Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеевски и Делян Добрев сезират прокуратурата заради "Лукойл"

Отляво надясно - Делян Пеевски, Йордан Цонев, Делян Добрев
Снимка: БГНЕС

Сигнал до прокуратурата за проверка на "Лукойл" България затова, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от ЕС, горива, които са произведени от руски петрол, изпратиха председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и народният представител от ГЕРБ Делян Добрев, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Сигналът, адресиран до прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност", е по съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), публикувано от изданието „Политико" на 09.11.2023 г

В сигнала Делян Пеевски отбелязва особената важност за българското общество на повдигнатите въпроси, оповестени в медийни публикации. Пеевски посочва, че цитираните източници, е възможно да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако същите са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, с които е финансирана войната в Украйна.

Според разследването само между месеците март и юли 2023г. рафинерията на „Лукойл" е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол.

В сигнала Пеевски настоява да бъде извършена цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка, при която, ако бъдат установени конкретни лица, извършили нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от Европейския съюз и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и търсене на съответната отговорност.
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за образуване на секции в болници, социални заведения, затвори

Днес е последният срок, в който ръководителите на лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции, капитаните на кораби под българско знаме, както и ръководителите на затворите и местата за задържане образуват избирателни секции за неделя. Условието е да има не по-малко от 10 избиратели. За секциите се уведомява..

публикувано на 06.06.24 в 07:27

Производител на ягоди: Все повече хора купуват директно от полето

Труден е сезонът за производителите на ягоди и малини заради честите и обилни валежи. Печалбата тази година е по-малка вследствие на загниването на част от плодовете. От друга страна, дъждовете са помогнали да се спестят разходи за поливане, обяснява производителят Айхан Хашимов, който отглежда 450 дка в землището на Лозница...

публикувано на 06.06.24 в 06:56
Васил Вълчев, консул на България в Истанбул

В Турция подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения

Изборните книжа и машините за гласуване вече са получени и подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения. Това съобщи за БНР генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев във връзка с предстоящите избори за членове на Народно събрание и Европарламент в неделя. Общо 166, или малко над 20 процента от всички избирателни секции..

публикувано на 06.06.24 в 05:06
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия също може да доставя далекобойно оръжие в някои региони на света

Удари по Русия с участието на западните страни означават пряката им намеса във войната в Украйна и Москва ще реагира. Тя също може да доставя далекобойно оръжие в някои региони на света. Това каза руският президент Владимир Путин на среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург: "Ако някой мисли, че е възможно да се доставя такова оръжие в..

публикувано на 06.06.24 в 04:29
Снимката е илюстративна.

Четирима души загинаха, след като пътнически и товарен влак се сблъскаха в Чехия

Четирима души са загинали, а 26 са били ранени, след като пътнически влак се е сблъскал с товарен влак в Чехия късно снощи, съобщава Ройтерс, като цитира управителя на административната област. Катастрофата е станала в град Пардубице, който е на 120 км източно от столицата Прага и е част от главния железопътен коридор в тази част на страната. Двете..

публикувано на 06.06.24 в 04:19

YouGov: "Реформирай Обединеното кралство" се доближава до консерваторите

Крайнодясната партия "Реформирай Обединеното кралство" на популиста Найджъл Фарадж вече се доближава на два пункта от консерваторите, според последното проучване на YouGov за "Скай нюз". Последното ексклузивно седмично проучване, проведено в понеделник и вторник, преди първия пряк телевизионен дебат между Риши Сунак и Киър Стармър, дава преднина на..

публикувано на 06.06.24 в 04:09
Завод

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите изтребители Ф-16

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите Ф-16. Споразумението за това е било подписано от производителя "Локхийд Мартин" и българското предприятие по време Международното изложение "Хемус 2024" в Пловдив. Подчиненото на Министерството на икономиката предприятие "Авионамс" ще изпълнява три от общо шестте проекта по индустриално сътрудничество...

публикувано на 05.06.24 в 22:12