Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дилемата на Москва е, че във войната срещу Украйна и Запада има нужда както от Израел, така и от Иран"

Д-р Щефан Майстер: Национализмът и патриотизмът са основни фактори за легитимация на режима на Путин

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Антисемитски изтъпления имаше и в Дагестан - субект на Руската федерация, където живеят предимно мюсюлмани. Но където в миналото, преди векове, е имало компактно еврейско население. Етническите малцинства в Руската федерация представляват около една пета от населението. Предимно от тези републики обаче Русия мобилизира войници за фронта в Украйна.

Именно войната срещу Украйна промени Русия и отношението й към арабско-израелския конфликт, а от там и към вътрешния антисемитизъм. Във външната политика това наследство се проявява в опитите на Кремъл да обедини повече държави в ос срещу установения световен ред под знамето на антизападните настроения и антиимпериализма.

Когато миналата седмица тълпа нахлу на пистата на летището в Махачкала, столицата на Дагестан, в търсене на пристигащи евреи, властите бяха изненадани, въпреки че това изтъпление не беше първото - преди това беше претърсен хотел в Хасавюрт, където бяха отседнали израелски граждани, а в Налчик, столицата на република Кабардино-Балкария, беше направен опит за палеж на еврейски културен център. От къде идва тази омраза пред БНР отговори д-р Щефан Майстер от Германското дружество за външна политика, който изследва постсъветското пространство и историята на Русия.

"Антиеврейска демонстрация не е специфичен руски проблем. Просто мюсюлманите в Русия се вписаха в антисемитската вълна, която заля света след 7-ми октомври. Освен това говорим за отделни акции, а не за трайно антисемитско настроение, систематично подклаждано от някого. Това, което се случи в Дагестан, много наподобява проявите в Европа.

За съжаление, изстъпленията в Дагестан се вписаха в серията антиизраелски прояви, с които сякаш започнахме да свикваме.

- Говорите за антиизраелските настроения сред мюсюлманското население на Руската федерация. А как стоят нещата в останалите части на Русия?

Както и в други държави, и в руското общество има антисемитски настроения. Но не бих казал, че те са подклаждани от режима. В същото време в Русия има известна антисемитска традиция. Историята помни погроми, помни дискриминацията на евреите в годините на съветската власт. Но това, което видяхме в Дагестан, е по-скоро израз на религиозната враждебност между евреи и мюсюлмани, отколкото част от антисемитската традиция в Русия.

- Известно е, че Путин рекрутира войници от Дагестан за войната срещу Украйна. Имаше недоволство, но то сякаш затихна заради доброто заплащане и високите обезщетения на ранените войници и на семействата на убитите. Виждате ли обаче връзка между антисемитските изтъпления и тежкото социално положение в тези части на Руската федерация?

Директна. Но в Европа нещата не са много по-различни. В западните общества мюсюлманите също не са добре интегрирани, а от това произтича тяхното тежко социално положение. Същото е и в Русия - Дагестан и останалите региони в Северен Кавказ са бедните региони на Руската федерация. Те са изцяло зависими от финансирането от Москва.

В този смисъл изстъпленията в Дагестан са по-скоро израз на отчаяние и гняв заради тежкото социално положение. Именно в това си приличат антисемитските прояви в Русия и в Европа - под повърхността на омразата към евреите подбудите всъщност са социално-икономически.

- Къде се намесва националистическия уклон, който завладя Русия, особено след нахлуването в Украйна? 

- Национализмът се превърна в държавна доктрина още със завръщането на Путин като президент през 2012 година и анексирането на Крим две години по-късно, което всъщност е началото на войната срещу Украйна. Национализмът и патриотизмът са основни фактори за легитимацията на режима на Путин. Руското общество е пропито от тази вълна, виждаме го навсякъде - в образованието, в медиите, навсякъде. 

