Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В момента наблюдаваме най-голямото преселение на хора след Втората световна война"

Гералд Кнаус: Драматичните процеси може да доведат на власт евроскептични и пропутински партии в страни от ЕС

| Интервю
Гералд Кнаус
Снимка: Снимка: „Чатъм хаус“

Пряка връзка между възродилия се антисемитизъм и миграционния поток към Европа от предимно мюсюлмански държави видя Ленард Шмид. Не само това обаче е причината за все по-осезаемо променящата се миграционна политика на Германия. След като през 2015 година Ангела Меркел отвори границите, нейните наследници в Берлин прозряха, че дори най-голямата европейска икономика се задъхва под тежестта на милионите бежанци от Близкия изток, Афганистан, Африка и Украйна. Недоволството на германците принуди кабинетът Шолц да търси нов подход, без гласно да признава, че е притеснен от растящата подкрепа за крайната десница. 

Мисля, че в обозримо бъдеще ситуацията ще се изостри,  обясни пред БНР Гералд Кнаус от Европейската инициатива за стабилност.

"В момента наблюдаваме най-голямото преселение на хора след Втората световна война. И причината на първо място е войната на Путин срещу Украйна. Тя далеч не е свършила и не изключвам още стотици хиляди бежанци от там. В същото време броят на мигрантите, които идват в Европа през Средиземно море, продължава да расте.

Към тази картина трябва да добавим политическия аспект. В някои по същество демократични страни членки на ЕС наблюдаваме драматични процеси, които на избори догодина или по-догодина може да доведат на власт откровено евроскептични и пропутински партии. В Австрия това е "Партията на свободата", във Франция е партията на Льо Пен, в Германия - "Алтернатива за Германия" и т.н. Догодина има и европейски избори и такъв рязък завой надясно към крайно дясно, на фона на конфронтацията с Путин и на евентуална изборна победа на Тръмп, може да се окаже опасно.

Но връщайки се на темата "миграция" - не е казано, че броят на хората, които търсят и ще продължат да търсят убежище в Европа, ще продължи да се увеличава, защото преминаването на границата става все по-трудно. Пък и националната политика на страните в ЕС определя колко мигранти ще бъдат приети.

- Реакцията на политиците в голяма част от европейските държави е да затварят границите. В Шенгенското пространство се връща граничният контрол. Исторически погледнато това също не е нищо ново, както пишете в една от книгите си - по време на Втората световна война Швейцария затваря границите и не допуска на своя територия еврейски бежанци. Същото ли се случва и днес?

- Въпросът е в каква Европа искаме да живеем - в Европа, която изхвърля през борда всичките си ценности и се барикадира, затваряйки външните граници? Или все пак ще успеем да ограничим, и дори да изкореним нелегалната миграция, без да се отказваме от идеалите си? Причините за миграция днес не се различават от тези в миналото - война и преследване.

Затова през последните години Европа е приела рекорден брой бежанци - просто около Европа се водят войни. Турция е приела милиони сирийци, защото в съседна Сирия се водеше гражданската война. Сега ЕС е в същото положение спрямо украинските бежанци - Украйна е наш съсед.

- Германия, чиято бивша канцлерка Ангела Меркел отвори границите с прословутото: "Ще се справим" днес очевидно променя либералната си политика по отношение на миграцията, но достатъчно ли е това за да предотврати завоя към крайната десница, за който предупреждавате?

- Не бих искал да предизвиквам излишна паника, но моментът, в който се намираме, е деликатен и ключов. Путин залага много на това Европа да бъде залята от мигранти и това да доведе на власт антиимигрански и антиевропейски партии. Путин имаше пръст в бежанския поток от Сирия към Европа. Сега води брутална война срещу Украйна. Така че трябва да намерим начин да контролираме и да намалим нелегалната миграция, но без да възприемаме "препоръките" на крайнодесните популисти. Защото това, което те предлагат, на практика е отмяна на Женевската конвенция за бежанците и отмяна на записаното в много европейски конституции, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

- Вашата рецепта е споразумения между ЕС и трети страни извън Европа, които да приемат мигранти без право на закрила. Какво точно се има предвид, г-н Кнаус?

- Основната цел е намаляване на мигранския натиск. Т.е. по-малко хора да се отправят по рискования маршрут през Средиземно море например. Това обаче няма да стане със сила. Вместо това на тези хора трябва да им е ясно, че ако нямат право на убежище, ще трябва да останат извън ЕС, в така наречените "трети страни", които са достатъчно сигурни и където отношението към мигрантите е хуманно.

Споразуменията биха включвали, разбира се, финансова помощ за тези трети страни. Или друго, например либерализиране на визовата политика, стипендии за студенти, достъп до трудовия пазар и т.н. Но според мен преди всичко трябва да сме сигурни, че тези трети страни могат да гарантират справедлив процес при разглеждането на молбите за убежище в ЕС. Затова смятам, че ЕС съвместно с Върховния комисариат на ООН за бежанците трябва да започне пилотен проект в Руанда, където да проиграем всичко това, което разказах - от пристигането на нелегалните мигранти до решението по молбите им за убежище.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения контролира от 90-те години на миналия век. Според премиера това е от ключово значение за подписването..

публикувано на 09.05.24 в 23:09

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика много коментари в медиите и недоумение на юристите. Гръцки съд  реши,че обвиняемият Тошко..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко ранените - с фрактури и контузии на крайниците, се оказва медицинска помощ в спешното отделение на..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори Унгарският президент..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за национална сигурност в Белия дом. Подобно нахлуване ще отслаби позициите на Израел в преговорите за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25