел, които вярваха във възможността за мирно съжителство на евреи и араби, но и за всички останали. Презумпцията, че "Хамас" могат да бъдат разединени чрез съчетаване на стимули и наказателни мерки, просто не проработи."

Рискът от победата

Колкото по-голям успех постигнат израелците в битката с "Хамас", толкова по-висок ще е рискът от нова битка по границите със Сирия и Ливан.

"Войната на Север вече е в ход - "Хизбула" обстрелват пограничните израелски райони с ракети и дронове. Но далеч не са разгърнали целия си потенциал. "Хизбула" ще наблюдават развоя на битката в Газа и - следвайки нарежданията от Техеран - ще решат дали да предприемат мащабна атака."

"Засега те предпочитат други проирански военни формирования от Ирак и Йемен да водят война на много фронтове, атакувайки американските бази в Ирак."

На фона на опустошението в Джабалия, Бейт Лахун и Хан Юнис, атаките и контраатаките по израелско-ливанската граница, в Сирия, Ирак и над Червено море изглеждат миниатюрни, но те могат да променят изцяло уравнението в Близкия изток и съображенията на основните играчи.

Войната може да се проточи неопределено дълго, в случай че някое от ежедневните нападения над американските бази в Сирия и Ирак се окаже успешно, предупреждава Гринберг.

"Непредсказуемо е. Какво, например, ще се случи, ако някоя атака в Ирак или Сирия доведе до гибелта на много американски войници? Ще отговори ли Америка с цялата си мощ или ще продължи да действа рутинно, както сега? С нежеланието си да смажат агресора, американците карат иранците и техните в  военни формирования да се замислят."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен режим, се разрешава въвеждането на специални мерки и ограничения, като проверка на документите на..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс. В изявление в Telegram Смирнов каза, че няма електричество в Курчатов, град с 42 000 жители,..

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08