Говоря за етно-национален патриотизъм, който залива Русия. Говоря за дискриминация на всички останали етнически групи в Руската федерация. Влизането на руската армия в Украйна само усили този аспект на кремълската пропаганда. 

- Как се възприема това в отдалечените региони на Руската федерация, населени предимно с мюсюлмани? Наскоро руският президент Владимир Путин се срещна с представителите на религиозните общоности и отново подчерта колко важна е религиозната и етническа толерантност. 

- В една мултиетническа и мултинационална федерация, каквато е Русия, това е напълно погрешна политика, която ще създава все повече главоболия за Москва. А Путин всъщност дълго време се опитваше да избегне такива проблеми. Години наред той се опитваше да се представя като президент на всички граждани на Руската федерация. Но в момента Кремъл прави точно обратното. Така че конфликтите на етническа и религиозна основа са неизбежни. 

Руснаците определено са привилегированата етническа група, това проличава във всички аспекти на обществения живот. В сравнение с останалите етнически и религиозни групи, във всяко отношение руснаците живеят значително по-добре. Това не остава незабелязано и предизвиква растящо недоволство от централната власт. 

Виждаме го и във войната срещу Украйна - мобилизираните войници на фронта са предимно, да не кажа изцяло, от бедните мюсюлмански региони. Помните, имаше протести срещу мобилизацията, дори срещу войната в Украйна. Междувременно Москва се опита да потуши недоволството с по-големи парични трансфери към местната власт. Но не вярвам това да успокои хората за дълго. 

- Имах усещането, че изстъпленията в Дагестан изненадаха Кремъл. Говорителят Дмитрий Песков обвини Запада, че е провокирал разделяне в руското общество. Как си обяснявате тази реакция, д-р Майстер? 

Властта със сигурност подцени заряда на протеста в Дагестан. Москва реагира със закъснение, имаше известно объркване. Москва дори закъсня с реакцията си на нападението на "Хамас" срещу Израел. Така че обвинението, че Западът е виновен за всичко, беше класически пропаганден отговор на една объркана власт.

Нито централната, нито местната власт се оказаха подготвени за такива конфликти. Според мен това е обяснението за първоначално меката реакция на изстъпленията в Дагестан. Полицията не се намеси така, както би го направила, ако в центъра на Москва имаше антиправителствена демонстрация. Нямаше груби арести, нямаше строги присъди. Напротив, властта беше скандално пасивна. Не изключвам причина за тази реакция да е освен изненадата и подценяването на антисемитските прояви и до известна степен дори тяхната подкрепа.

- Каква връзка виждате между антисемитските прояви в русия Кавказ и поведението на Кремъл във войната между Израел и "Хамас"?

- Разбира се, трябва да отчетем връзката между отново избухналия израелско-палестински конфликт и процесите в Близкия изток като цяло, и последиците от тях за мюсюлманските субекти на Руската федерация. Не забравяйте ключовата роля на чеченския лидер Кадиров за руския режим. Той, но и Путин подържат тесни контакти с арабския свят.

Според мен обаче има други фактори, които имат значение, особено Иран. До нахлуването в Украйна Путин винаги се е опитвал да поддържа добри отношения с Израел, включително лично с Нетаняху, но едновременно и с Иран и с арабските държави. Сега обаче за Путин Иран е по-важният партньор. И това няма как да не се отрази на отношенията с Израел.

В същото време Русия не заема категорична позиция за войната в Газа. А причината е дилемата, в която изпадна Москва - от една страна не иска да разваля връзките с Израел, от друга - не бива да застрашава отношенията с Иран. Или с други думи - проблемът на Русия е по-скоро геостратегически, а не етнически или религиозен. И тъй като в геополитически план Москва се е фиксирала върху Запада, пропагандната машина произвежда антизападни обвинения по всички въпроси.
- За Русия е от първостепенна важност Израел да не доставя оръжия на Украйна.
- Това е изключително важно, пък и Израел засега се е въздържал от военни доставки за Украйна. Не вярвам обаче, че Израел ще промени това решение, защото също преследва собствени интереси в Русия и не иска да настройва Москва срещу себе си. Поне засега изглежда така, но и тук Иран играе ключовата роля - много зависи от това, как ще се развият отношенията на Русия с режима в Техеран. В тази връзка обвиненията срещу Москва, че е подготвила атаката на "Хамас" в колаборация с Иран ми се струват преувеличени. Мисля, че трябва да гледаме по-скоро към Техеран.

В крайна сметка не за всичко е виновна Русия. Но когато може, Русия, естествено, се възползва от събитията. Все пак мисля, че разпалилият се конфликт за Кремъл е по-скоро проблем, отколкото жокер. Москва изпадна в невъзможната ситуация да се опитва да бъде приятел и с двете враждуващи страни, а това в момента е невъзможно. Русия е принудена да заеме позиция, а не може. Дилемата на Москва е, че във войната срещу Украйна и Запада има нужда както от Израел, така и от Иран.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Йоурова

Еврокомисар Йоурова ще предложи отпадане на процедура срещу Полша

Еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова заяви, че до края на месеца ще предложи да отпадне процедурата срещу Полша по чл. 7. Тя поясни, че това ще бъде едностранно решение на Комисията. Еврокомисар Йоурова подчерта, че в представения от Полша план за действие има подчертан ангажимент за преодоляване на дефицита, свързан с..

публикувано на 21.05.24 в 16:18
Проф. д-р Сава Димитров

Нов механизъм за финансиране на висшето образование

Вторият транш от 41 млн. лева, който служебният кабинет отпусна за висшето образование, ще бъде разпределен чрез нов механизъм, така че да се подобри системата на финансиране на висшето образование.  За това се разбраха след срещата в Министерството на образованието синдикатите, Съветът на ректорите и просветният министър Галин Цоков...

публикувано на 21.05.24 в 16:13
Служебният премиер Димитър Главчев на извънредното заседание на НС - 21 май 2023 г.

Според премиера Главчев няма да има драстично поскъпване на тока

Няма да има драстично поскъпване на тока, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той подчерта, че няма напрежение около увеличаването на цената на тока: "Нито в Белене, нито в Козлодуй има напрежение. Правителството, доколкото е в компетентността си, следи процеса. Знаете, че има независим регулатор, който определя цената на тока, но аз не..

публикувано на 21.05.24 в 16:10
Палестинци, ранени при израелска бомбардировка, са докарани в болница Ал Акса в Дейр ал Балах, Ивицата Газа, 21 май 2024 г.

Израелските сили са нахлули за кратко в град Дженин на Западния бряг

Израел продължава военната си офанзива срещу "Хамас" в ивицата Газа на фона на поисканите от Международния наказателен съд заповеди за арест на премиера Нетаняху и военния министър. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах Израелските сили са нахлули за..

публикувано на 21.05.24 в 16:00

Катастрофа затруднява движението на главния път София - Варна край Лясковец

Катастрофа между два леки автомобила затруднява движението по главния път София – Варна при разклона за село Добри дял в община Лясковец. При инцидента е пострадал шофьорът на една от колите. Откаран е в Спешна помощ – Велико Търново.  Причините за катастрофата са в процес на изясняване, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

публикувано на 21.05.24 в 16:00

36-годишната жена, блъсната от моторист в София, е в критично състояние

36-годишната жена, която тази сутрин беше блъсната от моторист на пешеходна пътека в София, е в критично състояние. Това съобщават от Клиниката по неврохирургия на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ“. Пострадалата е претърпяла 3-часова животоспасяваща операция, след която е поставена в медикаментозна кома.  Тежък сблъсък на..

публикувано на 21.05.24 в 15:57

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние, след инцидент с автобус в центъра на София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство са паднали. Две жени са в по-тежко състояние и са откарани в..

публикувано на 21.05.24 в 15:25